Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κύθηρα: Ο παράδεισος στο νότιο μέρος της Πελοποννήσου

Κύθηρα: Ο παράδεισος στο νότιο μέρος της Πελοποννήσου

Τα Κύθηρα, ή αλλιώς Τσιρίγο, βρίσκονται στο σημείο που συναντώνται το Ιόνιο, το Αιγαίο και το Κρητικό πέλαγος.

Τα Κύθηρα είναι ένα μοναδικό νησί που δε μοιάζει με κανένα άλλο στην Ελλάδα.

Βρίσκεται στα νότια της Πελοποννήσου και ξεχωρίζει για τις πανέμορφες παραλίες, τα υπέροχα φυσικά τοπία, το πλούσιο ιστορικό παρελθόν και τα εκλεκτά τοπικά προϊόντα.

Πρόκειται για ένα πραγματικά ξεχωριστό νησί που προσφέρει έναν πλούτο διαφορετικών εμπειριών στους επισκέπτες.

Τα Κύθηρα συνδυάζουν τυπικά νησιωτικά τοπία στα οποία κυριαρχούν οι απόκρημνοι βράχοι και τα τιρκουάζ νερά με περιοχές πυκνής βλάστησης με καταρράκτες και βάθρες!

Το νησί, που θεωρείται γενέτειρα της Αφροδίτης, έχει μακρά ιστορία, όπως μαρτυρούν τα ποικίλα ευρήματα και οι αρχαιολογικοί χώροι, το σπήλαιο που λειτουργούσε ως βυζαντινή εκκλησία και οι οικισμοί με την εντυπωσιακή ενετική αρχιτεκτονική.

Παραλίες στα Κύθηρα

Οι παραλίες των Κυθήρων θα σε μαγέψουν με την άγρια ομορφιά και τα γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα νερά τους. Οργανωμένες ή πιο ερημικές, με βότσαλο ή άμμο, είναι όλες ονειρεμένες.

Καλαδί: Από τις πιο διάσημες παραλίες του νησιού. Τιρκουάζ νερά, βότσαλα, και μια σπηλιά που οδηγεί σε μια μικρότερη παραλία συνθέτουν το ονειρεμένο σκηνικό. Δεν έχει σκιά.

Μελιδόνι: Παραλία με beach bar και ομπρέλες, διαθέτει ψιλή άμμο, καταγάλανα νερά και θέα στην εντυπωσιακή βραχονησίδα Χύτρα. Πρόσβαση είτε από χωματόδρομο είτε με καραβάκι από το Καψάλι.

Χαλκός: Πολύ όμορφη παραλία με βότσαλα και κρυστάλλινα νερά, διαθέτει καντίνα, ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Διακόφτι: Τα ρηχά γαλαζοπράσινα νερά και η κατάλευκη άμμος θυμίζουν εξωτικό νησί! Βρίσκεται δίπλα στο κεντρικό λιμάνι των Κυθήρων.

Καλάμι: Σχετικά δύσκολα προσβάσιμη παραλία, με γύρω στα 15 λεπτά πεζοπορίας και σύντομη καταρρίχηση στο τέλος της διαδρομής (υπάρχει σχοινί). Το μαγευτικό τοπίο με τα καταγάλανα, βαθιά νερά και την άγρια ομορφιά του θα σε ανταμείψει για τον κόπο σου.

Αβλέμονας: Ο κολπίσκος μπροστά από το γραφικό ψαροχώρι του Αβλέμονα είναι ιδανικός για βουτιές από τους τριγύρω βράχους! Τα τιρκουάζ νερά και οι φοίνικες παραπέμπουν σε μέρη εξωτικά.

Καψάλι: Οργανωμένη παραλία μπροστά από τον κοσμοπολίτικο οικισμό Καψάλι. Προσφέρει τη δυνατότητα για θαλάσσια σπορ και υπέροχη θέα στο Κάστρο της Χώρας.

Κακιά Λαγκάδα: Οργανωμένη παραλία με ομπρέλες και καντίνα. Είναι βραβευμένη με «γαλάζια σημαία»

Δραστηριότητες και αξιοθέατα στα Κύθηρα

Τα Κύθηρα προσφέρουν τόσα πολλά και διαφορετικά αξιοθέατα που δεν θα ξέρεις τι να πρωτοδείς! Μεσαιωνικοί οικισμοί, αρχαιολογικοί χώροι, βυζαντινά μνημεία, μονοπάτια με πλούσια βλάστηση που οδηγούν σε μαγικές σπηλιές, φαράγγια και καταρράκτες σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις.

Κάποια από τα μέρη που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείς στο νησί είναι:

Το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας, τη βραχονησίδα Χύτρα με μια μαγευτική σπηλιά με καταγάλανα νερά που θυμίζουν πισίνα, σπάνια πουλιά και λουλούδια, αλλά και φώκιες!

Το Ενετικό Κάστρο: Το πιο χαρακτηριστικό μνημείο του νησιού, δεσπόζει σε έναν απότομο βράχο πάνω από τη Χώρα. Το σημερινό κάστρο χτίστηκε από τους Ενετούς τον 16ο αι.

Η καστροπολιτεία της Παλαιόχωρας: Ο λεγόμενος και «Μυστράς των Κυθήρων», είναι ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά αξιοθέατα του νησιού. Πρόκειται για τα ερείπια της παλιάς μεσαιωνικής πρωτεύουσας, που χτίστηκε το 12ο αι. από Μονεμβασίτες και καταστράφηκε τον 16ο αι. από τον διαβόητο Μπαρμπαρόσα! H τοποθεσία είναι πραγματικά υπέροχη..

Ο καταρράκτης της Νεράιδας και οι νερόμυλοι στον Μυλοπόταμο: Ακολούθησε το σηματοδοτημένο μονοπάτι που ξεκινά από την κεντρική πλατεία του οικισμού, εξερεύνησε τη μαγευτική φύση και κάνε ένα ταξίδι στο παρελθόν των Κυθήρων! Σημαντικό: η διαδρομή θέλει προσοχή.

Χωριά στα Κύθηρα

Τα Κύθηρα έχουν συνολικά 62 οικισμούς με μεγάλη ποικιλία στον χαρακτήρα, την αρχιτεκτονική και το τοπίο. Εξερευνώντας το νησί θα βρεις παραθαλάσσια χωριά που θυμίζουν Κυκλάδες, μεσαιωνικούς οικισμούς στην ενδοχώρα, αλλά και καταπράσινα χωριά με πηγές και πλούσια βλάστηση που σπάνια συναντάται στα ελληνικά νησιά. Αξίζει να επισκεφτείς:

Αβλέμονας: Μικρό γραφικό παραθαλάσσιο χωριό με αρχιτεκτονική που θυμίζει Κυκλάδες. Κολύμπησε στους υπέροχους κολπίσκους με τα κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά, πιες καφέ δίπλα στη θάλασσα και απόλαυσε το φαγητό στα ταβερνάκια του χωριού.

Μυλοπόταμος: Πανέμορφο μεσαιωνικό χωριό που σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές. Η Κάτω Χώρα – ο παλιός ενετικός οικισμός – διατηρείται ακριβώς όπως ήταν και θα σε συναρπάσει με την αρχιτεκτονική του. Η θέα είναι υπέροχη, ειδικά το ηλιοβασίλεμα!

Απο το Μυλοπόταμο ξεκινούν και πολλά μονοπάτια που οδηγούν σε μνημεία, παραλίες και κρυμμένες γωνιές του νησιού. Η κεντρική πλατεία του νέου οικισμού είναι ιδανική για χαλαρό καφέ και φαγητό. Αξίζει πραγματικά να αφιερώσεις μια μέρα για να εξερευνήσεις αυτό το μαγικό μέρος.

Καραβάς: Χτισμένο μέσα σε μία ρεματία, το χωριό είναι καταπράσινο και γεμάτο πηγές. Η αρχιτεκτονική του είναι εκπληκτική, ενώ ο δραστήριος τοπικός σύλλογος «Πορτοκαλιά» διοργανώνει πολιτιστικές δραστηριότητες καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Από εδώ ξεκινούν και αρκετές περιπατητικές διαδρομές. Μην ξεχάσεις να αγοράσεις τοπικά παραδοσιακά προϊόντα!

Αρωνιάδικα: Παραδοσιακό χωριό που θυμίζει Μάνη, έχει κηρυχθεί προστατευόμενος αρχιτεκτονικά οικισμός. Ό,τι πρέπει για μία στάση για καφέ ή φαγητό.

Μητάτα: Καταπράσινο χωριό με φανταστική θέα στο φαράγγι του Τσάκωνα. Στις γύρω πηγές μπορείς να κάνεις πικ-νικ, ενώ τον Αύγουστο αξίζει να πας και στη «Γιορτή του Κρασιού» που διοργανώνει ο σύλλογος «Μυρτιά».

Χώρα των Κυθήρων: Η πρωτεύουσα του νησιού. Κάνε μια βόλτα στα στενά σοκάκια και θαύμασε την αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική, τα ενετικά αρχοντικά και το επιβλητικό κάστρο. Ψώνισε τοπικά προϊόντα στα μαγαζιά, διασκέδασε στα μπαρ και απόλαυσε το ηλιοβασίλεμα από το λεγόμενο «Belvedere».

Φαγητό στα Κύθηρα

Στα Κύθηρα θα βρεις πολλά εξαιρετικά τοπικά προϊόντα και νοστιμότατα παραδοσιακά πιάτα.

  • Τα διάσημα λαδοπαξίμαδα
  • Θυμαρίσιο μέλι
  • Ροζέδες, γλυκό με αμύγδαλο, μέλι και ζάχαρη
  • Παστιτσέτο, γλυκό με φρέσκο βούτυρο, βανίλια και μαρμελάδα κυδώνι
  • Φατουράδα, ηδύποτο φτιαγμένο με τσίπουρο, κανελογαρύφαλλο και φρούτα
  • Βουτυροτσίκουδο, πικάντικο τυρί
  • Τσιριγώτικο λουκάνικο
  • Μελιτζάνες με ξινόχοντρο τραχανά
  • Τηγανιτά λουβιά, πιάτο με κουκιά

Tip: Στο κυριακάτικο παζάρι στο χωριό Ποταμός θα βρεις παραγωγούς που πουλάνε τα προϊόντα τους. Οπωσδήποτε να πάρεις χοντρό θαλασσινό αλάτι, ρίγανη, θυμάρι και κάπαρη!

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024