Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
The Staircase: Μπορεί το πέταγμα μιας κουκουβάγιας στις ΗΠΑ να καταδικάσει έναν άντρα για τη δολοφονία της συζύγου του;

The Staircase: Μπορεί το πέταγμα μιας κουκουβάγιας στις ΗΠΑ να καταδικάσει έναν άντρα για τη δολοφονία της συζύγου του;

Η δολοφονία (;) που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τη γέννηση των true crime ντοκιμαντέρ, μπαίνει στο μικροσκόπιο της νέας συγκλονιστικής σειράς της HBO

Τι ακριβώς συνέβη εκείνη την κρύα νύχτα του Δεκεμβρίου του 2001, όταν η Kathleen Peterson βρέθηκε νεκρή στη βάση της σκάλας του σπιτιού της; Τι πιθανότητες υπάρχουν ο Michael, ο σύζυγός της και επιτυχημένος συγγραφέας, που καταδικάστηκε για τη δολοφονία της, να ήταν τελικά αθώος; Και μπορεί το πέταγμα μιας κουκουβάγιας στη Βόρεια Καρολίνα να οδηγήσει στη… γέννηση του genre των true crime ντοκιμαντέρ; Είκοσι χρόνια αργότερα, τα περισσότερα από τα παραπάνω ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, και τίποτα δεν προμηνύει την ικανοποίηση της παγκόσμιας περιέργειας για την υπόθεση.

Η μοναδική, ίσως, πλευρά που θα μπορούσε ακόμη να διαλευκανθεί, είναι και η σημαντικότερη: η δική μας σχέση με αυτού του είδους τις πραγματικές, φρικιαστικές ιστορίες, η (αν)ικανότητά μας να αποδεχτούμε ότι η αλήθεια ορισμένες φορές είναι καταδικασμένη να μας διαφεύγει και οι λόγοι που, παρόλα αυτά ή εξαιτίας τους, τα πραγματικά εγκλήματα δεν παύουν να μας τραβούν την προσοχή. Με την ελληνική πραγματικότητα να καθιστά αυτού του είδους τα ερωτήματα πιο επίκαιρα από ποτέ, η νέα, φιλόδοξη σειρά της HBO που θα προβληθεί στην Ελλάδα αποκλειστικά από το Vodafone TV, The Staircase, γίνεται το αδιαμφισβήτητο must watch της άνοιξης.

Τι συνέβη πραγματικά στην έπαυλη των Peterson;

Όμως ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το Δεκέμβριο του 2001, ο επιτυχημένος Αμερικανός συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας, Michael Peterson, καλεί την άμεση δράση για να δηλώσει πως εντόπισε τη σύζυγό του χωρίς τις αισθήσεις της, σε μια λίμνη αίματος στη βάση της σκάλας του σπιτιού τους. Η ιατροδικαστική έκθεση, όμως, συμπεραίνει πως τα τραύματά της δεν συνάδουν με εκείνα που θα προέκυπταν από μια πτώση και ο θάνατός της αποδίδεται σε εγκληματική ενέργεια. Μια από τις πιο συγκλονιστικές δικαστικές υποθέσεις παγκοσμίως έχει μόλις ξεκινήσει.

Ως είθισται, η προσωπική ζωή του ζευγαριού καταλαμβάνει αμέσως τα πρωτοσέλιδα και άφθονο τηλεοπτικό χρόνο – και υπάρχουν αρκετές λεπτομέρειες ικανές να προσελκύσουν την περιέργεια του κοινού. Ίσως η σημαντικότερη εξ αυτών να αφορά τον θάνατο της μητέρας των θετών κορών του Michael, Elizabeth Ratliff, επίσης από μια πτώση από τη σκάλα του σπιτιού της. Δεν είναι το μόνο ασυνήθιστο στοιχείο που θα προκύψει κατά τη διάρκεια της δίκης, γεννώντας αμέτρητες θεωρίες για το τι πραγματικά συνέβη εκείνο το μοιραίο βράδυ, και ανοίγοντας το δρόμο για ένα ολόκληρο τηλεοπτικό είδος: τα ντοκιμαντέρ που στηρίζονται σε πραγματικά εγκλήματα (true crime).

Ένα φιλόδοξο εγχείρημα

Η νέα σειρά της HBO Max επιλέγει έναν διαφορετικό – και κατά τη γνώμη μας πολύ πιο ουσιαστικό – δρόμο διαχείρισης της υπόθεσης. Το αξιοζήλευτο καστ (Colin Firth, Toni Collette, Sophie Turner και πολλά, πολλά ακόμη βαριά ονόματα) ερμηνεύει ένα σενάριο που επιλέγει να απέχει από οριστικά συμπεράσματα. Τα εναλλακτικά σενάρια για το τι μπορεί να συνέβη εκείνο το βράδυ παρελαύνουν από την οθόνη, όχι για να μας σοκάρουν ή να κινήσουν την περιέργειά μας, αλλά ακριβώς για να μας κάνουν να αμφισβητήσουμε την ενστικτώδη επιθυμία μας να μάθουμε κάθε ανατριχιαστική λεπτομέρεια – χωρίς, όμως, να δείχνουμε το ίδιο ενδιαφέρον για τους πραγματικούς ανθρώπους που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Ο αινιγματικός Michael, ο άνθρωπος που μας έχει απασχολήσει μόνο ως δυνητικός δολοφόνος, ελεύθερος πια, παίρνει σάρκα και οστά σε όλες τις εκδοχές του. Η Kathleen, με τη γεμάτη ζωή και την τεράστια ζωντάνια της, αποκτά υπόσταση και παρελθόν, αντί να είναι απλώς ένα πτώμα στη βάση της σκάλας. Οι πτυχές της προσωπικότητάς του ζευγαριού, και όλα τα πράγματα που γνωρίζουμε για εκείνους, χωρίς τη θέληση ή τη συγκατάθεσή τους, παύουν να αντιμετωπίζονται ως τροφή για εικασίες, και γίνονται αυτό που πραγματικά είναι: φευγαλέα στιγμιότυπα περίπλοκων ζωών, που αναπόφευκτα χαρακτηρίζονται από αντιφάσεις και που είναι αδύνατον να είναι πάντοτε ευχάριστες ή γοητευτικές.

Τελικά, το The Staircase, το δύσκολο εγχείρημα της HBO, καταφέρνει να μας κάνει να αμφισβητήσουμε όχι μόνο τα γεγονότα εκείνης της νύχτας και τις δεκάδες θεωρίες που διατυπώθηκαν μέσα στα χρόνια για την πραγματική φύση τους, αλλά τον ίδιο τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις πιο ευπώλητες σελίδες του αστυνομικού ρεπορτάζ. Και μάλλον περιττεύει να σημειώσουμε τους λόγους που, ειδικά στην παρούσα συγκυρία, αξίζει να θέσουμε στον εαυτό μας αυτού του είδους τα ερωτήματα.

Το πότε και το πού

Το The Staircase είναι διαθέσιμο αποκλειστικά στο Vodafone TV από τις 5 Μαΐου και Αν σου κίνησε την περιέργεια αλλά δεν έχεις γίνει (ακόμη) συνδρομητής στην πλατφόρμα, μπορείς να το παρακολουθήσεις κάνοντας online εγγραφή στο vodafone.gr, μέσα σε λίγα και απλά βήματα. Με τον τρόπο αυτό θα αποκτήσεις δωρεάν πρόσβαση για ένα μήνα όχι μόνο στα συναρπαστικά επεισόδια της μίνι σειράς, αλλά και σε όλο το αποκλειστικό περιεχόμενο της HBO, σε έναν πλούσιο κατάλογο καναλιών για linear παρακολούθηση και σε ατέλειωτο on demand περιεχόμενο που ανανεώνεται κάθε μήνα, χωρίς δέσμευση συμβολαίου και χωρίς να χρειάζεσαι αποκωδικοποιητή.

Τριάντα μέρες σίγουρα δεν είναι αρκετές για να παρακολουθήσεις το σύνολο των δωρεάν ταινιών και σειρών, των μεγάλων πρεμιέρων που προστίθενται στο περιεχόμενο του Vodafone TV αμέσως μετά το σινεμά, των ποιοτικών παιδικών προγραμμάτων και των δεκάδων ανατρεπτικών ντοκιμαντέρ. Όμως θα σου δώσουν μια πρώτη γεύση, για να αποφασίσεις αν χρειάζεσαι το Vodafone TV στη ζωή σου. Spoiler alert: ναι, το χρειάζεσαι.

Ανακάλυψε τα νέα πακέτα Vodafone TV εδώ.

Sports in

Ο Κλοπ μίλησε για το μεγάλο «διπλό» του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα!

Τι είπε ο Γιούργκεν Κλοπ για τον θρίαμβο του Ολυμπιακού στο Μπέρμιγχαμ…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024