Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ερντογάν: Η Άγκυρα κλιμακώνει βήμα - βήμα τις προκλήσεις

Ερντογάν: Η Άγκυρα κλιμακώνει βήμα – βήμα τις προκλήσεις

Ήδη έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να εργαλειοποιήσει  εκ νέου το προσφυγικό στέλνοντας από τα παραλία της Τουρκίας προς τα ελληνικά νησιά εκατοντάδες μετανάστες.

Έτοιμη για ένα παρατεταμένο «θερμό» καλοκαίρι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις λόγω της κλιμάκωση της έντασης από πλευράς Άγκυρας είναι η Αθήνα.

Οι τελευταίες κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την ακραία και επιθετική ρητορική αποδεικνύουν ότι η Άγκυρα θα δοκιμάσει το επόμενο διάστημα τις αντοχές της Αθήνας σε όλα τα επίπεδα.

Ήδη έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να εργαλειοποιήσει  εκ νέου το προσφυγικό στέλνοντας από τα παραλία της Τουρκίας προς τα ελληνικά νησιά εκατοντάδες μετανάστες.

Οι υπερπτήσεις στο Αιγαίο, οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου αλλά και οι προκλήσεις με την έξοδο ερευνητικών σκαφών στο Αιγαίο, προμηνύουν ένα «θερμό» καλοκαίρι.

Έως που θα φτάσει ο Ερντογάν

Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο των τουρκικών προκλήσεων, και απαντά με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.

Γιατί όμως, η Τουρκία επιλέγει για μια ακόμη φορά το δρόμο της έντασης, όταν μόλις τον Μάρτιο ο Ερντογάν υποδεχόταν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη;

Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, υποστηρίζει ότι ο Ερντογάν τον τελευταίο καιρό προκαλεί μια ελεγχόμενη ένταση.

Ωστόσο εξήγησε ότι είναι πραγματιστής και άνθρωπος που μπορεί να κάνει ακραίες κινήσεις, αλλά όταν δεν μπορεί να τις προχωρήσει κάνει «κωλοτούμπες».

«Είναι η κατ’ εξοχήν περίπτωση του ανθρώπου που κάνει ‘κωλοτούμπες’, είναι ένας άνθρωπος που θα πιέσει μέχρι εκεί που θεωρεί ότι δεν θα έχει σοβαρές συνέπειες για τον ίδιο» τόνισε ο καθηγητής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τράβηξε για μία ακόμη φορά το σκοινί της έντασης.

Ο τούρκος πρόεδρος επανήλθε στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ μιλώντας σε δημοσιογράφους καθώς επέστρεφε από το ταξίδι του στο Αζερμπαϊτζάν.

Όπως αναφέρει η Yeni Safak, «διακόψαμε τις συνεδριάσεις του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Ελλάδα; Το ανακοινώσαμε αυτό; Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει “Ελλάδα, συμμαζέψου”. Δεν συμμαζεύτηκες, οπότε καταργήσαμε το Ανώτατο Συμβούλιο συνεργασίας».

«Ο Μητσοτάκης δεν είναι πλέον συνομιλητής μου. Γιατί; Αντιμετωπίζω ανθρώπους που ασκούν πολιτική με σωστό τρόπο. Θα μου μιλήσεις, θα φάμε, θα πούμε, «ας μην βάλουμε τρίτες χώρες ή πρόσωπα ανάμεσά μας», θα το υποσχεθείς. Θα περάσουν 15 μέρες μετά, θα πας στις ΗΠΑ, θα μιλήσεις κατά της Τουρκίας στο αμερικανικό Κογκρέσο. Τι είναι αυτό; Για το χειροκρότημα πήγε εκεί. Συγγνώμη. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα με αυτούς», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Θερμό καλοκαίρι σε δύο επίπεδα

Πάντως, όλα δείχνουν ότι η Τουρκία με την επιθετική ρητορική που ακολουθεί έχει δημιουργήσει τις συνθήκες για μία παρατεταμένη ένταση με την Ελλάδα η οποία διακρίνεται σε δύο επίπεδα.

Το ένα έχει να κάνει με την τουρκική προκλητικότητα σε ό,τι αφορά τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις και το δεύτερο με την εκ νέου εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού.

Ήδη, οι ροές από τον Έβρο έχουν αυξηθεί, ενώ καθημερινά  πλοιάρια επιχειρούν να μεταφέρουν στα ελληνικά νησιά εκατοντάδες μετανάστες.

Βγάζει ερευνητικό σκάφος στο Αιγαίο

Την ίδια στιγμή, ανησυχία προκαλεί η νέα παράνομη NAVTEX που εκδόθηκε από τον Σταθμό της Σμύρνης για υδρογραφικές έρευνες έως τις 14 Ιουνίου του ερευνητικού σκάφους TSG Cesme σε δυο περιοχές στο κέντρο του Αιγαίου δυτικά του 25ου μεσημβρινού μεταξύ Σκύρου – Άη Στράτη και Λέσβου.

Στην περιοχή αυτή το δικαίωμα για έκδοση αναγγελιών ανήκει στην Ελλάδα και καθώς πρόκειται για υδρογραφικές έρευνες που δεν αφορούν την υφαλοκρηπίδα, εκτιμάται ότι είναι μία ακόμα προσπάθεια της Τουρκίας να προκαλέσει αλλά και να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά της Ελλάδας.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024