Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ενα τραγούδι αφιερωμένο στη Μάχη του Λασιθίου

Ενα τραγούδι αφιερωμένο στη Μάχη του Λασιθίου

Το τραγούδι κυκλοφορεί για πρώτη φορά από τον Λασιθιώτη λυράρη Μανώλη Πλατάκη ως ελάχιστο φόρο τιμής σε όλους τους προγόνους μας.

Η επέτειος της Μάχης του Λασιθίου είναι ένα ιστορικό γεγονός που έχει συνδεθεί με την Κρητική επανάσταση του 1866-1869.

Κάθε χρόνο εορτάζεται με τιμές η μνήμη των πεσόντων στις 29 Μαΐου στο νομό Λασιθίου όπου φέτος είναι και η 155η επέτειο από τη σπουδαία ιστορία του τόπου και τη μεγάλη συνεισφορά του σε όλες τις Κρητικές επαναστάσεις, αποτελώντας εκκολαπτήριο οπλαρχηγών και επαναστατών.

Ο καλλιτέχνης και λυράρης του τόπου Μανώλης Πλατάκης επηρεασμένος από την ιστορία του τόπου, του γεννήθηκε η ανάγκη και η υποχρέωση να γράψει ένα τραγούδι το οποίο αποτυπώνει τις ιστορίες που άκουγε από παιδί και θα αποτελεί φόρο τιμής σε όλους τους προγόνους μας που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε σήμερα όλοι εμείς ελεύθεροι.

10ήμερη γιγαντομαχία

Το τραγούδι αναφέρεται στη 10ήμερη γιγαντομαχία του Οροπεδίου Λασιθίου ( 20-30 Μαΐου 1867) κατά την οποία ελάχιστοι Κρήτες επαναστάτες, αντιμετώπισαν για πρώτη φορά σε ανοιχτό πεδίο τις ορδές του Τουρκοαιγυπτιακού στρατού (32.000 άνδρες) υπό τις διαταγές του Ομέρ Πασά και του Λασιθιώτη Ισμαήλ Φερί Πασά (εξισλαμισμενου γενίτσαρου) τον οποίο είχαν απαγάγει οι Τούρκοι μερικές δεκαετίες νωρίτερα σφαγιάζοντας την οικογένεια του.

Η μοίρα τον έφερε πίσω στον τόπο του αλλά αυτή τη φορά σαν κατακτητή.

Οι Τούρκοι είχαν αναρίθμητες απώλειες, στο πέρασμα τους, όμως κατάφεραν και τρομερές κτηνωδίες, καθώς επίσης πυρπόλησαν και κατεδάφισαν όλα τα χωριά.

Η Μάχη του  Οροπεδίου Λασιθίου ήταν μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας, και τιμής ένεκεν όλος ο νομός πήρε το όνομά του από το Λασίθι.

Το τραγούδι κυκλοφορεί για πρώτη φορά από τον Λασιθιώτη λυράρη Μανώλη Πλατάκη ως ελάχιστος φόρος τιμής σε όλους τους προγόνους μας.

Sports in

Ολυμπιακός – Λαμία 4-1: «Μάγος» ο Ποντένσε…

Ο Ολυμπιακός με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Ποντένσε, που είχε γκολ και ασίστ, επικράτησε με 4-1 της Λαμίας και πλέον στρέφει το βλέμμα του στο κρίσιμο παιχνίδι με την Άστον Βίλα – Τσικίνιο, Ναβάρο και Αλεξανδρόπουλος τα άλλα τρία γκολ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024