Σιδερένια Ακτίνα: Το Ισραήλ καμαρώνει για νέο αντιπυραυλικό λέιζερ
Οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι που χρησιμοποιεί σήμερα το Ισραήλ κοστίζουν εκατομμύρια. Το όπλο λέιζερ μειώνει δραστικά το κόστος.
Spotlight
-
Γνωρίστε τη «Νάλα», τον μοναδικό σκύλο-ναυαγοσώστη στην Ελλάδα - Έσωσε λουόμενο στα Καμένα Βούρλα
-
Χαμός με τον Άντονι Τέιλορ – «Δεν πρέπει να σφυρίζει στην Πρέμιερ Λιγκ» γράφουν στο Χ οι Άγγλοι φίλαθλοι
-
Ο χαρακτήρας της ομάδας και το ένστικτο του… Ντόρσεϊ
-
Οι 7 ιδανικοί προορισμοί για χειμερινές διακοπές -Και όχι, δεν μιλάμε για το Παρίσι
Η αντιπυραυλική άμυνα του Ισραήλ θα γίνει πιο οικονομική χάρη σε σύστημα αναχαίτισης με λέιζερ που θα κοστίζει μόλις δύο δολάρια ανά βολή, δήλωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ, λίγες εβδομάδες μετά την αρχική ανακοίνωση ότι οι δοκιμές ήταν επιτυχείς.
Το ισραηλινής τεχνολογίας σύστημα, με την ονομασία Iron Beam («Σιδερένια Ακτίνα») θα αναπτυχθεί ως συμπληρωματικό στοιχείο της ισραηλινής αεράμυνας, η οποία περιλαμβάνει το πιο δαπανηρό σύστημα Iron Dome («Σιδερένιος Θόλος») για την εξουδετέρωση εισερχόμενων πυραύλων.
«Είναι κάτι που αλλάζει το παιχνίδι, όχι μόνο επειδή θα πλήττουμε τον εχθρικό στρατό, αλλά επίσης επειδή θα τον χρεοκοπούμε» δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός στη διάρκεια επίσκεψης στον κατασκευαστή, την κρατική Rafael Advanced Defense Systems.
Τον Απρίλιο πάντως ο Μπένετ είχε αναφέρει ότι το κόστος είναι 3,5 δολάρια ανά ριπή, αντί για δύο όπως υποστηρίζει τώρα.
Διαβάστε επίσης: Χρησιμοποιεί η Ρωσία όπλα λέιζερ; Τι εκτιμά το Πεντάγωνο
Το Ισραήλ βασίζεται σήμερα σε πυραύλους αναχαίτισης που κοστίζουν από δεκάδες χιλιάδες μέχρι εκατομμύρια δολάρια ο καθένας.
Παλαιστινιακές και λιβανικές δυνάμεις είχαν εκτοξεύσει σε προηγούμενους πολέμους χιλιάδες ρουκέτες και βλήματα όλμου εναντίον του Ισραήλ, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει αναχαιτίσει και μη επανδρωμένα αεροσκάφη για τα οποία εκτιμά ότι εκτοξεύθηκαν από μαχητές που υποστηρίζει το Ιράν κοντά στα σύνορα..
Ο Μπένετ προέβλεψε ότι το νέο όπλο λέιζερ θα τεθεί σε υπηρεσία στις αρχές του 2023.
«Μέχρι σήμερα, μας κοστίζει πολλά χρήματα να αναχαιτίζουμε κάθε ρουκέτα. Σήμερα (ο εχθρός) μπορεί να επενδύει δεκάδες χιλιάδες δολάρια σε μια ρουκέτα και εμείς θα επενδύουμε 2 δολάρια σε ηλεκτρικό ρεύμα για να αναχαιτίζουμε αυτή τη ρουκέτα» δηλώνει ο Μπένετ σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του.
Η επιτυχής δοκιμή του συστήματος παρουσιάστηκε τον Απρίλιο σε σύντομο βίντεο που παρουσίασε η κυβέρνηση, προσεκτικά σκηνοθετημένο και ντυμένο με μουσική υπόκρουση.
Η δέσμη διακρίνεται να προκαλεί υπερθέρμανση στους στόχους και να τους διαλύει σε κομμάτια.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις