Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Τη Δευτέρα η απόφαση για τον Ρώσο στρατιώτη που κατηγορείται για έγκλημα πολέμου - «Είναι αθώος»

Ουκρανία: Τη Δευτέρα η απόφαση για τον Ρώσο στρατιώτη που κατηγορείται για έγκλημα πολέμου – «Είναι αθώος»

Τι δήλωσε o δικηγόρος του Ρώσου στρατιώτη που δικάζεται στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος στρατιώτης που δικάζεται στο Κίεβο για έγκλημα πολέμου «δεν είναι ένοχος», δήλωσε ο δικηγόρος του κατά την τρίτη ημέρα της δίκη του, της πρώτης αυτού του είδους που διεξάγεται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Με δεδομένες όλες τις αποδείξεις και τις μαρτυρίες, πιστεύω ότι ο Σισιμαρίν δεν είναι ένοχος για το έγκλημα για το οποίο κατηγορείται», δήλωσε ο δικηγόρος του Βίκτορ Οφσιανίκοφ, ενώ ζήτησε από τους δικαστές «να αθωώσουν τον πελάτη του».

«Λυπάμαι πραγματικά», είπε λίγα λεπτά αργότερα ο 21χρονος λοχίας Βαντίμ Σισιμαρίν, ο οποίος παραδέχθηκε την Τετάρτη ότι σκότωσε τον Ολεξάντρ Σελίποφ, έναν 62χρονο άμαχο στις 28 Φεβρουαρίου στη βορειοανατολική Ουκρανία.

«Λυπάμαι για αυτό που έκανα», πρόσθεσε ο νεαρός άνδρας με το ξυρισμένο κεφάλι. «Είχα άγχος λόγω της κατάστασης. Δεν ήθελα να σκοτώσω. Θέλω να ζητήσω συγνώμη για αυτό που έκανα», τόνισε.

«Δεν ήθελε να υπακούσει στην εντολή»

Ο δικηγόρος διαβεβαίωσε ότι ο πελάτης του δεν ήθελε να υπακούσει στην εντολή που έλαβε να πυροβολήσει εναντίον του Σελίποφ, λέγοντας ότι την πρώτη φορά που του δόθηκε αυτή η διαταγή δεν υπάκουσε. Η υπεράσπιση επίσης υπογράμμισε ότι ο στρατιώτης παραδόθηκε μόνος του στις ουκρανικές δυνάμεις και δεν αρνήθηκε το περιστατικό.

Ο δικηγόρος του Σισιμαρίν επεσήμανε ότι προσπαθούσε να σώσει τη ζωή του και επέρριψε την ευθύνη στους διοικητές του.

Τα επιχειρήματα αυτά απέρριψε η κατηγορούσα αρχή, η οποία ζήτησε να επιβληθούν ισόβια στον Ρώσο στρατιώτη. «Εκτελούσε μια εγκληματική διαταγή και το γνώριζε καλά», υπογράμμισε ένας από τους εισαγγελείς.

Μιλώντας ρωσικά ο στρατιώτης είχε πλάι του έναν διερμηνέα που του μετέφραζε τα όσα έλεγαν οι υπόλοιποι παριστάμενοι στα ουκρανικά.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Σισιμαρίν ήταν επικεφαλής μιας μονάδας μιας μεραρχίας τεθωρακισμένων όταν το κομβόι τους δέχθηκε επίθεση. Μαζί με τέσσερις στρατιώτες έκλεψε ένα αυτοκίνητο για να γλιτώσουν. Αυτοί βρίσκονταν κοντά στο χωριό Τσουπαχίφκα στην επαρχία Σούμι όταν συνάντησαν τον 62χρονο Σελίποφ, ο οποίος έσπρωχνε το ποδήλατό του και μιλούσε στο τηλέφωνο.

«Ένας από τους στρατιώτες διέταξε τον κατηγορούμενο να σκοτώσει τον άμαχο προκειμένου να μην τους καταγγείλει» για την κλοπή του αυτοκινήτου, ανέφερε το γραφείο της γενικής εισαγγελέως, κάτι που ο Σισιμαρίν έπραξε.

Ήδη από χθες Πέμπτη ο Ρώσος στρατιώτης, που κατάγεται από το Ιρκούτσκ της Σιβηρίας, «ζήτησε συγνώμη» από τη χήρα του Σελίποφ στη διάρκεια μιας σύντομης συνομιλίας που είχαν στην αίθουσα του δικαστηρίου, εξηγώντας ότι είχε λάβει «εντολή».

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να ανακοινωθεί τη Δευτέρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024