Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
To 82% των Ευρωπαίων οδηγών δεν κοιτάζει πάντα το δρόμο

To 82% των Ευρωπαίων οδηγών δεν κοιτάζει πάντα το δρόμο

Φθίνει η προσοχή των Ευρωπαίων οδηγών που σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του ιδρύματος «Fondation Vinci Autoroutes»

Το ίδρυμα «Fondation Vinci Αutoroutes» δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα από το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Οδικής Ασφάλειας για το 2022 τα οποία αποτυπώνουν ορισμένα μάλλον ανησυχητικά φαινόμενα για την συμπεριφορά των οδηγών στη γηραιά ήπειρο

Το γαλλικό ίδρυμα Vinci Autoroutes το οποίο δραστηριοποιείται σε θέματα οδικής ασφάλειας με στόχο την προαγωγή της, δημοσιοποίησε όπως κάθε χρόνο τα τελευταία 12 έτη, την ετήσια έκθεσή του για την συμπεριφορά των ευρωπαίων οδηγών.

Στην φετινή έρευνα συμμετείχαν περίπου 12.400 οδηγοί από 11 ευρωπαϊκές χώρες οι οποίοι απάντησαν σε μια σειρά ερωτήσεων με στόχο να ανιχνευθούν τυχόν αλλαγές στην οδηγική συμπεριφορά τους με φόντο και τα άλματα της τεχνολογίας την χρήση ή και την κατάχρησή της.

Ανάμεσα σε πάμπολλες στατιστικές σε σχέση με παραβατικές και επικίνδυνες συμπεριφορές ξεχωρίζει το ποσοστό του 82% των οδηγών που παραδέχονται ότι ορισμένες φορές δεν κοιτάζουν τον δρόμο μπροστά για χρόνο πάνω από δύο δευτερόλεπτα και ενόσω κινούνται με ταχύτητες 130 χλμ./ώρα.

Να σημειωθεί ότι στην έδρα του Fondation Vinci Autoroutes, τη Γαλλία το συγκεκριμένο ποσοστό σκαρφαλώνει σε 84%. Παρ΄όλα αυτά το 51% των οδηγών που κλήθηκαν να απαντήσουν αναγνωρίζει ότι η διάσπαση της προσοχής τους μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα.

Ένα ποσοστό της τάξης του 53% των οδηγών απάντησε επίσης ότι ακόμα και όταν κοιτάζουν πρακτικά τον δρόμο, είναι αφηρημένο και δεν βλέπουν ούτε προσέχουν ουσιαστικά.

Επίσης σε ό,τι αφορά το κρίσιμο ζήτημα χρήσης κινητού, το συντριπτικό ποσοστό του 75% των οδηγών παραδέχτηκε ότι χρησιμοποιεί το κινητό του ενόσω οδηγεί. Αν και δεν διευκρινίζεται αν πρόκειται για τυπική χρήση του κινητού τηλεφώνου ή χρήση των υπηρεσιών GPS ενός smartphone με δεδομένο ότι στην περίπτωση του δεύτερου, αρκεί κανείς να ακολουθήσει τις φωνητικές εντολές του GPS, η πλειονότητα των απαντήσεων λογικά αφορά την τυπική χρήση του κινητού ως τηλεφώνου.

Εξίσου ενδεικτικό είναι εξάλλου ότι το 12% των ερωτηθέντων απάντησε ότι έχει εμπλακεί ή παρ΄ολίγον να εμπλακεί σε ατύχημα εξαιτίας της χρήσης κινητού τηλεφώνου.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024