Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συνέδριο ΠΑΣΟΚ: Ψήφισμα για την διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ: Ψήφισμα για την διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών

Το ψήφισμα κατατέθηκε με πρωτοβουλία των βουλευτών Βοιωτίας και Ηρακλείου, Γιώργου Μουλκιώτη και Βασίλη Κεγκέρογλου.

Ψήφισμα για την διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών εγκρίθηκε ομόφωνα από το 3ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚΚΙΝΑΛ.

Μάλιστα, το ψήφισμα ανήγγειλε με ιδιαίτερα θερμό τρόπο ο πρόεδρος του Συνεδρίου, Πέτρος Ευθυμίου.

Το ψήφισμα κατατέθηκε από τους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, Γιώργο Μουλκιώτη και Βασίλη Κεγκέρογλου.

Με το ψήφισμα αυτό, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, αφού τονίζει ότι όσο δεν τιμωρούνται οι θύτες και δεν αποζημιώνονται τα θύματα, η ανθρωπότητα διατρέχει τον κίνδυνο επανάληψης των εγκλημάτων αυτών και ότι, σε κάθε περίπτωση, ο αγώνας για δικαιοσύνη αποτελεί αγώνα για την ειρήνη και τη δημοκρατία και ενώνει τους λαούς, καλεί την ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει την ιστορική απόφαση της Βουλής των Ελλήνων της 17ης Απριλίου 2019 και, σε συνεργασία με τα πολιτικά κόμματα και τους θεσμικούς φορείς, να χαράξει εθνική στρατηγική στη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα πολιτικά και νομικά-δικαστικά μέσα.

Ολόκληρο το κείμενο του Ψηφίσματος:

ΕΘΝΙΚΟ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ Η ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ

Συμπληρώθηκαν φέτος 81 χρόνια από την απρόκλητη και παράνομη εισβολή του Γ’ Ράιχ στην Ελλάδα που σήμανε την έναρξη φοβερών δεινών για την πατρίδα και το λαό μας. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής ο πληθυσμός της χώρας μας αποδεκατίστηκε από την πείνα, τις εκτελέσεις, τις ασθένειες, τις εκτοπίσεις, τα καταναγκαστικά έργα, τα βασανιστήρια, την υπογεννητικότητα.

Η εβραϊκή κοινότητα της Ελλάδας εξολοθρεύθηκε. Χίλια επτακόσια εβδομήντα χωριά και περισσότερα από τετρακόσιες χιλιάδες σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες. Οι παραγωγικές και κοινωνικές υποδομές της χώρας μας καταστράφηκαν ολοσχερώς, ο εθνικός πλούτος λεηλατήθηκε. Αρχαιολογικοί και πολιτιστικοί θησαυροί ανυπολόγιστης αξίας εκλάπησαν, λεηλατήθηκαν και φυγαδεύτηκαν στο Γ’ Ράιχ, ενώ μοναδικής αξίας μνημεία υπέστησαν βαρύτατες καταστροφές. Η χώρα μας έζησε μία ανείπωτη τραγωδία και γνώρισε συνάμα μία πρωτόγνωρη οικονομική καταστροφή, που υπονόμευσε βάναυσα την αναπτυξιακή της προοπτική για δεκαετίες.

Κι όμως, 81 χρόνια μετά τη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα και 77 χρόνια από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, καθολικός διάδοχος του Γ’ Ράιχ αρνείται να εκπληρώσει τις απαράγραπτες και ισχυρά τεκμηριωμένες υποχρεώσεις της απέναντι στην Ελλάδα. Αρνείται δηλαδή να εκφράσει εμπράκτως τη μεταμέλειά της για τα ναζιστικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που διέπραξε το Γ’ Ράιχ στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τον νόμο 1285/1982 αναγνώρισε την Εθνική Αντίσταση του ελληνικού λαού ενάντια στον ναζισμό-φασισμό κλείνοντας οριστικά το κεφάλαιο του Εμφυλίου και του Εθνικού Διχασμού. Επιπροσθέτως, η ρηματική διακοίνωση, που επέδωσε στις 14 Νοεμβρίου 1995 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση της Ο.Δ.Γ., κράτησε ζωντανή την Ελλάδα στη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών και διατήρησε στο ακέραιο τις δίκαιες ελληνικές αξιώσεις έναντι της Γερμανίας.

Τέλος, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τον Ιανουάριο του 2011 υπέβαλε επίσημο αίτημα παρέμβασης στην δίκη της Γερμανίας εναντίον της Ιταλίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την υπόθεση του Διστόμου, αίτημα που έκανε δεκτό το Δικαστήριο. Είμαστε υπερήφανοι για την Αντίσταση και τη θυσία της Ελλάδας ενάντια στον φασισμό. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αντιληφθεί ότι όσο δεν αποδίδεται δικαιοσύνη για τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όσο δεν τιμωρούνται οι θύτες και δεν αποζημιώνονται τα
θύματα, η ανθρωπότητα διατρέχει τον κίνδυνο επανάληψης των εγκλημάτων αυτών. Σε κάθε περίπτωση, ο αγώνας για Δικαιοσύνη αποτελεί
αγώνα για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία και ενώνει τους λαούς.

Με βάση τα παραπάνω:

1. Εκφράζουμε εκ νέου την πλήρη στήριξή μας στον αγώνα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών. Έναν αγώνα που ενώνει τους Έλληνες και αποτελεί, παράλληλα, γέφυρα ειλικρινούς φιλίας, ειρήνης και δημοκρατίας μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού λαού αλλά και μεταξύ όλων των λαών της Ευρώπης.

2. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει την ιστορική απόφαση της Βουλής των Ελλήνων της 17ης Απριλίου 2019 και, σε συνεργασία με τα πολιτικά κόμματα και τους θεσμικούς φορείς, να χαράξει εθνική στρατηγική στη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα πολιτικά καθώς και νομικά – δικαστικά μέσα. Στο πλαίσιο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία η μεθοδική προετοιμασία της προσφυγής του Ελληνικού Δημοσίου στα κατάλληλα διεθνή δικαιοδοτικά όργανα.

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024