Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ: Η τουρκική φιέστα στην Κωνσταντινούπολη δείχνει ότι η Πόλη δεν ήταν δική τους
Η κορυφαία ακαδημαϊκός Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, περιγράφει με το δικό της, μοναδικό τρόπο πτυχές της ιστορίας
«Οι Τούρκοι έχουν διαστρεβλώσει όλη την ιστορία. Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να απαντήσουμε ιστορικά. Να πούμε ότι όταν οι Τούρκοι, μετά από τόσες αιώνες, γιορτάζουν την Πτώση της Πόλης δείχνουν σε όλο τον κόσμο ότι η Κωνσταντινούπολη δεν ήταν δική τους. Ότι την πήραν κάποτε και ότι ίσως κάποτε πρέπει να τη δώσουν πίσω», δήλωσε στις «Συνδέσεις» η βυζαντινολόγος και ιστορικός, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ.
Η πρώτη γυναίκα Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σορβόννης μιλώντας στην ΕΡΤ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο βάθος των αιώνων τόνισε ότι «η μεγάλη ιδέα να πάρουμε πίσω την Πόλη τέλειωσε με την καταστροφή του ’22».
«Το μεγαλύτερο μεγαλείο του ελληνισμού ήταν το Βυζάντιο»
Η κορυφαία ακαδημαϊκός Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, περιγράφοντας με το δικό της, μοναδικό τρόπο πτυχές της ιστορίας αναφέρθηκε στην αναγέννηση, δηλαδή την επιστροφή στο μεγαλείο του ελληνορωμαϊκού κατορθώματος. «Η αναγέννηση της Ευρώπης γίνεται μετά το 1453 ερήμην όμως των γεννητόρων της. Ούτε οι Ρωμαίοι, ούτε οι Έλληνες βρίσκονται σε κατάσταση που μπορούν να αποδόσουν κάτι από το αρχαίο μεγαλείο», επισήμανε.
Περιγράφοντας πώς άλλαξε η ιστορία της Ευρώπης με την άλωση της Πόλης δήλωσε ότι στους φυγάδες από την Κωνσταντινούπολη οφείλεται κυρίως η γνώση του ελληνικού αρχαίου κατορθώματος. «Το ότι η αρχαία Ελλάδα είναι μέρος της αναγέννησης είναι αλήθεια, αλλά ας μην ξεχνούμε ότι στην Ιταλία είχε ήδη λάμψει ο Ντάντε, ο Φραντζέλικο, ο Ντονατέλλο, ο Βοκκάκιος. Η αναγέννηση δεν είναι μόνο ελληνικό πράγμα είναι και ελληνορωμαϊκό».
Η κ. Γλύκατζη – Αρβελέρ πρόσθεσε επίσης ότι «μετά την μετά την πτώση της Πόλης ακολούθησε η ανακάλυψη της Αμερικής και εκεί οφείλεται η σύγκρουση των δύο, τελείως διαφορετικών, κόσμων».
«Το μεγαλύτερο μεγαλείο του ελληνισμού ήταν το Βυζάντιο» επισήμανε η ιστορικός λέγοντας ότι το Βυζάντιο ήταν το μεγαλείο του ελληνισμού».
- Η ΝΔ που επιτίθεται ανοίκεια στην ευρωπαϊκή εισαγγελία κατηγορεί την αντιπολίτευση για «άρρωστο κλίμα»
- Σκύλος και φαγητό: Ποιες είναι οι αιτίες που «ξεχειλίζει» από ενθουσιασμό. Θα σας εκπλήξουν!
- Θρίλερ σε bulk carrier στον Κόλπο του Άντεν: Drone με πυρομαχικό 50 κιλών εξουδετερώθηκε εν πλω σε επιχείρηση 12 ωρών
- Πρωτομαγιά 1994-2026: Η μέρα που ο Θεός της Ταχύτητας, Άιρτον Σένα, έφυγε για την αιωνιότητα (vids, pics)
- Αίγυπτος: Γερμανός τουρίστας πέθανε από δάγκωμα φιδιού – Μπήκε μέσα στο παντελόνι του
- «Τη φλόγα του αγώνα κρατάμε ζωντανή» – Σε εξέλιξη οι συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά
- Η «Evita» του Τζέιμι Λόιντ με τη Ρέιτσελ Ζέγκλερ ταξιδεύει στο Μπρόντγουεϊ
- Πρωτομαγιά: Η πρώτη κατάθεση στεφάνων στο Σκοπευτήριο Καισαριανής από συνδικάτα και φορείς
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 01.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/greg-rakozy-8xx5BRBYwHY-unsplash-315x220.jpg)




































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442