Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Καλύτερη θεραπεία η συνεργασία γιατρού - ασθενή

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Καλύτερη θεραπεία η συνεργασία γιατρού – ασθενή

Ένα Βοήθημα Λήψης Απόφασης για ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα και τους γιατρούς τους παρουσίασε το Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής σε συνεργασία με την Δ’  Παθολογική Πανεπιστημιακή Κλινική του Νοσοκομείου «Αττικόν»

To πρώτο «Βοήθημα Λήψης Απόφασης» που επιτρέπει στους ασθενείς να αποφασίζουν σε συνεργασία με τον γιατρό τους για τη θεραπεία που θα φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα στον έλεγχο του νοσήματός τους, δημιουργήθηκε και στη χώρα μας, από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής σε συνεργασία με το νοσοκομείο «Αττικόν».

Ο οδηγός αυτός, έχει εφαρμογή στις θεραπείες της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και είναι διαθέσιμος σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα του προγράμματος: www.decisionaid.uniwa.gr.

Το Βοήθημα, σχεδιάστηκε με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα, η οποία επιτυγχάνεται κατ’ αρχήν με τη γνώση για τη νόσο και τις επιπτώσεις της, αλλά και με τη διαχείριση των συμπτωμάτων και των επιπλοκών της νόσου από τους ίδιους τους ασθενείς– σε επικοινωνία με τον γιατρό τους.

Στην ιστοσελίδα του προγράμματος για την ανάπτυξη του Βοηθήματος Λήψης Απόφασης, οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορούν να βρουν χρήσιμες πληροφορίες και να απαντήσουν σε απλές ερωτήσεις που θα τους βοηθήσουν να κατανοήσουν ποιες θεραπείες υπάρχουν διαθέσιμες, ποια είναι τα οφέλη και οι κίνδυνοι από κάθε θεραπεία, ποια θεραπεία ταιριάζει καλύτερα στις προτιμήσεις και τον τρόπο ζωής τους και στη συνέχεια, να συζητήσουν με τον γιατρό τους τις ερωτήσεις που τους απασχολούν.

Τα βοηθήματα λήψης απόφασης, έχουν αναπτυχθεί διεθνώς από πολλούς οργανισμούς υγείας και έχει διαπιστωθεί πως αποτελούν αποτελεσματικά εργαλεία για τη λήψη της κατάλληλης απόφασης από γιατρούς και ασθενείς σε συνεργασία μεταξύ τους. Για την λήψη της σωστής απόφασης, η διαδικασία προβλέπει ότι οι κλινικοί γιατροί ενημερώνουν διεξοδικά τους ασθενείς για τα καλύτερα διαθέσιμα θεραπευτικά δεδομένα, ώστε οι ασθενείς με την κατάλληλη γνώση να αποφασίζουν για την υγεία τους και να συμμετέχουν ενεργά στη διατήρηση ή την αποκατάστασή της, με κυρίαρχο χαρακτηριστικό τη συμμόρφωση της αγωγής που θα επιλεγεί τελικά.

Διαβάστε επίσης: Θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας με δηλητήριο σκορπιού

Διεθνείς προδιαγραφές

Παρουσιάζοντας το νέο βοήθημα, η Επιστημονική Υπεύθυνη του προγράμματος, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Επικοινωνίας στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Έφη Σίμου, επισήμανε  ότι «η ανάπτυξη, ο σχεδιασμός και η δημιουργία του βοηθήματος λήψης απόφασης έγινε με βάση συστηματικές βιβλιογραφικές ανασκοπήσεις αντίστοιχων βοηθημάτων διεθνώς, σύμφωνα με τα πρότυπα της Διεθνούς Συνεργασίας για τα Βοηθήματα Λήψης Αποφάσεων Ασθενών (International Patient Decision Aid Standards (IPDAS) Collaboration) και βασίστηκε στη στενή συνεργασία γιατρών, νοσηλευτών και ασθενών. Τα βοηθήματα λήψης απόφασης μπορούν να βοηθήσουν και να ενδυναμώσουν τους ασθενείς να πάρουν αποφάσεις για την υγεία τους, που βασίζονται στην κατανόηση των πληροφοριών, να αναπτύξουν και να διατηρήσουν καλύτερη επικοινωνία με τους γιατρούς και να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα τα συμπτώματα και τις επιπλοκές μιας ασθένειας. Η γνώση, η κατανόηση και τα θετικά αποτελέσματα στην έκβαση μιας ασθένειας μπορούν να βελτιωθούν, όταν οι γιατροί δίνουν στον ασθενή ενεργό ρόλο στη φροντίδα της υγείας του και λαμβάνουν υπόψη τις εξατομικευμένες ανάγκες και προτιμήσεις του».

Από την πλευρά του Αττικού νοσοκομείου, ο Καθηγητής Παθολογίας – Ρευματολογίας του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) Δημήτριος Μπούμπας, σημείωσε πως «για τα χρόνια νοσήματα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, αποτελεί βασική προϋπόθεση η συμμετοχή των ασθενών στη λήψη απόφασης για την αγωγή τους μετά από διεξοδική ενημέρωση από τους γιατρούς τους. Καθώς τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι διαθέσιμες επιλογές, η ανάγκη επιλογής της καλύτερης δυνατής αγωγής για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική. Σε αυτή τη διαδικασία η συμμετοχή του ασθενή φέρνει καλύτερα αποτελέσματα». Ο κ. Μπούμπας παρατήρησε πως το συγκεκριμένο Βοήθημα Λήψης Απόφασης, με απλή και εύληπτη γλώσσα και παραστατικά γραφήματα ενημερώνει υπεύθυνα τον ασθενή χωρίς να τον κουράζει με περιττές λεπτομέρειες. «Αυτό έγινε εφικτό με τη στενή συνεργασία ασθενών, νοσηλευτών, γιατρών και επιστημόνων της επικοινωνίας. Το βοήθημα ανοίγει μια νέα εποχή στην  ενημέρωση και ενεργό συμμετοχή του ασθενή στη φροντίδα του καλύπτοντας ένα σημαντικό κενό στη σύγχρονη ιατρική πράξη», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης: Κίνδυνος πνευμονοπάθειας για τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα

Πλεονέκτημα με αποδείξεις

«Η συμμετοχική λήψη απόφασης είναι μια πρακτική με αποδεδειγμένα πλεονεκτήματα, όταν λειτουργεί σωστά», επεσήμανε η Πρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας και Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδας (Ε.Ρ.Ε.) Ευαγγελία Καταξάκη. Εξήγησε πως «εργαλεία όπως τα βοηθήματα λήψης απόφασης πετυχαίνουν αυτό ακριβώς, δηλαδή καθιστούν εφικτή την εφαρμογή της συναπόφασης. Όχι μόνο επειδή υποστηρίζουν τον γιατρό στο έργο της διεξοδικής και έγκυρης ενημέρωσης του ασθενούς, αλλά κυρίως επειδή εξοπλίζουν τον ασθενή με ένα ευρύ φάσμα πληροφορίας και του επιτρέπουν να προσεγγίσει πραγματικά εξατομικευμένα τις διαθέσιμες επιλογές».

Από την πλευρά των ασθενών, η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας «ΡΕΥΜΑΖΗΝ» Κατερίνα Κουτσογιάννη υπογράμμισε την ανάγκη να λαμβάνονται υπόψη οι απόψεις, οι ιδιαιτερότητες και οι προτιμήσεις των ασθενών κατά την επιλογή της θεραπείας, τονίζοντας πως η ανάγκη αυτή, είναι εδώ και χρόνια καταγεγραμμένη και καλά τεκμηριωμένη διεθνώς. «Γενικότερα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό ο ασθενής να συμπεριλαμβάνεται στη θεραπευτική διαδικασία, όχι μόνο με στόχο αυτή να είναι προσαρμοσμένη στις δικές του ανάγκες και προσδοκίες, αλλά και επιπλέον επειδή έτσι αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες συμμόρφωσης του ασθενούς. Ο ασθενής που είναι ικανοποιημένος από την όλη διαδικασία έχει αποδειχθεί και με μελέτες ότι είναι πιθανότερο να είναι και πιο τυπικός στην τήρηση της θεραπείας».

Διαβάστε επίσης: Η πρώιμη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας περιορίζει τις βλάβες

Το πρόγραμμα τελεί υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας και Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδας (Ε.Ρ.Ε.), και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Ρευματικά Νοσήματα (ΡΕΥΜΑΖΗΝ).

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024