Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Λιμενεργάτες Cosco: Υπέγραψαν νέα σύμβαση - Έπιασαν τόπο οι πολύμηνοι αγώνες τους

Λιμενεργάτες Cosco: Υπέγραψαν νέα σύμβαση – Έπιασαν τόπο οι πολύμηνοι αγώνες τους

Την υπογραφή της νέας ΣΣΕ ανακοίνωσαν οι λιμενεργάτες στις προβλήτες της Cosco και η εργοδοσία.

Οι λιμενεργάτες στις δύο προβλήτες της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά υπέγραψαν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με την εργοδοσία και πανηγυρίζουν για τη δικαίωση των πολύμηνων αγώνων τους.

Η υπογραφή της ΣΣΕ είναι αποτέλεσμα των δικών μας αγώνων, των δικών μας μαζικών Γενικών Συνελεύσεων. Οι αγώνες μας είναι δίκαιοι, φέρνουν αποτελέσματα», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ).

«Αναγκάσαμε την εργοδοσία να υπογράψει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας»

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται: «Μετά από πολύμηνο αποφασιστικό και ανυποχώρητο αγώνα, με την δύναμη της οργάνωσης και της συσπείρωσης των συναδέλφων αλλά και της τεράστιας αλληλεγγύης, εμείς οι εργαζόμενοι με μπροστάρη το Σωματείο μας-ΕΝΕΔΕΠ αναγκάσαμε την εργοδοσία να υπογράψει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με κατακτήσεις για όλους τους συναδέλφους στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO.

Η σημερινή μέρα δεν είναι το τέλος μιας μακρόχρονης αγωνιστικής περιόδου- αλλά μόνο η αρχή και η βάση για να πάψει το λιμάνι να αποτελεί ειδική οικονομική ζώνη εκμετάλλευσης μέσα στον Πειραιά, για νέες κατακτήσεις!

Συνάδελφοι, ακόμα και την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή η Εργοδοσία »εκβίασε» την προάσπιση του εργοδοτικού συνδικάτου της-βάζοντας σε τεράστιο κίνδυνο την υπογραφή της ΣΣΕ!».

Στη συνέχεια η ΕΝΕΔΕΠ περιγράφει ότι:

«Τις τελευταίες κυριολεκτικά ώρες, δώσαμε ανυποχώρητο αγώνα κόντρα στην εκβιαστική τακτική της εργοδοσίας και τελικά καταφέραμε:

  • να επιβάλλουμε να αποτυπωθεί στη ΣΣΕ ως κριτήριο για την μετατροπή των συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης «πρωτίστως’» το κριτήριο της αρχαιότητας
  • να επιβάλλουμε να αποτυπωθούν στη ΣΣΕ συγκεκριμένα, δίκαια και αντικειμενικά κριτήρια στην διαδικασία αναβάθμισης των ειδικοτήτων
  • να επιβάλλουμε να αποτυπωθεί στη ΣΣΕ ότι όσοι συνάδελφοι δεν επιθυμούν να υπογράψουν τις νέες ατομικές συμβάσεις, δεν θα παραμείνουν στο παλαιό καθεστώς αμοιβών (όπως ζητούσε η εργοδοσία)
  • αλλά θα δικαιούνται και αυτοί τις νέες αυξημένες αμοιβές ανά ειδικότητα
  • να επιβάλλουμε να αποτυπωθεί στη ΣΣΕ ότι οι αποφάσεις-γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας θα λαμβάνονται υπόψη στην πράξη από την εργοδοσία
  • να μην περάσει ο εργοδοτικός εκβιασμός, ότι είτε αποδεχόμαστε την…αντιπροσωπευτικότητα του εργοδοτικού Συνδικάτου- είτε δεν υπογράφουμε την ΣΣΕ».

Η ανακοίνωση της DPort Services

Ανακοίνωση για την υπογραφή της ΣΣΕ εξέδωσε και η DPort Services.

Σε αυτή αναφέρεται ότι: «Υπεγράφη η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) μεταξύ των εταιρειών και των εκπροσώπων των εργαζομένων στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων του Λιμένος Πειραιά στους Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, όπως ανακοίνωσε η DPort Services. Στη νέα Σύμβαση, που θα είναι 3τους διάρκειας με έναρξη την 1.6.2022 και αναδρομική ισχύ των αυξήσεων από 1/1/2022, προβλέπονται αυξήσεις αποδοχών οι οποίες με τις έμμεσες οικονομικές παροχές ξεπερνούν το 20% ή περίπου 2.500 ευρώ σε ετήσια βάση.

Συγκεκριμένα, στη νέα συμφωνία περιλαμβάνονται αυξήσεις μισθών από 10% έως και 11.64% στους εργαζόμενους με μηνιαίες αποδοχές μέχρι €2,000, και €150 μικτά με μηνιαίες τους αποδοχές άνω των €2,000 καθώς και διπλασιασμός για όλους τους εργαζόμενους, από €5 σε €10, του πρόσθετου ποσού ανά παραγωγικό ημερομίσθιο από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο.

Ποιες συμβάσεις μετατρέπονται σε πλήρους απασχόλησης

Επίσης, 250 συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης θα μετατραπούν σε πλήρους απασχόλησης από 1/6/2022 και τουλάχιστον 100 συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης θα μετατρέπονται σε πλήρους απασχόλησης κάθε χρόνο, εφόσον ο όγκος εργασιών του λιμένα δεν έχει μειωθεί. Παράλληλα ορίζονται εσωτερικές αναβαθμίσεις σε ειδικότητες και μισθούς σε 125 εργαζόμενους και ιδιωτικό Ασφαλιστήριο Υγείας με 100% κάλυψη του κόστους από τις εταιρίες.

«Θεωρούμε ότι η υπογραφή της νέας ΣΣΕ σηματοδοτεί μια νέα, καλύτερη, εποχή για τον Εμπορικό Λιμένα Πειραιά, σε ένα κλίμα εργασιακής ειρήνης που όλοι μαζί καλούμαστε στο εξής να διαφυλάξουμε και να διατηρήσουμε. Η προσπάθεια που καταβλήθηκε ήταν πολύ μεγάλη και το τελικό αποτέλεσμα αφήνει ένα ιδιαίτερο αίσθημα ικανοποίησης, γιατί κάνουμε πράξη ένα καλύτερο επίπεδο εργασιακών σχέσεων που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη των εργασιών του Λιμένα Πειραιά και στην ενίσχυση του ρόλου που επιτελεί για την Εθνική Οικονομία.», δήλωσε ο Γιώργος Πέτσης, Διευθύνων Σύμβουλος της DPort Services.

Αναλυτικά οι θεσμοθετημένες με τη σύναψη ΣΣΕ αυξήσεις και παροχές

• Οι εργαζόμενοι με μηνιαίες μικτές αποδοχές έως 2.000€ λαμβάνουν αύξηση αποδοχών από 10% έως 11,64%.
• Οι εργαζόμενοι με μηνιαίες μικτές αποδοχές από 2.000€ και πάνω, λαμβάνουν αύξηση ποσού 150€ στις μηνιαίες τους αποδοχές.

Συμφωνείται επίσης ότι εξακολουθούν και ισχύουν οι ήδη καταβαλλόμενες παροχές του εργοδότη στις οποίες προστίθενται καινούργιες και διαμορφώνονται από 1/6/2022 ως εξής:

1. Παροχή της κάρτας Edenred (κάρτα σίτισης) με το ποσό των 10 ευρώ συνολικά για κάθε πραγματοποιούμενο ημερομίσθιο. Το ποσό αυτό θα καταβάλλεται καθαρό, δηλαδή χωρίς ασφαλιστικές εισφορές και χωρίς παρακράτηση φόρου την οποία θα επιβαρυνθεί πλήρως η εταιρεία.

2. Ιδιωτικό Ασφαλιστήριο Υγείας μέχρι το ποσό των 10.000 ευρώ κατ’ έτος με κάλυψη ολόκληρης της δαπάνης από την εταιρία στα νοσοκομεία (Metropolitan, Υγεία και Μητέρα και λοιπών θεραπευτηρίων του ομίλου HHG).

3. Ιδιωτικό Ασφαλιστήριο Ατυχημάτων στην εργασία.

4. Σάντουιτς σε κάθε βάρδια.

5. Δωροεπιταγή Χριστουγέννων ύψους 200 ευρώ.

6. Επίδομα ύψους 300 ευρώ (μεικτά), άπαξ καταβαλλόμενο για κάθε γέννηση τέκνου, με την απαραίτητη αναδιαμόρφωση στο πρόγραμμα εργασίας του εργαζόμενου γονιού σύμφωνα με τις ανάγκες της οικογένειάς του για δίμηνη περίοδο, από την γέννηση του τέκνου.

7. Καταβολή ημερομισθίου για κάθε εκπαιδευτική ημερίδα (σεμινάριο). Συμφωνείται ότι η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική για κάθε εργαζόμενο.

8. Οι εργαζόμενοι που έχουν συμπληρώσει και θα συμπληρώνουν το 60ο έτος της ηλικίας τους θα εξαιρούνται από την εργασία κατά τη διάρκεια της νυχτερινής βάρδιας.

9. Παροχή φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή (laptop) στα παιδιά των εργαζομένων, που θα εισαχθούν επιτυχώς σε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, ως επιβράβευση με την εγγραφή τους.

10. Παροχή μίας ημέρας άδειας, με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικές εισφορές, για κάθε εργαζόμενο, που θα συμμετέχει, εθελοντικά, στην ημέρα αιμοδοσίας ενίσχυσης της τράπεζας αίματος του Εργοδότη. Η ημέρα αυτή δεν θα αφαιρείται από το σύνολο των δικαιούμενων ημερών κανονικής άδειας του εργαζόμενου.

11. Οι ώρες υπερεργασίας αμείβονται με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 50% (έναντι της ισχύουσας προσαύξησης 20%, αρθ. 57 Ν.4808/2021) και δεν συνυπολογίζονται στα επιτρεπόμενα, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, όρια υπερωριακής απασχόλησης.

12. Οι ώρες υπερωρίας, έως τρεις (3) ώρες ημερησίως και μέχρι τη συμπλήρωση εκατόν πενήντα (150) ωρών ετησίως, αμείβονται με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 50% (έναντι της ισχύουσας προσαύξησης 40% αρθ. 57 Ν.4808/2021).

13. Εκπαίδευση και τακτική επανεκπαίδευση όλων των εργαζομένων σ’ όλες τις ειδικότητες από διεθνώς αναγνωρισμένους και πιστοποιημένους φορείς εκπαίδευσης.

14. Συνολικά για 125 εργαζόμενους από το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνται στους Προβλήτες ΙΙ & ΙΙΙ θα υπάρξει αναβάθμιση της ειδικότητάς τους και του μισθού/ημερομισθίου τους αντίστοιχα.

Πιο συγκεκριμένα η αναβάθμιση θα αφορά:

  • Λιμενεργάτες Παπουτσάκια που θα αναβαθμιστούν σε Λιμενεργάτες Λασαδόρους,
  • Λιμενεργάτες Λασαδόρους που θα αναβαθμιστούν σε Λιμενεργάτες Κουμάντα και
  • Οδηγούς που θα αναβαθμιστούν σε Βοηθούς Χειριστές Ανυψωτικών Μηχανημάτων.

15. 250 συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας από το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνται στους Προβλήτες ΙΙ & ΙΙΙ, θα μετατραπούν σε πλήρους απασχόλησης, με τα κριτήρια που ορίζονται στην εργατική νομοθεσία, μεταξύ των οποίων συνεκτιμάται πρωτίστως η αρχαιότητα και με έναρξη ισχύος την 1.6.2022.

16. Κάθε έτος ισχύος της παρούσας, θα μετατρέπονται 100 συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης από το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνται στους Προβλήτες ΙΙ & ΙΙΙ σε πλήρους απασχόλησης, εφόσον δεν θα υπάρχει μείωση στον όγκο των εργασιών.

Κύρια μέριμνα της DPort Services ήταν, είναι και θα είναι πάντα το όφελος των εργαζομένων και των οικογενειών τους».

Sports in

Η αξέχαστη απόκρουση του Μαρτίνες έγινε αναπαράσταση από… ανθρώπινη αλυσίδα (pic)

Μικρά παιδιά από την Αργεντινή βρήκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπαραστήσουν την «απόκρουση του αιώνα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024