Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υπόθεση Βαλυράκη: Η άγνωστη δικογραφία και τα ερωτήματα

Υπόθεση Βαλυράκη: Η άγνωστη δικογραφία και τα ερωτήματα

Οι αλλαγές καταθέσεων κρίσιμων μαρτύρων και οι αναφορές για «απλό ατύχημα» - Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να απολογηθούν δύο αλιείς που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από πρόθεση

Πληθαίνουν τα ερωτήματα για τις συνθήκες θανάτου του 78χρονου πρώην υπουργού Σήφη Βαλυράκη, σε θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας πριν από ενάμιση χρόνο, με βάση νεότερα στοιχεία και καταθέσεις που περιέχονται στη δικογραφία της υπόθεσης και παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ».

Και αυτό αφενός γιατί τουλάχιστον τρεις βασικοί μάρτυρες έχουν μεταβάλει τις αρχικές αναφορές τους σχετικά με όσα συνέβησαν τη μοιραία ημέρα και αφετέρου γιατί εμφανίζονται καταθέσεις μελών της οικογένειας του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ που επικρίνουν πρώην νομικούς εκπροσώπους τους γιατί πλέον εκείνοι αναφέρονται σε «ατύχημα» και σε «προκατασκευασμένο» μάρτυρα.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να απολογηθούν δύο αλιείς (είναι αδέλφια) που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Οι κατηγορούμενοι, μέσω του νομικού εκπροσώπου τους Δημήτρη Καρβέλη, παρουσιάζουν οπτικό υλικό και επικαλούνται τις μαρτυρίες 30 ατόμων, σύμφωνα με τις οποίες την ημέρα του τραγικού συμβάντος το αλιευτικό σκάφος τους βρισκόταν στο λιμάνι της Ερέτριας και εκείνοι στις κατοικίες τους. Μάλιστα, κάνουν λόγο για πολιτικές παρεμβάσεις και πιέσεις στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης.

Οι νομικοί εκπρόσωποι της οικογένειας Βαλυράκη, Κώστας Παπαδάκης και Μανώλης Φωτάκης, από την πλευρά τους, μιλούν για επιβεβαίωση των αιτιάσεων περί εγκληματικής επίθεσης και συμπληρώνουν ότι «καμία ανοχή στον αποπροσανατολισμό, σε κινήσεις αντιπερισπασμού και τελικά στη συγκάλυψη και ατιμωρησία των ενόχων δεν είναι ανεκτή».

Λογομαχία

O 78χρονος πολιτικός, που είχε επιβιβαστεί μόνος στο φουσκωτό του, βρέθηκε νεκρός το βράδυ της 24ης Ιανουαρίου 2021 στο Πεζονήσι Ερέτριας. Η εικόνα που είχε δημιουργηθεί από τις πρώτες μαρτυρίες και την ανάλυση των δεδομένων (βίντεο κ.ο.κ.) ήταν ότι ο πρώην υπουργός έχασε την ισορροπία του, έπεσε στη θάλασσα και τραυματίστηκε θανάσιμα από την προπέλα του ακυβέρνητου φουσκωτού του.

Ωστόσο, τις επόμενες ημέρες εμφανίστηκαν δύο νέοι μάρτυρες, ερασιτέχνες αλιείς, οι οποίοι υποστήριξαν ότι το σκάφος του Σήφη Βαλυράκη είχε προσεγγίσει ένα αλιευτικό και ακολούθησε λογομαχία με τους επιβαίνοντες. Ο ένας εκ των μαρτύρων υποστήριξε ότι, μετά τη λεκτική αντιπαράθεση και μερικούς κύκλους που έκανε το αλιευτικό γύρω από το φουσκωτό του πολιτικού, το συμβάν έληξε και αναχώρησαν προς αντίθετες κατευθύνσεις. Ο δεύτερος μάρτυρας, που θεωρείται «βάση» του κατηγορητηρίου, εντούτοις υποστήριξε ότι ένας επιβάτης του αλιευτικού χτύπησε πολλές φορές με γάντζο τον πρώην υπουργό που έπεσε αιμόφυρτος στη θάλασσα. Μάλιστα, αναγνώρισε ότι το εμπλεκόμενο σκάφος ανήκει στους ήδη κατηγορούμενους αλιείς, σε αντίθεση με τον πρώτο που δεν ήταν σε θέση να το επιβεβαιώσει.

Παρ’ όλα αυτά, οι εν λόγω καταθέσεις τέθηκαν υπό αμφισβήτηση γιατί είχαν σαφείς διαφορές μεταξύ τους σε σχέση με το επεισόδιο ή με την περιγραφή του αλιευτικού σκάφους, ενώ ο δεύτερος κρίσιμος μάρτυρας δεν παρουσίαζε αποδεικτικά στοιχεία για την παρουσία του στο σημείο την επίμαχη στιγμή, υποστηρίζοντας ότι είχε ξεχάσει το κινητό του στη Χαλκίδα. Προ εννέα μηνών, λοιπόν, η Εισαγγελία Χαλκίδας προχώρησε στην αρχειοθέτηση της μήνυσης της οικογένειας Βαλυράκη, λόγω ακριβώς αυτών των (12 συνολικά) αντιφατικών αναφορών. Ωστόσο, κατόπιν νεότερων ενεργειών της οικογένειας υπήρξε επανενεργοποίηση της έρευνας.

Ετσι, στις 8 Απριλίου, κατέθεσε στον ανακριτή Χαλκίδας ένας 65χρονος αλιέας (αρχικά υποστήριξε ότι δεν είχε δει τίποτα), ο οποίος περιέγραψε πως είδε κι αυτός ένα αλιευτικό να προσεγγίζει το φουσκωτό του Σήφη Βαλυράκη, χωρίς όμως να έχει δει εγκληματική επίθεση σε βάρος του, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το εμπλεκόμενο αλιευτικό δεν ήταν αυτό των κατηγορουμένων.

Επιπλέον, ιδιαίτερου ενδιαφέροντος είναι η κατάθεση – στις 30 Μαρτίου – ενός 61χρονου μέλους της οικογένειας του πρώην υπουργού που αναφέρει ότι είχε ρωτήσει προσωπικά τον μάρτυρα που είχε μιλήσει για δολοφονική επίθεση και ότι αυτός τού είχε απαντήσει πως «δεν είχε δει να χτυπάνε τον Σήφη αλλά είναι σίγουρος – γενικά – ότι τον χτύπησαν». Συμπληρώνοντας, επίσης, πως «μου είπε ότι δεν ήταν μπροστά στο περιστατικό αλλά ξέρει τι συμβαίνει στη θάλασσα». Ακόμα, ο ίδιος επικρίνει πρώην νομικό συμπαραστάτη της οικογένειας γιατί υποστήριξε ότι ο προαναφερόμενος μάρτυρας ήταν «προκατασκευασμένος» και «αναξιόπιστος».

Σημειώνεται, τέλος, ότι στη δικογραφία περιέχεται κατάθεση μάρτυρα που μιλάει για δολοφονία του Σήφη Βαλυράκη στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων και εμπλέκει λιμενικούς με παράνομες ενέργειες ύστερα από τον εντοπισμό… αρχαίας περικεφαλαίας σε θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας.

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024