Ρούβλι: Συνεχίζεται το ράλι του ρωσικού νομίσματος – Προς νέα χαλάρωση των capital controls
Μέσα σε τέσσερις ημέρες τα κέρδη του έναντι του ευρώ ανήλθαν σε 13%, ενώ έναντι του δολαρίου η άνοδος του κυμαίνεται στο 30% σε σχέση με τα επίπεδα της ισοτιμίας πριν την έναρξη του πολέμου
Συνεχίζει ακάθεκτο την έντονα ανοδική του πορεία το ρούβλι, ωθώντας τις αρχές να χαλαρώνουν συνεχώς τα capital controls που έχουν εφαρμόσει από την έναρξη του πολέμου.
Μόνο σήμερα κατέγραψε νέο άλμα ύψους 4,1% στα 57,8550 έναντι του δολαρίου, οδεύοντας προς το ισχυρότερο κλείσιμο του από τον Απρίλιο του 2018.
Αντιστοίχως έναντι του ευρώ ενισχύθηκε κατά 6,2% στα 59,15.
Συνολικά κατά τις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις τα κέρδη του ρωσικού νομίσματος έναντι του ευρώ έχουν ανέλθει σε 13%. Αντιστοίχως έναντι του δολαρίου τα κέρδη του έχουν πλέον ξεπεράσει το 30% σε σχέση με τα επίπεδα που βρισκόταν πριν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.
Γιατί πήρε την ανιούσα
Η συνεχής ενδυνάμωση του ρωσικού νομίσματος, τις τελευταίες εβδομάδες, οφείλεται στην απόφαση του Κρεμλίνου να απαιτήσει οι πληρωμές των ενεργειακών ροών της Ρωσίας από τους ξένους προμηθευτές να γίνονται σε ρούβλια.
Με την άνοδο αυτή να απειλεί πλέον να επηρεάσει τον προϋπολογισμό και τους εξαγωγείς θεωρείται βέβαιο ότι θα αποφασιστεί από τις αρχές η τροποποίηση του περιοριστικού μέτρου που ορίζει το ποσοστό που οι εξαγωγείς οφείλουν να μετατρέψουν από σκληρό ξένο νόμισμα σε ρούβλια.
Το υποχρεωτικό ποσοστό αναμένεται να μειωθεί, εντός των επόμενων ημερών, στο 50% από 80% που είναι τώρα.
Οι αρχές δρομολόγησαν σειρά μέτρων και capital controls μετά την έναρξη του πολέμου, τα οποία σταδιακά έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν.
Σύμφωνα με την Τατιάνα Όρλοβα της Oxford Economics, η πλήρης άρση των capital controls θα επαναφέρει το ρούβλι στο επίπεδο των 70-80 έναντι του δολαρίου.
Πάντως, το ράλι του νομίσματος απασχολεί έντονα τις ντόπιες επιχειρήσεις.
Σε ανακοίνωση της η ρωσική ένωση βιομηχάνων και επιχειρηματιών έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και μάλιστα για την στενότερη παρακολούθηση της πορείας του νομίσματος ανακοίνωσε την δημιουργία ειδικής ομάδας εργασίας.
- Ξέρατε ότι ο Οδυσσέας λατρευόταν για περίπου 1.000 χρόνια σαν να ήταν θεότητα;
- «Κίνημα της κατσαρίδας»: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες στο Δελχί μετά τα επεισόδια που άφησαν 180 τραυματίες
- Ο Έλι Οκόμπο μίλησε για τις δύσκολες καταστάσεις που βίωσε πέρσι στη Μονακό
- Λούβρο: Επαναλειτουργεί η αίθουσα που έγινε στόχος ληστείας 88 εκατ. ευρώ – Φιλοξενεί έκθεση χωρίς πολύτιμα αντικείμενα
- Η Noga Erez φτιάχνει το μέλλον της μουσικής
- Νέα αναζωπύρωση στη Μέση Ανατολή: Χτυπήθηκαν κέντρα στρατιωτικής διοίκησης στο Ιράν – Στοχοποιήθηκαν τάνκερ στα Στενά του Ορμούζ
- Λεωφορείο τυλίχτηκε στις φλόγες στο Βιετνάμ – Τουλάχιστον 7 νεκροί
- Ινδία: 24χρονος έπεσε από ύψος 12 μέτρων όταν έσπασε ο μηχανισμός ασφαλείας σε zipline
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 21.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ken-cheung-MKv9gQHpICM-unsplash-315x220.jpg)







































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442