Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νότια Κορέα-ΗΠΑ: Οι πρόεδροι Μπάιντεν και Γιουν δεσμεύονται να αντιμετωπίσουν οποιεσδήποτε απειλές από τη Βόρεια Κορέα

Νότια Κορέα-ΗΠΑ: Οι πρόεδροι Μπάιντεν και Γιουν δεσμεύονται να αντιμετωπίσουν οποιεσδήποτε απειλές από τη Βόρεια Κορέα

Συναντήθηκαν για πρώτη φορά

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο νέος Νοτιοκορεάτης ομόλογός του συμφώνησαν σήμερα Σάββατο για τη διεξαγωγή μεγαλύτερων στρατιωτικών γυμνασίων, και την ανάπτυξη περισσότερων αμερικανικών όπλων αν χρειαστεί για την αποτροπή της Βόρειας Κορέας. Ο Αμερικανός πρόεδρος προσφέρθηκε να στείλει εμβόλια κατά της COVID-19 και να συναντηθεί ενδεχομένως με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο Μπάιντεν και ο Γιουν-Σουκ γέολ δήλωσαν πως η μακρόχρονη συμμαχία τους πρέπει να αναπτυχθεί όχι μόνο για να αντιμετωπιστούν οι βορειοκορεατικές απειλές, αλλά και για να παραμείνει η περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού ωκεανού «ελεύθερη και ανοικτή» και να προστατευθούν οι παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.

Η πρώτη τους συνάντηση

Οι δύο ηγέτες συναντώνται στη Σεούλ για πρώτη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου της Νότιας Κορέας πριν από 11 ημέρες. Η φιλική συνάντηση μεταξύ συμμάχων σκιάστηκε από πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών που δείχνουν πως ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν ετοιμάζεται να προχωρήσει σε πυρηνικές ή πυραυλικές δοκιμές.

Ο Γιουν επιδίωκε να λάβει περισσότερες διαβεβαιώσεις ότι οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν την ικανότητα αποτροπής της χώρας απέναντι στις απειλές της Βόρειας Κορέας. Σε μια κοινή δήλωση, ο Μπάιντεν επανεπιβεβαίωσε τη δέσμευση των ΗΠΑ να υπερασπιστούν τη Νότια Κορέα με πυρηνικά όπλα αν χρειαστεί.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εξετάσουν τη διεύρυνση των κοινών στρατιωτικών γυμνασίων τους, που είχαν περιοριστεί τα τελευταία χρόνια στην προσπάθεια να μειωθούν οι εντάσεις με τον Βορρά.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποσχέθηκαν επίσης να αναπτύξουν «στρατηγικά πλεονεκτήματα» –που περιλαμβάνουν συνήθως μεγάλου βεληνεκούς βομβαρδιστικά αεροσκάφη, υποβρύχια εκτόξευσης πυραύλων ή αεροπλανοφόρα — αν χρειαστεί για την αποτροπή της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Δέσμευση για αποπυρηνικοποίηση

Οι δύο ηγέτες είπαν ότι δεσμεύονται στην αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας και πως είναι ανοικτοί στη διπλωματία με την Πιονγκγιάνγκ.

«Όσον αφορά το αν θα συναντηθώ με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, θα εξαρτηθεί από το αν (θα) ήταν ειλικρινής και εάν (θα) ήταν σοβαρός», είπε ο Μπάιντεν στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

Είπε πως η Ουάσινγκτον πρόσφερε εμβόλια κατά της COVID-19 στην Κίνα και τη Βόρεια Κορέα, η οποία αντιμετωπίζει το πρώτο ξέσπασμα της ασθένειας το οποίο έχει παραδεχθεί. «Δεν έχουμε λάβει απάντηση», είπε ο Μπάιντεν.

Η συμμαχία ΗΠΑ-Νότιας Κορέας, που χρονολογείται από την εποχή του πολέμου της Κριμαίας (1950-1953), πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω προκειμένου να παραμείνει η περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού ωκεανού «ελεύθερη και ανοικτή», είπε ο Μπάιντεν.

Είπε πως η συμμαχία οικοδομήθηκε σε αντίθεση με την αλλαγή συνόρων διά της βίας — μια προφανής αναφορά στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και στις διεκδικήσεις της Κίνας σε ό,τι αφορά την Ταϊβάν.

Οι αλλαγές στο διεθνές εμπόριο και τις εφοδιαστικές αλυσίδες έδωσαν νέα ώθηση στις δύο χώρες προκειμένου να εμβαθύνουν τη σχέση τους, είπε ο Γιουν, κάνοντας έκκληση για συνεργασία στον τομέα των ηλεκτρικών μπαταριών και των ημιαγωγών.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024