Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρωσία: Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα «εντός του έτους» ο νέος πύραυλος hypersonic

Ρωσία: Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα «εντός του έτους» ο νέος πύραυλος hypersonic

Το σύστημα Zircon («ζιρκόνιο») θα χρησιμοποιηθεί σε πρώτη φάση σε φρεγάτα του Βόρειου Στόλου.

Μια νέα κούρσα εξοπλισμών δείχνει να κλιμακώνεται την Τετάρτη μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι θα θέσει φέτος σε επιχειρησιακή ετοιμότητα έναν πύραυλο «hypersonic» που πετά με ταχύτητα άνω των Mach 7.

Ο πύραυλος κρουζ Zircon («ζιρκόνιο») θα εξοπλίσει σε πρώτη φάση τη φρεγάτα «Ναύαρχος Γκολόγκο» στον Βόρειο Στόλο που περιπολεί στην Αρκτική, δήλωσε σύμφωνα με το TASS ο Αλεξάντερ Μοσέγιεφ, επικεφαλής του στόλου.

Η ανακοίνωση έρχεται μετά την επιτυχή δοκιμή της περασμένης εβδομάδας, στην οποία Zircon που εκτοξεύτηκε από τη Θάλασσα του Μπάρεντς έπληξε στόχο στη Λευκή Θάλασσα, περίπου 1.000 χιλιόμετρα μακριά.

Ο όρος hypersonic αναφέρεται σε αεροσκάφη και πυραύλους που κινούνται με ταχύτητα τουλάχιστον πενταπλάσια από την ταχύτητα του ήχου (6.200 χλμ/ώρα) και θεωρούνται εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστούν από τα σημερινά αντιπυραυλικά συστήματα, δεδομένου ότι σε αντίθεση με τους βαλλιστικούς πυραύλους δεν έχουν προκαθορισμένη πορεί και μπορούν να ελίσσονται.

Ο Πούτιν είχε ανακοινώσει το 2018 μια σειρά νέων υπερηχητικών όπλων, τα οποία μπορούν να πλήξουν σχεδόν οποιοδήποτε σημείο του κόσμου και να αποφύγουν την αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ.

Η πρώτη δοκιμή του Zircon πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2020, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να χαιρετίζει τότε ένα «μεγάλο γεγονός για όλη τη χώρα».

Οι πρώτοι ρωσικοί πύραυλοι hypersonic, με την ονομασία Avangard, τέθηκαν στην υπηρεσία του ρωσικού στρατού τον Δεκέμβριο του 2019. Μεταφέρουν συμβατική ή πυρηνική γόμωση και φτάνουν σε ταχύτητα τα Mach 27.

Δοκιμή πυραύλου hypersonic υποστήριξε ότι πραγματοποίησε πρόσφατα η Βόρεια Κορέα. Αντίστοιχα όπλα πιστεύεται ότι διαθέτει ήδη η Κίνα, ενώ οι ΗΠΑ διεξάγουν δοκιμές χωρίς να διαθέτουν μέχρι σήμερα τέτοια συστήματα σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Τον προηγούμενο μήνα, η Ρωσία προχώρησε σε δοκιμαστική εκτόξευση του διηπειρωτικού πυραύλου Sarmat, γνωστού στο ΝΑΤΟ με το παρατσούκλι «Σατανάς», ο οποίος μπορεί να μεταφέρει πάνω από δέκα πυρηνικές κεφαλές.

Ο Zircon, με μέγιστο βεληνεκές περίπου 1.000 χλμ. και μέγιστη ταχύτητα 8.643 χλμ/ώρα, αναμένεται να εξοπλίσει όχι μόνο σκάφη επιφανείας αλλά και υποβρύχια.

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024