Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιράν: Όλο το παρασκήνιο πίσω από το ρεσάλτο των ελληνικών πλοίων - Πώς παγιδεύτηκαν οι ελληνες ναυτικοί

Ιράν: Όλο το παρασκήνιο πίσω από το ρεσάλτο των ελληνικών πλοίων – Πώς παγιδεύτηκαν οι ελληνες ναυτικοί

Ρωσία και Ιράν φαίνεται πως έχουν συμμαχήσει για να παρακάμψουν τις κυρώσεις των δυτικών.

Διεθνείς αντιδράσεις έχει προκαλέσει η κατάληψη των δύο ελληνικών πλοίων στον Περσικό Κόλπο από τις ιρανικές αρχές. Τα δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια κατευθύνονται με εντολή της Τεχεράνης στο λιμάνι Μπανταραμπάς, στην Περσική πλευρά των στενών του Ορμούζ, που κατέλαβαν οι φρουροί της επανάστασης του Ιράν. Εκεί θα πραγματοποιηθεί μετάγγιση του πετρελαίου – φορτίου τους.

Οι Έλληνες ναυτικοί είναι καλά – όπως αναφέρουν στην ΕΡΤ γονείς και σύντροφοι που μίλησαν μαζί τους αφότου οι Ιρανοί τους επέστρεψαν τα κινητά τους τηλέφωνα.

Πάνω στα πλοία παραμένουν ομάδες φρούρησης 7 με 8 ενόπλων.

Είμαστε σε τακτική επαφή με τον πλοίαρχο. Τα μέλη των πληρωμάτων είναι καλά στην υγεία τους. Τα κινητά τους τηλέφωνα, που τους είχαν αφαιρεθεί, τους επιστράφηκαν, και τους επετράπη μέσα στο Σαββατοκύριακο να έρθουν σε επαφή με τους συγγενείς τους και τους εργοδότες τους» αναφέρει διευθυντικό στέλεχος της ναυτιλιακής εταιρείας Polembros Shipping.

Ο Μανώλης Βεβαιάκης από το Παλαιόκαστρο Σητείας είναι ο δεύτερος μηχανικός του πλοίου Prudent Warrior που βρίσκεται κινητοποιημένο από τους Ιρανούς στον Περσικό Κόλπο. Οι γονείς του μιλώντας στο Star λυγίζουν.

«Είναι στον Περσικό Κόλπο αυτό ξέρουμε. Το βαπόρι έχει καταληφθεί από Ιρανούς, οι οποίοι στην αρχή πήγαν με ελικόπτερο πάνω από ό,τι ξέρουμε», λέει ο πατέρας του.

«Να πάνε όλα καλά και σύντομα και τα δυο πληρώματα και τα δυο καράβια να ελευθερωθούν και να γυρίσουν πίσω. Είναι σύνολο 7 στο δικό μας πλοίο και ένας Κύπριος. Ο Κύπριος νομίζω είναι ο καπετάνιος. Χθες, κατάφερε και μας πήρε τηλέφωνο κάποια στιγμή και μας είπε ότι είναι όλοι καλά», δηλώνει η μητέρα του Έλληνα ναυτικού.

Ο πατέρας του Μανώλη αποκαλύπτει πως όλο το πλήρωμα ήταν μαζεμένο στη γέφυρα του πλοίου, όταν έγινε η έφοδος: «Εκεί περίμεναν όλοι με μάσκες. Μήπως τυχόν πετάξουν τίποτα αέρια και τα λούπα. Ήταν λίγο αγχωμένος και φοβισμένος λίγο στην αρχή γιατί όταν πήγαν επάνω δεν ξέραν ακριβώς τι συμβαίνει».

Το Star αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο πίσω από το ρεσάλτο και πώς εμπλέκεται η Ρωσία.

Οι Έλληνες ναυτικοί φαίνεται ότι παγιδευτήκαν στη δίνη των γεωπολιτικών παιχνιδιών του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ρωσία και Ιράν φαίνεται πως έχουν συμμαχήσει για να παρακάμψουν τις κυρώσεις των δυτικών. Έτσι οι Ιρανοί κομάντος έκαναν ρεσάλτο στα 2 ελληνικά τάνκερ για αντίποινα στη νόμιμη κατάσχεση δεξαμενόπλοιου με ιρανική σημαία  πριν λίγες μέρες στην Κάρυστο.

Σε αυτό το κλίμα η αγωνία κορυφώνεται για τους Έλληνες ναυτικούς με το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών να ζητά την άμεση απελευθέρωση τους. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Tasnim οι Ιρανικες ναυτιλιακές εταιρείες ανακοίνωσαν ότι δε διατρέχουν κίνδυνο.

«Το πλήρωμα των δύο ελληνικών τάνκερ δεν έχει συλληφθεί και όλα τα μέλη του πληρώματος… είναι καλά στην υγεία τους, προστατεύονται και τους παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες ενώ βρίσκονται επί των πλοίων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», γράφει το πρακτορείο Tasnim.

«Σε συνεργασία με το υπουργείο εξωτερικών έχουμε αναλάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να απελευθερωθούν τόσο οι ναυτικοί μας όσο και τα πλοία», δηλώνει ο υπουργός Ναυτιλίας, Γ. Πλακιωτάκης.

Την ίδια στιγμή όμως οι New York Times αποκαλύπτουν ότι δεν αποκλείεται και άλλα ελληνικά πλοία να έχουν την ίδια τύχη.

Το πρακτορείο Tasniim προειδοποίησε ότι άλλα 17 τάνκερ υπό ελληνική σημαία που πλέουν στον Περσικό Κόλπο θα δεσμευτούν από το Ιράν αν το δεξαμενόπλοιο και το φορτίο του δεν επιστραφούν.

Ο Περσικός κόλπος είναι γεμάτος ελληνικά δεξαμενόπλοια τα οποία συχνά φυλάσσονται από έμπειρους μισθοφόρους. Σε περίπτωση που γίνει ένα νέο ρεσάλτο ο κίνδυνος να σημειωθεί κάποιο είναι μεγάλος.

Το πειρατικό ρεσάλτο έχει πυροδοτήσει μια σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων. Μεγάλα ξένα πρακτορεία όπως η Daily Mail και το France 24 μεταδίδουν την είδηση, ενώ ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής επιτροπής εξέδωσε ανακοίνωση.

«Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία την απαράδεκτη κατάληψη των δυο ελληνικών πλοίων από το Ιράν στον Περσικό κόλπο», δήλωσε ο Πίτερ Στάνο.

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024