Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φοροδιαφυγή: Ψηφιακοί φοροέλεγχοι με laptop και σκάνερ που θα «διαβάζουν» τις αποδείξεις

Φοροδιαφυγή: Ψηφιακοί φοροέλεγχοι με laptop και σκάνερ που θα «διαβάζουν» τις αποδείξεις

Το σχέδιο της ΑΑΔΕ για τους ελέγχους

Φοροελέγχους hi-tech επιστρατεύει  η ΑΑΔΕ για να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή ενισχύοντας το οπλοστάσιό της με 1.500 laptop και 1.700 QR Code Scanners, έργο το οποίο έχει ενταχθεί και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ήδη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης υπέγραψε τη σχετική απόφαση για να «τρέξουν» άμεσα οι διαδικασίες. Ο διαγωνισμός για την προμήθεια των laptops και των QR code scanners θα διεξαχθεί στις 20 Ιουλίου και μέχρι το τέλος του έτους οι ελεγκτές θα έχουν στα χέρια τους τα νέα e-εργαλεία για τη διενέργεια επιτόπιων φορολογικών ελέγχων και τον έλεγχο της γνησιότητας των αποδείξεων που εκδίδουν οι καταστηματάρχες και οι επιχειρήσεις.

Με τα laptop και τα QR Code Scanners ανά χείρας, οι φορο-ελεγκτές  θα ελέγχουν επί τόπου και με αυτόματες διαδικασίες την αυθεντικότητα των αποδείξεων που εκδίδουν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις, θα συνδέονται απευθείας με τα αρχεία της ΑΑΔΕ, θα βλέπουν το οικονομικό προφίλ των ελεγχόμενω και  θα διενεργούν online διασταυρώσεις και ελέγχους.

Με την ενίσχυση του φοροελεγκτικού μηχανισμού με φορητούς υπολογιστές και QR Code Scanners:

1.       Θα διενεργείται επιτόπιος και σε χρόνο εξπρές έλεγχος των αποδείξεων από τις ταμειακές μηχανές για να διαπιστωθεί η αυθεντικότητα τους. Οι ελεγκτές απλώς θα σκανάρουν το QR Code που είναι τυπωμένος σε κάθε απόδειξη και αμέσως θα βλέπουν την απάντηση εάν  δηλαδή η απόδειξη είναι γνήσια ή «μαϊμού».

2.       Στους επιτόπιους ελέγχους θα υπάρχει:

–  άμεση πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα δεδομένα των φορολογούμενων

–  αυτοματοποίηση των διασταυρώσεων

– αυτοματοποίηση της σύνταξης των φύλλων και των αναφορών ελέγχου και  υποστήριξη των ηλεκτρονικών κοινοποιήσεων στον ελεγχόμενο.

Τεχνητή νοημοσύνη

Με τη βοήθεια του Ταμείο Ανάκαμψης,  η ΑΑΔΕ σε επόμενη φάση θα εκσυγχρονιστεί με νέα ηλεκτρονικά εργαλεία όπως η προηγμένη επιχειρησιακή Νοημοσύνη και ανάλυση Δεδομένων (Data Analytics), η ηλεκτρονική υποστήριξη των έμμεσων τεχνικών ελέγχων και το νέο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων ελέγχου (νέο Elenxis). Στο πλαίσιο αυτό θα προωθηθεί η εφαρμογή μεθόδων μηχανικής μάθησης για τη βελτίωση της στόχευσης των ελέγχων, κατευθύνοντας τους επιτόπιους και τους ουσιαστικούς ελέγχους για την αποτελεσματική διερεύνηση περιστατικών απάτης και την αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος.

Διασύνδεση ταμειακών με POS

Με  πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης προχωρά και η διασύνδεση 500.000 ταμειακών μηχανών με τα POS, η αναβάθμιση και αντικατάσταση των φορολογικών μηχανισμών και η επέκταση 50.000 POS σε όλους τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας. Με αυτό το τρόπο ο φορολογικός και ελεγκτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ θα γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο τις αποδείξεις που θα εκδίδει κάθε καταστηματάρχης και επαγγελματίας καθώς και τον τρόπο πληρωμής από τον πελάτη.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024