Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κώστας Τσαούσης: Σε κλίμα βαθιάς οδύνης το τελευταίο «αντίο» στον δημοσιογράφο

Κώστας Τσαούσης: Σε κλίμα βαθιάς οδύνης το τελευταίο «αντίο» στον δημοσιογράφο

Ο δημοσιογραφικός κόσμος αποχαιρέτησε ένα ξεχωριστό μέλος του, μια σπουδαία προσωπικότητα και μια χρυσή πένα. Συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι είπαν το τελευταίο αντίο στον Κώστα Τσαούση που αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό σε όσους τον γνώρισαν.

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης είπαν το τελευταίο «αντίο» στον σπουδαίο δημοσιογράφο Κώστα Τσαούση συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι, το πρωί της Πέμπτης, στο Κοιμητήριο Καλλιθέας.

«Ήσουν ο πλέον οξυδερκής, ο πλέον εύστοχος παρατηρητής της ανθρώπινης κατάστασης […] Η φυσική σου περιέργεια. Η λαχτάρα σου να βρίσκεσαι στο κέντρο των εξελίξεων. Η τάση σου να ψάχνεις και να ανακαλύπτεις ό,τι συνέβαινε πίσω από τη σκηνή, στο ημίφως, στο σκοτάδι […] Η ικανότητά σου να διηγείσαι γλαφυρότατα, σπαρταριστά. Να καταλήγεις σε επιγραμματικά συμπεράσματα. Αυτό κυρίως σε ξεχώριζε» ήταν η εξαιρετική περιγραφή του συγγραφέα Χρήστου Χωμενίδη για τον Κώστα Τσαούση, που αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό σε όσους τον γνώρισαν.

Λίγο πριν τις 11:30 πλήθος κόσμου, με δάκρυα στα μάτια και κρατώντας ένα λουλούδι στο χέρι, αποχαιρέτησε τον Κώστα Τσαούση που έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας πίσω του μεγάλη παρακαταθήκη στη δημοσιογραφία.

Συνάδελφοι δημοσιογράφοι, με τους οποίους είχε συνεργαστεί, τον συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία, αδυνατώντας να πιστέψουν την ξαφνική απώλεια.

Ανάμεσα σε αυτούς, ο διευθυντής της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» Αντώνης Καρακούσης, ο διευθυντής του Οικονομικού Ταχυδρόμου Χρήστος Δόγας, η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Χρήστος Τριαντόπουλος, o Ανδρέας Παναγόπουλος, chief new projects στο in.gr, οι δημοσιογράφοι του OT και του in, Παναγιώτης Σωτήρης και Χρήστος Κολώνας, ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης, ο πρώην διευθυντής επικοινωνίας του MEGA Χάρης Γούλιος, η δημοσιογράφος Ιωάννα Μάνδρου, ο βουλευτής Μπάμπης Παπαδημητρίου, η δημοσιογράφος Πόπη Διαμαντάκου, ο επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύσης Σιμόπουλος, και πλήθος ανθρώπων που συνεργάστηκαν μαζί του στην πολύχρονη πορεία του στο χώρο της ενημέρωσης.

Επίσης το «παρών» έδωσαν ο κ. Ιωάννης Βρέντζος, ο Θεμιστοκλής Αλαφούζος, o Τάσος Καραμήτσος, ο Απόστολος Ταμβακάκης και ο Θεόδωρος Πανταλάκης.

Τραγικές φιγούρες, τα μέλη της οικογένειας του Κώστα Τσαούση που δεν μπορούσε να πιστέψουν τον χαμό του.

Επικήδειους εκφώνησαν η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου και ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης.

«Κώστα έφυγες γρήγορα και αναπάντεχα»

Συγκινητικά ήταν τα λόγια της προέδρου της ΕΣΗΕΑ, Μαρίας Αντωνιάδου.

«Είναι πάντοτε πολύ δύσκολος ο τελευταίος αποχαιρετισμός. Και γίνεται φορτίο ασήκωτο, όταν πρόκειται για έναν καλό συνάδελφο, ένα στενό φίλο, έναν συνοδοιπόρο της ζωής. Έναν συνάδελφο για τον οποίο μόνο καλά έχουν ακουστεί, έναν πιστό, πραγματικό φίλο.
Η είδηση της απώλειάς σου έπεσε σαν κεραυνός. Γνωρίζουμε τη μάχη που έδινες με τον καρκίνο, όμως, θεωρούσαμε ότι ήταν κάτι ελεγχόμενο. Άλλωστε ήσουν ζωντανός και δημιουργικός ελάχιστε εβδομάδες πριν το μοιραίο.

Κώστα έφυγες γρήγορα και αναπάντεχα, όμως, άφησες αποτύπωμα βαθύ στην ελληνική δημοσιογραφία και αναμνήσεις πλούσιες και γλυκές στους φίλους και τους συναδέλφους.

Η ενασχόλησή σου με τα κοινά σε έφερε από νεαρή ηλικία στο Ρήγα Φεραίο κι έτσι ανακάλυψες τη μαγεία της δημοσιογραφίας στον «Θούριο». Στη συνέχεια ήλθε η «Αυγή» και η «Καθημερινή», ο «Αθήνα 9,84» και το 1990 το «Βήμα». Εκεί έγινε και η γνωριμία μας που γρήγορα μετουσιώθηκε σε μια γνήσια και βαθιά φιλία που κράτησε μέχρι το τέλος. Διατηρήσαμε την επαφή παρόλο που χώρισαν οι επαγγελματικοί μας δρόμοι. Συνεχίσαμε να επικοινωνούμε και ήσουν πάντα δίπλα μου με σοφία, με αγάπη, με κατανόηση, ένας πιστός φίλος κι ένας άξιος σύμβουλος.

Για την δημοσιογραφική σου πορεία δεν χρειάζεται να πω πολλά. Άλλωστε όλοι γνωριζόμαστε. Η διαμόρφωση του οικονομικού και επιχειρηματικού ρεπορτάζ, όπως διαμορφώνεται σήμερα πολλά σου οφείλει. Το ίδιο και οι νέοι συνάδελφοι. Διέθετες ευρύτητα πνεύματος, οικονομικές γνώσεις και βαθιά παιδεία. Μπορούσες έτσι να εκλαϊκεύεις δύσκολα θέματα αλλά και να θυμίσεις την ιστορική προέλευση σύγχρονων προβλημάτων. Απ’ όπου πέρασες διακρίθηκες με τελευταίο σταθμό το στήσιμο της ιστοσελίδας του Οικονομικού Ταχυδρόμου, για την οποία μόχθησες και πέτυχες ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Υπήρξες άνθρωπος δημιουργικός, έμπειρος και εργατικός μα πάνω απ’ όλα ανοικτός σε ιδέες και ρεύματα αποφεύγοντας τις παρωπίδες και επισημαίνοντας λάθη και παραλείψεις στην οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου.

Κώστα μου, πολυαγαπημένε μου φίλε, διέγραψες μια αξιοσημείωτη πορεία στην ελληνική δημοσιογραφία. Διακρίθηκες και ξεχώρισες χωρίς ποτέ να χάσεις την παιδικότητα, τον αυθορμητισμό, την ευαισθησία σου. Είμαστε τυχεροί που σε γνωρίσαμε, που δουλέψαμε μαζί σου, που ήμασταν φίλοι και σύντροφοι στη δημοσιογραφία, που ασπαστήκαμε τις ίδιες αξίες και τις ίδιες ιδέες και μ’ αυτές θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ αλλά και ολόκληρου του δημοσιογραφικού κόσμου θερμά συλλυπητήρια στην αγαπημένη σου μητέρα Σοφία. Δεν θα σε ξεχάσουμε Κώστα. Θα είσαι πάντα δίπλα μας στις παρέες και τους αγώνες μας για τα συμφέροντα των συναδέλφων.

Θέλω όμως να σε ευχαριστήσω κι εγώ προσωπικά γιατί στις αρχές του 1999 με υποδέχθηκες στη Χρήστου Λαδά, με στήριξες και με βοήθησες αφού σε διαδέχθηκα στο εκκλησιαστικό ρεπορτάζ που τότε κάλυπτες μαζί με το οικονομικό. Σε ευχαριστώ για εκείνες τις στιγμές, σε ευχαριστώ για την αγάπη σου όλα αυτά τα χρόνια. Όλοι μας γνωρίζαμε τη λατρεία σου προς τη μητέρα σου κα Σοφία, τον σεβασμό σου προς την εκκλησία, την οποία σου δίδαξε από όταν γεννήθηκες.

Καλό ταξίδι.»

«Με το θάρρος που σε χαρακτήριζε, έμπαινες μέσα σε όλα»

Συγκλονιστικός ήταν ο επικήδειος που εκφώνησε ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης

«… Ήσουν ο πλέον οξυδερκής, ο πλέον εύστοχος παρατηρητής της ανθρώπινης κατάστασης.

Με το θάρρος που σε χαρακτήριζε, έμπαινες μέσα σε όλα. Εξέθετες τον εαυτό σου σε συναναστροφές. Σε εμπειρίες. Σε έρωτες και σε μάχες. Την κάθε μέρα σου την ένοιωθες, τη βίωνες, σαν περιπέτεια με ανοιχτό τέλος. Διακινδύνευες συχνά, καψαλιζόσουν, πικραινόσουν ενίοτε. Μα δεν ξεδίψαγες ποτέ.

Η φυσική σου περιέργεια. Η λαχτάρα σου να βρίσκεσαι στο κέντρο των εξελίξεων. Η τάση σου να ψάχνεις και να ανακαλύπτεις ό,τι συνέβαινε πίσω από τη σκηνή, στο ημίφως, στο σκοτάδι… Η ικανότητά σου να διηγείσαι γλαφυρότατα, σπαρταριστά. Να καταλήγεις σε επιγραμματικά συμπεράσματα. Αυτό κυρίως σε ξεχώριζε…»

Ποιος ήταν ο Κώστας Τσαούσης

«Αγαπώ τρεις πόλεις – και οι τρεις έχουν τη θάλασσα στα πόδια τους. Γεννήθηκα στην Ελευσίνα τον Νοέμβριο του 1960. Η καταγωγή και των δύο γονέων μου από τη Χαλκίδα, όπου περνώ ολοένα και περισσότερο χρόνο από τη ζωή μου. Τέλος, η Θεσσαλονίκη ήταν η πόλη των σπουδών μου, στην παλιά Βιομηχανική, ενσωματωμένη σήμερα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας» ανέφερε ο ίδιος στο βιογραφικό σημείωμά του, κάνοντας ένα τυπικό έγγραφο ενδιαφέρον

Πάντα ήξερε να πει και να γράψει με τρόπο μοναδικό μια ιστορία, που καθήλωνε τον ακροατή και έκανε τον αναγνώστη να διαβάσει απνευστί ακόμη και θέμα το οποίο δεν ήταν στα ενδιαφέροντά του. Απόδειξη της ποιότητας και της δύναμης της πένας του, η επιτυχημένη στήλη του Inside stories στον OT.gr.

Ο Κώστας Τσαούσης υπηρέτησε το λειτούργημα της δημοσιογραφίας επί πέντε δεκαετίες σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και ιστοσελίδες, ενώ συμμετείχε σε τηλεοπτικές παραγωγές.

Η αρχή έγινε με το περιοδικό του Ρήγα, τον «Θούριο» στις αρχές της δεκαετίας του ΄80. Ακολούθησε η «Αυγή» (1985) και η «Καθημερινή» (1987).

Την ίδια περίοδο, συνεργάστηκε με το «Κλικ» και ήταν στην αρχική συντακτική ομάδα του «Αθήνα 9,84» ως οικονομικός ρεπόρτερ με δύο εκπομπές.

Το ’90 «μετακόμισε» στο εβδομαδιαίο τότε «Βήμα», και έμεινε εκεί (στον ΔΟΛ) για 11 χρόνια. Στο διάστημα αυτό -πέραν όλων των άλλων- διετέλεσε με επιτυχία και σύμβουλος έκδοσης στο ιστορικό περιοδικό «Οικονομικός Ταχυδρόμος».

Το 2000 συνέπραξε μαζί με άλλους δημοσιογράφους στο εγχείρημα του Eco2day.gr.

Από το 2003 ήταν συνεργάτης της εκδοτικής επιχείρησης «Η Καθημερινή».

Μεταξύ άλλων, εργάστηκε στο πλαίσιο της διαχείρισης ειδικών εκδόσεων, όπως η μηνιαία ένθετη έκδοση που φιλοξενούσε special report του «Economist» και η ετήσια έκδοση του «Κόσμου».

Παράλληλα, συμμετείχε στην ομάδα του management της εταιρείας M media A.E (ιδιοκτήτης μεταξύ άλλων του Μetropolis).

Από το 2010 έως το 2019 συνεργάστηκε σε σταθερή βάση με την εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» και τις ιστοσελίδες protothema.gr & newmoney.gr, ενώ συμμετείχε στην ομάδα που δούλεψε σε παραγωγές για τη Nova και τον Cosmote TV – citylife, startup Ελλάδα.

Το τελευταίο διάστημα ήταν μέλος της οικογένειας της «Alter Ego», όπου αρθρογραφούσε για τα έντυπα μέσα και τις ιστοσελίδες ΟΤ, IN, Το Βήμα και Τα Νέα.

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024