Τετάρτη 22 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Λογαριασμοί ρεύματος: Το πλαφόν φέρνει έξτρα επιδοτήσεις ύψους 1,6 δισ. ευρώ

Λογαριασμοί ρεύματος: Το πλαφόν φέρνει έξτρα επιδοτήσεις ύψους 1,6 δισ. ευρώ

Πώς η κυβέρνηση ξεκλείδωσε το OK της Κομισιόν

Χωρίς να πειραχτεί… η αρχιτεκτονική της λειτουργίας του ευρωπαϊκού target model το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με ομάδα εξειδικευμένων στελεχών σχεδίασε και παρουσίασε στις Βρυξέλλες την παρέμβαση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας για να περιορίσει δραστικά τις ανατιμήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.

Ο υπουργός Κώστας Σκρέκας και η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου μετά από πολύωρες συναντήσεις με την Επίτροπο Ενέργειας της Ε.Ε. Κάντρι Σίμσον και το τεχνικό επιτελείο της αρμόδιας διεύθυνσης ξεδίπλωσαν κι έπεισαν τόσο για την αναγκαιότητα της εφαρμογής του ελληνικού σχεδίου στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας όσο και για την πιστή τήρηση των ευρωπαϊκών κανόνων ανταγωνισμού και ασφάλειας εφοδιασμού.

Μία από τις σοβαρές επιφυλάξεις της Κομισιόν για να δώσει την πρώτη έγκριση στο κυβερνητικό σχέδιο ήταν κατά πόσο θα εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία του διασυνοριακού εμπορίου ηλεκτρικής ενέργειας.

Η πρόταση της ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με πηγές που συμμετείχαν στις χθεσινές συσκέψεις της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την Επίτροπο και την DG ENERGY, όχι μόνο δεν παρεμποδίζει τις εισαγωγές και εξαγωγές ρεύματος αλλά ταυτόχρονα παρακρατεί και τα πρόσθετα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών προκειμένου να επιδοτηθούν οι λογαριασμοί ρεύματος στη λιανική.

Η λειτουργία του νέου μηχανισμού

Έτσι, με τον νέο μηχανισμό παρέμβασης, τίθεται πλαφόν στην αποζημίωση των ηλεκτροπαραγωγών (με ανώτατο ποσό το λειτουργικό κόστος των μονάδων τους) για τις ποσότητες ρεύματος που παράγουν και πουλάνε μέσω του Ελληνικού Χρηματιστήριου Ενέργειας. Στη συνέχεια οι πάροχοι θα αγοράζουν το ρεύμα στη χρηματιστηριακή τιμή, η οποία θα εξακολουθεί να διαμορφώνεται με τους ισχύοντες κανονισμούς της αγοράς και η διαφορά ανάμεσα στο κόστος παραγωγής με την Οριακή Τιμή Συστήματος θα παρακρατείται και θα μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Με τον τρόπο αυτό θα ανακτηθούν τουλάχιστον 1,6 δισ. ευρώ πρόσθετων εσόδων των παραγωγών για το εξάμηνο Ιουλίου – Δεκεμβρίου. Με τα χρήματα αυτά και σε συνδυασμό με τα έσοδα των ρύπων και τους πόρους του κρατικού προϋπολογισμού θα επιδοτούνται οι λογαριασμοί ρεύματος όλων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Το αποτέλεσμα θα είναι η διαμόρφωση χαμηλών τιμών ρεύματος με τις οποίες οι οικιακοί καταναλωτές, επαγγελματίες και επιχειρήσεις θα πληρώνουν τις ποσότητες που καταναλώνουν. Στόχος είναι η κιλοβατώρα να κοστίζει γύρω στα 0,145 ευρώ για τα νοικοκυριά.

Με βάση την Οριακή Τιμή Συστήματος θα πληρώνονται και οι traders που εισάγουν και εξάγουν ρεύμα στην ελληνική αγορά, χωρίς έτσι να δημιουργούνται άνισες συνθήκες ανταγωνισμού.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αφού απέσπασε την αρχική συμφωνία της DG ENERGY θα στείλει την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες τη νομοθετική διάταξη προκειμένου να ελεγχθεί και να αξιολογηθεί και να δοθεί και το τελικό ΟΚ στην Ελλάδα. Στόχος είναι η εφαρμογή του μέτρου να ισχύσει από την 1η Ιουλίου.

Sports in

Οι επόμενες προκρίσεις της Ελλάδας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι

Ο αριθμός των 67 αθλητών για το Παρίσι θα αυξηθεί καθώς οι διαδικασίες πρόκρισης συνεχίζονται σε κάποια αθλήματα και αναμένεται η τελική αποστολή να ξεπεράσει τα 80 άτομα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 22 Μαϊου 2024