Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δημοσκόπηση: Διαφορά 8,2% της ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ - Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν ποσοστά

Δημοσκόπηση: Διαφορά 8,2% της ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ – Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν ποσοστά

Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega με τη Ράνια Τζίμα - Ποια η εκτίμηση ψήφου, ποιος ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός

Σημαντικές ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό, καταγράφει η νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega με τη Ράνια Τζίμα και σχολιαστή τον Γιάννη Πρετεντέρη.

Η έρευνα έγινε μεταξύ 17 και 23 Μαίου κι έλαβε υπόψη της τόσο το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ όσο και τη νέα ένταση στα ελληνοτουρκικά αλλά και τις εξελίξεις με την ευλογιά των πιθήκων.

Από τα στοιχεία και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά φαίνεται μια ισχυροποίηση του κυβερνώντος κόμματος και μια σταθερή κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος όμως δεν μπορεί να κλείσει σημαντικά την ψαλίδα, παρά το γεγονός ότι επιμένει να ζητά εκλογές.

Στην πρόθεση ψήφου και στο ερώτημα «τι θα ψηφίζατε αν είχαμε βουλευτικές εκλογές την επόμενη Κυριακή» βγαίνουν τα εξής αποτελέσματα:

Η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 28,5%, ανεβαίνοντας 1,5 μονάδα σε σχέση με τη μέτρηση του Απριλίου. Προφανώς η κυβέρνηση κεφαλαιοποιεί την καλή εικόνα του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ αλλά και συσπειρώνει περισσότερο κόσμο με αφορμή τις προκλήσεις της Τουρκίας.

Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 20,3%, με άνοδο μόλις 0,5 μονάδες (από 19,8% τον Απρίλιο). Η διαφορά των δύο κομμάτων ανεβαίνει στις 8,2 μονάδες, από 7,2 μονάδες που ήταν τον Απρίλιο. Αυτό σημαίνει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να κεφαλαιοποιήσει την όποια φθορά που έχει η ΝΔ μετά από τρία χρόνια στη διακυβέρνηση της χώρας.

Ούτε βεβαίως βρίσκουν θετική ανταπόκριση οι επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης για μια σειρά θεμάτων.

Τρίτο κόμμα, αλλά με σημαντικές απώλειες έρχεται το ΠΑΣΟΚ το οποίο παίρνει ποσοστό 11,8% από 14,4% τον Απρίλιο, δηλαδή 2,6 μονάδες χαμηλότερα. Βεβαίως η μέτρηση δεν έπιασε την θετική εικόνα που είχε το ΠΑΣΟΚ μετά το συνέδριο που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ακολουθεί το ΚΚΕ με 5%, η Ελληνική Λύση με 4,1% και άνοδο 0,2 μονάδες. Οριακά εκτός Βουλής φαίνεται το ΜέΡΑ25 του κ. Βαρουφάκη με 2,9% από 3,2% τον Απρίλιο.

Στο 1% καταγράφεται το κόμμα Εθνική Δημιουργία των Τζήμερου, Κρανιδιώτη, Μπογδάνου ενώ 2,2% παίρνει το κόμμα «Ελληνες για την Πατρίδα» του Ηλία Κασιδιάρη (άνοδος 0,1 μονάδες).

Αξιοσημείωτο είναι ότι η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 10,5%.

Η συσπείρωση για τη ΝΔ είναι στο 70,3% ενώ υπάρχουν μετακινήσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 5,7%. Για τον ΣΥΡΙΖΑ η συσπείρωση είναι στο 61,8% (έχει δηλαδή πολλά περιθώρια ανόδου) ενώ οι μετακινήσεις προς τη ΝΔ είναι στο 4,6%.

Για το ΠΑΣΟΚ η συσπείρωση είναι στο 73,7%. Από τη ΝΔ οι ψηφοφόροι που πηγαίνουν προς το ΠΑΣΟΚ είναι σε ποσοστό 6,6% ενώ μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ καθώς μετακινείται ποσοστό 10,4%.

Εκτίμηση ψήφου

Στην εκτίμηση ψήφου, δηλαδή τι πιστεύουν οι πολίτες ότι θα πάρουν τα κόμματα, η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 36,1%, από 39,9% στις εκλογές του 2019. Εχει δηλαδή σημαντική απώλεια 3,8 μονάδων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει ποσοστό 25,7% από 31,5%, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο εντυπωσιακό 15% από 8,1% τον Απρίλιο, το ΚΚΕ στο 6,4%, η Ελληνική Λύση στο 5,2% (1,5 μονάδες πάνω από το 2019), το ΜέΡΑ25 στο 3,7%, η Εθνική Δημιουργία στο 1,7% και το κόμμα Κασιδιάρη στο 2,7%.

Να σημειωθεί ότι ο όρος εκτίμηση ψήφου αφορά στην εκτίμηση των ποσοστών των κομμάτων χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η αδιευκρίνιστη ψήφος (δηλαδή εξαιρουμένων των απαντήσεων όπως  ‘Δεν έχω αποφασίσει ακόμα’, ‘Δεν γνωρίζω’,  ‘Δεν απαντώ’,  ’ Άκυρο’, ‘Λευκό’).

Παράσταση νίκης

Στο ερώτημα «ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίζατε, ποιο κόμμα νομίζετε ότι θα έρθει πρώτο στις εκλογές), το 66% πιστεύει ότι θα νικήσει η ΝΔ.

Το 18% ο ΣΥΡΙΖΑ, το 6% το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, άλλο κόμμα το 2%. Όπως φαίνεται από τον περασμένο Φεβρουάριο η παράσταση νίκης στη ΝΔ είναι πάνω κάτω στα ίδια ποσοστά, κι ελαφρά αυξημένα του ΣΥΡΙΖΑ (από 16% στο 18%).

Σχετικά με την εκλογική επιρροή, οι πολίτες λένε ότι θα ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ σε κάθε περίπτωση σε ποσοστό 52% και δεν θα ψήφιζε το 47%.

ΝΔ λέει το 53% ότι θα ψήφιζε και 46% ότι δεν θα ψήφιζε. ΣΥΡΙΖΑ θα ψήφιζε το 60% και δεν θα ψήφιζε το 40%.

Καταλληλότερο για πρωθυπουργός

Μεταξύ των πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνει ποσοστό 34% ως προς την καταλληλότητα για πρωθυπουργός. Ακολουθεί με 16% ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 6%, ο Γιάνης Βαρουφάκης με 3%, ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 2%.

Δείτε ολόκληρη τη δημοσκόπηση εδώ

MetronForum2.0_May22_Mega

Sports in

Συνάντησε τον Νεϊμάρ ο Τσιτσιπάς

Συνάντηση αστέρων ανάμεσα σε Στέφανο Τσιτσιπά, Ντέιβιντ Μπέκαμ και Νεϊμάρ…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024