Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Οι παγίδες και τα διλήμματα του νέου ΣΥΡΙΖΑ

Οι παγίδες και τα διλήμματα του νέου ΣΥΡΙΖΑ

Πόσο έτοιμη είναι η Κουμουνδούρου, μετά την ολοκλήρωση του 3ου Συνεδρίου και των αλλαγών που επέφερε, να προχωρήσει σε έναν ανανεωμένο πολιτικό σχεδιασμό και σε μια κομματική κουλτούρα που πριν δεν υπήρχε

Προχθές, εξέπνευσε η προθεσμία για ενστάσεις μετά την τελική ανακοίνωση της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ. Αυτή ήταν και η τελική πράξη μιας συνολικής αλλαγής που ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε από το βράδυ των εκλογών του 2019 (γλυκιά ήττα τη λέει εσχάτως) και που ολοκληρώθηκε με το 3ο Συνέδριο, την εκλογή από τη βάση του ίδιου του προέδρου και την εκλογή της ΚΕ από τα μέλη που είχαν εγγραφεί μέχρι τις 21 Μαρτίου. Μαζί με αυτά και μια σειρά καταστατικών αλλαγών αλλά και μια ομόφωνη Πολιτική Απόφαση που ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει στις αποσκευές του από την προσεχή Δευτέρα και από τη νέα φάση της δομικής αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης που θα επιχειρήσει με μεγαλύτερη ένταση. Οι στενοί συνεργάτες του μιλούν για θετικό μομέντουμ.

Η αντιστοίχιση που ο Τσίπρας ήθελε, για την ακρίβεια τουλάχιστον το 10% του εκλογικού σώματος να ενταχθεί στο κόμμα, επετεύχθη. Μόλις σε δέκα ώρες, τη 15η Μάη, ημέρα της κάλπης για εκλογή προέδρου και για ΚΕ, εγγράφηκαν χιλιάδες νέα μέλη και σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ φτάνει τα 172 χιλιάδες. Οπως λένε συνεργάτες του Τσίπρα ακόμη κι αν είχε γίνει αμέσως συνέδριο το 2019 μετά την ήττα με όσα μεσολάβησαν θα χρειαζόταν να ξαναγίνει. Ενώ και από τη νέα ΚΕ όπως λένε αυτές τις ημέρες υπάρχει σαφής ανανέωση. Στην πρώτη για παράδειγμα δεκάδα εκφράζεται η γενιά των 35άρηδων ή 40άρηδων. Αχτσιόγλου, Ζαχαριάδης, Τεμπονέρας, αλλά και Ηλιόπουλος, Τζανακόπουλος κ.λπ. Το ίδιο γενεακά και στις πρωτιές σε περιφέρειες πέραν της Αττικής όπως ο Χαρίτσης (Πελοπόννησος) ή ο Μπουρνούς (Βόρειο Αιγαίο). Νέα πρόσωπα όπως ο Ιστορικός Καπόζηλος ή ο Καλπάκης, αλλά και πρόσωπα που ως τώρα δεν είχαν κομματική εμπλοκή όπως η υποστράτηγος ε.α. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη από το θινκ τανκ ή επιστήμονες που προήλθαν από τη διεύρυνση του 2019 όπως ο Αχιλλέας Μητσός. Νέες γυναίκες επίσης, αλλά και μια ανανέωση διατασική, όπως λένε οι συνεργάτες του Τσίπρα.

Οι κόντρες του συνεδρίου

Τα στοιχήματα μπαίνουν από εδώ και πέρα βέβαια για το «νέο κόμμα» που καταγράφεται στο πολιτικό σκηνικό. Και προφανώς δεν είναι εύκολα. Οι άνθρωποι που πήγαν στην κάλπη της 15ης Μάη, κατέγραψαν μια σαφή δήλωση προθέσεων. Θα ενταχθούν στις διαδικασίες και στον νέο πολιτικό σχεδιασμό; Ας μην ξεχνούμε πως το νέο «Σύνταγμα» του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει εσωτερικά δημοψηφίσματα ακόμη και για τις κυβερνητικές συνεργασίες. Αρα βάζει ψηλά τον πήχη στο εύρος μιας νέας κομματικής κουλτούρας που πριν δεν υπήρχε.

«Αυτές τις 170 χιλιάδες μέλη, να εργαστούμε για να τα μετατρέψουμε σε ένα μεγάλο, λαϊκό, ρωμαλέο κόμμα της Αριστεράς, που να έχει ισχυρότερη παρουσία παντού – στα συνδικάτα, την αυτοδιοίκηση, τους συλλόγους, τα επιμελητήρια. Και τα νέα εκλεγμένα όργανα του κόμματος, ο πρόεδρος και η νέα ΚΕ, να πάρουν πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να υποδεχθούμε δημιουργικά όλα αυτά τα καινούργια μέλη και να επουλώσουμε πράγματα που δημιούργησαν οι κόντρες του Συνεδρίου», είπε αυτή την εβδομάδα ο Δημήτρης Παπαδημούλης, που δεν επέλεξε να είναι εκ νέου υποψήφιος στην ΚΕ έπειτα από δεκαετίες. Μια όντως δύσκολη υπόθεση που επίσης θα σκοντάφτει στις πρόσφατες κόντρες για την ποσόστωση των προσώπων που ήλθαν από τη διεύρυνση και που είναι στη νέα ΚΕ, κάποιοι εξ αυτών με λιγότερες ψήφους από άλλους.

Μια υπόθεση που θα έχει έναν ακόμη βαθμό δυσκολίας. Τη σύνδεση των νωπών διεργασιών με τον νέο πολιτικό σχεδιασμό και το νέο πειστικό πρόγραμμα που θα καθιστά τον ΣΥΡΙΖΑ κυβερνητικό πόλο και όχι μέρος ενός ασθενούς δικομματισμού.

Σε αναζήτηση νέου προφίλ

Πολλοί αναρωτιούνται επίσης αν η Κουμουνδούρου θα φτιάξει ένα νέο προφίλ με θέσεις, μάχιμη αντιπολίτευση, παρέμβαση σε μαζικούς φορείς (δεν έδειξε κάτι τέτοιο η καταγραφή των δυνάμεών της στις φοιτητικές κάλπες), μια θεσμικότερη παρουσία που θα προσελκύει και τα πονεμένα μεσαία στρώματα. Εδώ ακούγονται δύο γνώμες: η μία, των πιο πασοκογενών, θέλει ένα κόμμα απαλλαγμένο από «βαρίδια» που θα λύνει τα χέρια του Τσίπρα για τον σχεδιασμό του. Η άλλη, πιο συνθετική, υπενθυμίζει πως η εσωτερική αντιπολίτευση της Ομπρέλας είναι παρούσα την επόμενη μέρα με 77 μέλη στη νέα ΚΕ και με πεδίο δόξης λαμπρό αφού θα τέμνονται οι θέσεις τις με άλλων τάσεων για συγκεκριμένα ζητήματα, όπως για τα εθνικά που έχει χημεία με τη Γέφυρα ή με άλλες δυνάμεις. Ας μη μας διαφεύγει πως στη νέα ΚΕ επίσης έχουμε 12 μέλη της ΔΗΜΑΡ και 11 της Γέφυρας, αλλά και εκπροσωπούνται όλα τα ρεύματα. Καθώς ο εκλογικός χρόνος πυκνώνει ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να είναι εν κινήσει, όπως τον περιγράφει πάντα ο πρόεδρός του, αλλά και με ζητούμενο την πολιτική του ενοποίηση και τη νέα λειτουργία του. Ο χρόνος μετράει πιεστικά.

Sports in

Oλυμπιακός: Γητευτής ονείρων

Ο Ολυμπιακός του σήμερα είναι ικανός για τα πάντα. Οι δε ποδοσφαιριστές του αποφασισμένοι στον απόλυτο βαθμό, να τα δώσουν όλα. Γιατί πολύ απλά, θέλουν τα να νιώσουν όλα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024