Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία: Ποιοι είναι οι επικρατέστεροι για την αντικατάσταση του Τζόνσον, εάν δεν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης

Βρετανία: Ποιοι είναι οι επικρατέστεροι για την αντικατάσταση του Τζόνσον, εάν δεν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης

Απόψε είναι η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής κατά του Τζόνσον

Σε πυρετό διεργασιών βρίσκεται το Συντηρητικό Κόμμα ενόψει της αποψινής ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής κατά του Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Αν ο  Τζόνσον χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου, θα απομακρυνθεί από πρωθυπουργός και θα υπάρξει μια κούρσα για την ηγεσία για να αποφασιστεί το πρόσωπο που θα τον αντικαταστήσει.

Πέντε πρόσωπα ”φλερτάρουν” με τη θέση του πρωθυπουργού, σε περίπτωση που αδειάσει προσεχώς η καρέκλα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, που αναδημοσιεύει η huffingtonpost.gr: Λιζ Τρους, Τζέρεμι Χαντ, Ρίσι Σουνάκ, Ναντίμ Ζαχάουι, Πένυ Μόρντοντ.

Ποιοι είναι

Λιζ Τρους

Η υπουργός Εξωτερικών είναι το αγαπημένο πρόσωπο στη βάση των Συντηρητικών και βρίσκεται σταθερά στην κορυφή δημοσκοπήσεων μεταξύ των μελών του κόμματος.
Η Τρους έχει μια προσεκτικά χτισμένη δημόσια εικόνα και φωτογραφήθηκε πάνω σε ένα τανκ(!) πέρυσι, παραπέμποντας σε μια διάσημη εικόνα του 1986 – της πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία επίσης απαθανατίστηκε σε μια τέτοια πόζα.
Η 46χρονη υπουργός πέρασε τα δύο πρώτα χρόνια της πρωθυπουργίας του Τζόνσον ως υπουργός διεθνούς εμπορίου, υπερασπιζόμενη το Brexit, ενώ πέρυσι διορίστηκε επικεφαλής διαπραγματευτής της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Τρους είπε τη Δευτέρα ο Τζόνσον έχει την «100% υποστήριξή» της και προέτρεψε τους συναδέλφους της να τον υποστηρίξουν.

Τζέρεμι Χαντ

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, 55 ετών, τερμάτισε δεύτερος μετά τον Τζόνσον στην κούρσα της εσωκομματικής εκλογής του 2019. Θα πρόσφερε ένα πιο μετρημένο και λιγότερο αμφιλεγόμενο στυλ ηγεσίας μετά την αναταραχή της πρωθυπουργίας του Τζόνσον, λένε όσοι τον γνωρίζουν καλύτερα.
Τα τελευταία δύο χρόνια, ο Χαντ χρησιμοποίησε την εμπειρία του ως πρώην υπουργός υγείας και δεν έχει κάνει λάθη (όπως τα πάρτυ…) ώστε να αμαυρωθεί επειδή έχει υπηρετήσει στην παρούσα κυβέρνηση.
Νωρίτερα φέτος, δήλωσε ότι η φιλοδοξία του να γίνει πρωθυπουργός «δεν έχει εξαφανιστεί εντελώς».

Ρίσι Σουνάκ

Ο υπουργός Οικονομικών ήταν μέχρι πέρυσι το φαβορί για να διαδεχθεί τον Τζόνσον. Ο Σουνάκ επαινέθηκε για ένα πακέτο διάσωσης για την οικονομία κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένου ενός προγράμματος διατήρησης θέσεων εργασίας, το οποίο απέτρεψε τη μαζική ανεργία, που θα μπορούσε να κοστίσει έως και 410 δισεκατομμύρια λίρες (514 δισεκατομμύρια δολάρια).
Ωστόσο, έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις για το ότι δεν έδωσε αρκετή υποστήριξη ως προς το κόστος ζωής στα νοικοκυριά, το φορολογικό καθεστώς της πλούσιας συζύγου του και το πρόστιμο που έλαβε, μαζί με τον Τζόνσον, για παραβίαση των κανόνων του lockdown.
Ο προϋπολογισμός του για τους φόρους και τις δαπάνες πέρυσι έθεσε τη Βρετανία στην πορεία για τη μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση από τη δεκαετία του 1950, υπονομεύοντας τους ισχυρισμούς του ότι θέλει να επιβάλει χαμηλότερους φόρους.
Ο Σουνάκ δήλωσε τη Δευτέρα ότι υποστηρίζει τον Τζόνσον.

Ναντίμ Ζαχάουι

O σημερινός υπουργός Παιδείας εντυπωσίασε ως ”υπουργός εμβολίων” όταν η Βρετανία έγινε μία από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που ξεκίνησαν εμβολιασμό για τον COVID-19.
Η προσωπική ιστορία του, ως πρώην πρόσφυγας από το Ιράκ που ήρθε στη Βρετανία ως παιδί, τον ξεχωρίζει από άλλους συντηρητικούς ”υποψήφιους”.
Στα επιτεύγματά του περιλαμβάνεται η ίδρυση της εταιρείας δημοσκοπήσεων YouGov πριν εισέλθει στο κοινοβούλιο το 2010. Είπε την περασμένη εβδομάδα, ότι σε κάποιο στάδιο θα ήταν «προνόμιο» να γίνει πρωθυπουργός.

Πένυ Μόρντοντ

Η πρώην υπουργός Άμυνας απολύθηκε από τον Τζόνσον όταν έγινε πρωθυπουργός, αφού υποστήριξε τον αντίπαλό του Χαντ κατά την τελευταία αναμέτρηση για την ηγεσία.
Η Μόρντοντ υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έγινε πρωτοσέλιδο σε εθνικό επίπεδο παίρνοντας μέρος σε σόου καταδύσεων!
Η Μόρντοντ χαρακτήρισε το γεγονός ότι κομματικά στελέχη ”σπάνε” το lockdown ως ”ντροπιαστικό”. Είπε τον περασμένο μήνα ότι οι ψηφοφόροι ήθελαν να δουν ”επαγγελματισμό και ικανότητα” από την κυβέρνηση.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024