Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρωσία: Η Μόσχα παραδέχεται ότι θα χρειαστεί τεράστιους οικονομικούς πόρους για να στηρίξει τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ρωσία: Η Μόσχα παραδέχεται ότι θα χρειαστεί τεράστιους οικονομικούς πόρους για να στηρίξει τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η Ρωσία έχει διαθέσει 8 τρισεκατομμύρια ρούβλια (123 δισ. δολάρια) για την τόνωση της οικονομίας υπό τις παρούσες συνθήκες.

Η Ρωσία θα χρειαστεί τεράστιους οικονομικούς πόρους για να χρηματοδοτήσει τη στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία, παραδέχτηκε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Αντόν Σιλουάνοφ.

Ο Σιλουάνοφ δήλωσε ότι η Ρωσία έχει διαθέσει 8 τρισεκατομμύρια ρούβλια (123 δισ. δολάρια) για την τόνωση της οικονομίας υπό τις παρούσες συνθήκες. «Τεράστια χρηματικά ποσά. Χρειαζόμαστε αυτούς τους πόρους για να στηρίξουμε την οικονομία, να στηρίξουμε τους πολίτες μας», δήλωσε ο Σιλουάνοφ μιλώντας σε πανεπιστημιακό ακροατήριο.

Η Ρωσία έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, προκαλώντας ένα μπαράζ δυτικών κυρώσεων.

Τζόνσον: «Ο Πούτιν θα έχει μεγάλο κόστος»

Την ίδια ώρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποιεί αργή αλλά αισθητή πρόοδο στο Ντονμπάς, εκτιμώντας πως «ο Πούτιν, με μεγάλο κόστος για τον ίδιο και για το ρωσικό στρατό, συνεχίζει να ροκανίζει έδαφος στο Ντονμπάς».

Μιλώντας στο Bloomberg UK, ο Τζόνσον ανέφερε ότι η Ρωσία «συνεχίζει να πραγματοποιεί σταδιακή, αργή, αλλά φοβάμαι αισθητή, πρόοδο και ως εκ τούτου είναι απολύτως απαραίτητο να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε στρατιωτικά τους Ουκρανούς».

Σημειώνεται πως η Ρωσία αποκαλεί την εισβολή που εξαπέλυσε στις 24 Φεβρουαρίου «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την αποστρατιωτικοποίηση και την «αποναζιστικοποίηση» της γειτονικής Ουκρανίας και η Δύση υποστηρίζει πως αυτό είναι ένα ψευδές πρόσχημα για έναν επιθετικό πόλεμο.

Ο Τζόνσον τόνισε πως η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη, περιλαμβανομένων συστημάτων πολλαπλών εκτοξευτήρων ρουκετών, και είπε ότι η σύγκρουση πρέπει να τελειώσει.

«Ο ένας τρόπος που μπορεί να τελειώσει είναι ο Πούτιν να δεχθεί πως η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας έχει γίνει και μπορεί να αποχωρήσει με αξιοπρέπεια και τιμή», είπε και πρόσθεσε πως αυτό δεν σημαίνει ότι υποστηρίζει τη λογική της Ρωσίας πως υπήρχαν ναζί στην Ουκρανία.

«Νομίζω πως έχει το πολιτικό περιθώριο ελιγμών, για να θέσει ένα τέλος σε αυτό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«O Πούτιν έχει ήδη χάσει τον πόλεμο»

«O Πούτιν έχει ήδη χάσει τον πόλεμο που νόμιζε ότι θα κέρδιζε σε μια εβδομάδα!», αναφέρει σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro o Σεργκέι Ζιρνόφ, πρώην πράκτορας της KGB, που ζει πλέον στη Γαλλία.

Ο Ζιρκόφ, συμφοιτητής με τον Πούτιν και ένας από τους «καλύτερα ενημερωμένους», κατά την εφημερίδα, για το τι πραγματικά συμβαίνει στο Κρεμλίνο, υποστηρίζει ότι ο Ρώσος πρόεδρος «έκανε λάθος σε όλα: για τους Ουκρανούς, για τον Ζελένσκι, για τους ‘ρωσόφωνους’, για την Ευρώπη, για το ΝΑΤΟ και για την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας. Αλλά και για τις στρατηγικές συνέπειες για τη Ρωσία μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

Ο Ζιρνόφ, εμμέσως πλην σαφώς, κατέκρινε και τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, για τις πυκνές συνομιλίες του με τον Ρώσο πρόεδρο, λέγοντας πως «η Ιστορία μάς έχει διδάξει ότι δεν κάνουμε συμφωνίες με τον διάβολο», ενώ ερωτώμενος αν ο σημερινός Πούτιν είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν που είχε γνωρίσει, απάντησε: «Και ναι και όχι. Από τη μια δείχνει ότι νοσταλγεί την κομμουνιστική ΕΣΣΔ και από την άλλη, ισχυρίζεται ότι ανοικοδομεί τη μεγάλη αυτοκρατορική Ρωσία».

Υποστηρίζει ότι ο Πούτιν σταδιακά αποκόπηκε από την πραγματικότητα, οικοδόμησε έναν εικονικό παράλληλο κόσμο και κατέληξε να πιστεύει τα ψέματα που λέει για τους Ουκρανούς Ναζί, το ρωσικό στρατό που θα κερδίσει όλες τις μάχες κ.λπ. Κατά την εκτίμησή του, «το πρόβλημα έγκειται στο ότι το μόνο που ενδιαφέρει τώρα τον Πούτιν είναι το αποτύπωμα που θα αφήσει στην Ιστορία και στην τύφλωσή του, είναι ικανός για τα χειρότερα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024