Ο αντ’ αυτού ή αλλιώς εθνικός κοριός Λαλάει και το παίζει αδικημένος και στοχοποιημένος. Ο χαχανούλης δεν θα τον ρωτήσει αλλά το in, όσες Slapp αγωγές και αν του ρίξει, το Κράτος Δικαίου θα στηρίξει
Τους τρόπους μετάδοσης και αντιμετώπισης της ευλογιάς των πιθήκων, εξήγησε, ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Όπως σημείωσε, τα εξανθήματα είναι ο βασικός τρόπος μετάδοσης του ιού. Ο ίδιος είπε στον Σκάι, πως όταν κάποιος δεν έχει εξανθήματα, είναι πολύ χαμηλή η πιθανότητα να μεταδώσει. Πρόσθεσε δε, ότι ο ιός δεν μεταδίδεται με σταγονίδια, αλλά με τη σωματική επαφή.
Ερωτηθείς αν μπορεί κάποιος να κολλήσει από σεντόνια και πετσέτες, ο κ. Μαγιορκίνης επισήμανε ότι μπορεί να συμβεί μόνο αν το κρούσμα έχει εξανθήματα.
Για τα εμβόλια
Σε ό,τι αφορά στα εμβόλια, ανέφερε ότι θα προσφέρονται σε πολύ συγκεκριμένους ανθρώπους. «Σε αυτούς που είναι στενή επαφή ενός κρούσματος και στους υγειονομικούς που τους περιθάλπουν. Και θα μπορεί να προσφέρεται και στις επαφές των στενών επαφών», δήλωσε.
Υπογράμμισε ότι με το που κάνει κάποιος το εμβόλιο κατά τη ευλογιάς, έχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό προστασίας που υπολογίζεται πάνω από το 50% και σίγουρα οδηγεί σε πιο ήπια νόσο και βοηθάει στο να ανακοπεί η μετάδοση.
Πάντως, ο καθηγητής επισήμανε ότι οι ευπαθείς ομάδες, άνω των 65 ετών, είναι προστατευμένες, καθώς έχουν εμβολιαστεί για την ευλογιά.
«Από το 1970 μέχρι το 1980 ο εμβολιασμός για την ευλογιά έχει ατονήσει, γιατί δεν κυκλοφορούσε στην κοινότητα. Ωστόσο, ο κόσμος που δεν έχει κάνει το εμβόλιο, δεν πρέπει να ανησυχεί» προσθέτοντας ότι θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση και σε περίπτωση που βγάλουν κάποιο εξάνθημα, να πάνε στο νοσοκομείο.
Για τον κοροναϊό
Σχετικά με την πανδημία του κοροναϊού, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι υπάρχει πλήρης αποσυμπίεση του συστήματος υγείας, αλλά οι υγειονομικές αρχές είναι σε επαγρύπνηση. «Οι χώρες που είναι τώρα στο φθινόπωρο πάνε καλά», δήλωσε.
Ερωτηθείς, τέλος, αν έχει επικαιροποιηθεί το εμβόλιο, απάντησε αρνητικά συμπληρώνοντας ότι προς το παρόν «δε βλέπουμε τέταρτη δόση στον γενικό πληθυσμό».
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από μια ΕΔΕ που διετάχθη άρον - άρον μετά τη δημοσιοποίηση και την πολιτική ανάδειξη του περιστατικού, για να αποφύγει την ανάληψη σοβαρής πολιτικής ευθύνης της, λέει το ΠΑΣΟΚ
Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές 2026 θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία έως την Πέμπτη 16 Ιουλίου, στις 23:59
Το καθαρό μυαλό, η συναισθηματική απόσταση και η προσήλωση στα πραγματικά ενδιαφέρονται είναι οι πυλώνες στους οποίους πρέπει να στηριχθούν οι επιλογές των υποψηφίων για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου