Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αγροτικοί Συνεταιρισμοί: Στροφή προς την εξωστρέφεια

Αγροτικοί Συνεταιρισμοί: Στροφή προς την εξωστρέφεια

Ανάγκη η τόνωση των εξαγόμενων προϊόντων στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης

Ο τρόπος με τον οποίο θα συνδεθεί η δράση των Αγροτικών Συνεταιρισμών με την τοπική αυτοδιοίκηση, αποτελέσε σημείο αιχμής των συζητήσεων που διεξήχθη στο τρίτο πάνελ του 8ου Ελληνογερμανικού Φόρουμ Τροφίμων και πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.

Συγκεκριμένα, στην ενότητα με τίτλο: «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί. Η στροφή και η ενίσχυσή τους προς την εξωστρέφεια», αναπτύχθηκαν οι τρόποι με τους οποίους μπορούν να αναπτυχθούν οι συνεταιρισμοί και πως η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλει υποστηρικτικά για το σκοπό αυτό.

Τις δράσεις του δήμου Νάουσας για τη στήριξη των συνεταιρισμών της περιοχής, αξιοποιώντας όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τις διαθέσιμες υποδομές, παρουσίασε ο δήμαρχος κ. Νικόλας Καρανικόλας. Επεσήμανε την προσφορά των συστημάτων άρδευσης, την πραγματοποίηση πολλών έργων αγροτικής οδοποιίας σε όλο το δήμο που βοήθησαν αποφασιστικά τους τοπικούς συνεταιρισμούς. Ακόμη, τόνισε ότι εκμεταλλεύτηκε τη συγκυρία της πανδημίας για την επιμόρφωση των αγροτών της περιοχής και συμμετείχε σε εκθέσεις μαζί με τους παραγωγούς. Τέλος, αναφέρθηκε και στην εκδήλωση «Ζω την πόλη μου», που έδωσε την ευκαιρία στους δημότες να γνωριστούν καλύτερα με τους παραγωγούς και τα προϊόντα τους.

Ο κ. Χρήστος Γιαννακάκης, πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ν. Ημαθίας και αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), αναφέρθηκε στην ιστορική πορεία των συνεταιρισμών στην Ελλάδα και τη σημερινή προσπάθεια ανάκαμψης. Αναφέρθηκε την ανάγκη τόνωσης των εξαγόμενων προϊόντων στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης και τη μεγάλη αναγκαιότητα του υγιούς συνεταιρίζεσθαι που θα καταπολεμήσει, όπως είπε, τον κατακερματισμό της παραγωγής. «Κλειδιά της επιτυχίας είναι ο συνεχής έλεγχος της ποιότητας των προϊόντων, η ένταξη νέων τεχνολογιών στην παραγωγή και οι καλλιεργητικές κατευθύνσεις από τους συνεταιρισμούς», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο κ. Manuel Rauch, Γενικός Διευθυντής του Συνεταιρισμού Οπωροπαραγωγών «Frankische Schweiz eG» του Pretzfeld, παρουσίασε τη δική του οπτική, αναφερόμενος στις πτυχές ίδρυσης ενός συνεταιρισμού, στα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα από τη λειτουργία του, καθώς και μετέφερε την εμπειρια του απί συνεργασία με την επαρχία του Forchheim και τη δομή των μελών-αγροτών στην οπωροκαλλιέργεια. Στην παρέμβαση του αναφέρθηκε στην παράδοση των συνεταιρισμών στη Γερμανία και παρουσίασε ως παράδειγμα καλής πρακτικής το παράδειγμα της συνένωσης των παραγωγών στην περιοχή του Forchheim με κύριο προϊόν το κεράσι. Τέλος, επισήμανε τα πλεονεκτήματα από την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων, την πιστοποίηση των προϊόντων και τις ευκολίες που προσφέρει η εισαγωγή νέων τεχνολογιών στη διαλογή των καρπών.

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024