Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Σύννεφα» πάνω από το Αιγαίο: Ο Ερντογάν κλείνει το δίαυλο επικοινωνίας με Μητσοτάκη - Ο καβγάς για τους εξοπλισμούς

«Σύννεφα» πάνω από το Αιγαίο: Ο Ερντογάν κλείνει το δίαυλο επικοινωνίας με Μητσοτάκη – Ο καβγάς για τους εξοπλισμούς

Η οργή Ερντογάν για τα F16 και τα F35

Σε μια νέα επικίνδυνη περίοδο μπαίνουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς η σημερινή εκτός ορίων ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αν δεν κινείται στα όρια της διακοπής των διπλωματικών σχέσεων, κάνει τουλάχιστον ξεκάθαρο ότι διακόπτονται οι σε ανώτατο επίπεδο δίαυλοι επικοινωνίας Ελλάδας και Τουρκίας.

Το τερμάτισε

Τα σύννεφα είχαν αρχίσει να μαζεύονται ξανά πάνω από το Αιγαίο λίγο πριν από το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και στον απόηχο του τετ α τετ στο Λευκό Οίκο και της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, η Τουρκία ξεπέρασε τον εαυτό της και σχεδόν το …τερμάτισε με τις προκλήσεις και τις επιθετικές ενέργειες, φτάνοντας στα 2,5 μίλια από την Αλεξανδρούπολη!

Πέραν των όσων πρωτοφανών για πολιτικό ηγέτη χώρας δηλώσεων του Ταγίπ Ερντογάν όπως «πλέον δεν υπάρχει για μένα Μητσοτάκης. Δεν δέχομαι με τίποτα να κάνω μια τέτοια συνάντηση μαζί του» αυτό που αξίζει να δει κανείς είναι που αποδίδουν οι Τούρκοι αλλά και ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος τις αντιδράσεις τους αυτές.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «οι ΗΠΑ θα αποφασίσουν μόνες τους για την πώληση F-16 στην Τουρκία, δεν θα συμβουλευτούν τον Έλληνα πρωθυπουργό, ενώ σε άλλο σημείο ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι κατά «συνομιλήσαμε μαζί τους (σ.σ. εννοεί με την Ελλάδα) και συμφωνήσαμε να μην βάζουμε τρίτους μεταξύ μας Αλλά, παρ’ όλα αυτά, ο Μητσοτάκης μίλησε στη Γερουσία και είπε να μην δώσουν τα F-16 στην Τουρκία».

Μπρα ντε φερ

Από τις δηλώσεις του Τ. Ερντογάν είναι σαφές ότι αυτή τη στιγμή διεξάγεται ένα σκληρό μπρα ντε φερ γύρω από τους αμερικανικούς εξοπλισμούς σε Ελλάδα και Τουρκία και είναι σαφές ότι στην Τουρκία υπάρχει εκνευρισμός για το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά στις ΗΠΑ συνόδευσε τις ενστάσεις της για την τουρκική «γαλάζια πατρίδα» και την παραχώρηση F16 στην Τουρκία με το ελληνικό αίτημα για την αγορά μιας μοίρας μαχητικών F35 που κατά πολλούς ενισχύουν υπέρμετρα την ελληνική Πολεμική Αεροπορία και την καθιστούν απόλυτη κυρίαρχη στον αέρα έναντι της τουρκικής ΠΑ.

Διαβάστε επίσης Νέα πρόκληση της Τουρκίας: Μαχητικά πέταξαν πάνω από το Βορειοανατολικό Αιγαίο

Απόβαση όπως στα Ίμια

Ενδεικτικά του όλου κλίματος στην Τουρκία είναι και τα όσα λέγονται στην τουρκική τηλεόραση σχετικά με το θέμα των εξοπλιστικών προγραμματάτων ενώ τούρκοι απόστρατοι αξιωματικοί και διδάσκοντες στο πανεπιστήμιο φτάνουν στο σημείο να δηλώνουν δημόσια ότι η Τουρκία πρέπει να καταλάβει νησιά, όπως έκανε το 1996 με τα Ίμια.

Στον τηλεοπτικό σταθμό Haber Global η παρουσιάστρια της εκπομπής, Σενέμ Τολουγάι Ιλγκάζ, εισάγοντας το θέμα  ανέφερε ότι «βλέποντας τα μηνύματα που έδωσε ο Μητσοτάκης τόσο στο Κογκρέσο όσο και στον Μπάιντεν, είπε πως “Σίγουρα μην δώσετε τα F-16”. Μάλιστα, ο Δένδιας είπε πως ακόμη και αν δοθούν να διασφαλιστεί πως δεν θα χρησιμοποιηθούν κατά της Ελλάδος. Μα είναι δυνατόν να δοθούν τέτοιες εγγυήσεις, να το πω κι αυτό».

Αναφέρει επίσης ότι η Ελλάδα θα πάρει «F-35 και βλέπουμε πως από τη μια ξοδεύουν έναν απίστευτο αμυντικό προϋπολογισμό αλλά καθώς δεν διαθέτουν την οικονομική ισχύ δεν φαίνεται δυνατόν να παραλάβουν οποιοδήποτε αεροσκάφος F-35 πριν το 2024 και το 2025. Μάλιστα ζήτησαν από την Αμερική μεταχειρισμένα F-35, αλλά η απάντηση ήταν πως “Δεν διαθέτουμε να σας δώσουμε τέτοια αεροσκάφη”».

Οι αμερικανικές βάσεις

Βεβαίως οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτός των εξοπλιστικών προγραμμάτων είχαν και άλλα σημεία για τα οποία εγκαλούσε την Ελλάδα όπως οι «δέκα στρατιωτικές βάσεις» αμερικανικές βάσεις, δηλαδή οι αμερικανονατοϊκές βάσεις για τις οποίες ο Τούρκος πρόεδρος αναρωτήθηκε τι θα τις κάνει η Ελλάδα και εναντίον ποιου στρέφονται.

Προς ώρας πάντως η κυβέρνηση δεν θέλησε να σηκώσει το γάντι με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να απαντάει πως «δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας», διαμηνύοντας παράλληλα ότι η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας θα συνεχίσει ως έχει, όσο και αν αυτό ενοχλεί την Άγκυρα.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024