Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μπορέλ: Δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Μπορέλ: Δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Η σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ στις Βρυξέλλες δεν κατέληξε για ακόμα μία φορά σε συμφωνία αναφορικά με το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία για ένα έκτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ μετά τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία σήμερα» είπε ο Μπορέλ σε δημοσιογράφους.

Ενημέρωσε, ωστόσο, ότι οι υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν να ενισχύσουν περαιτέρω την Ουκρανία με 500 εκατομμύρια ευρώ για αγορές όπλων, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό που έχει διαθέσει η ΕΕ για αυτόν τον σκοπό σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τέσσερις χώρες (Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία και Βουλγαρία) αντιδρούν στο εμπάργκο και ζητούν είτε εξαίρεση, είτε μακροχρόνια παράταση στην εφαρμογή του. Υπενθυμίζεται ότι οι κυρώσεις της ΕΕ απαιτούν την ομόφωνη υποστήριξη και των 27 μελών.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χρειάστηκε μάλιστα να μεταβεί στη Βουδαπέστη, μήπως και πείσει τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν να μετριάσει τις αντιδράσεις του.

Στην προσπάθειά τους να πείσουν τον Όρμπαν να υπογράψει τις προτεινόμενες κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο, οι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν εξετάσει να προσφέρουν έως και μετρητά.

Στο τραπέζι η αναβολή του εμπάργκο;

Τι θα γίνει όμως εάν δεν καταφέρουν να πείσουν την Ουγγαρία να υποστηρίξει το εμπάργκο; Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ορισμένα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστηρίζουν ότι ίσως είναι καιρός να εξετάσουν το ενδεχόμενο να καθυστερήσουν την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν με το υπόλοιπο προτεινόμενο πακέτο κυρώσεων.

Οι κυβερνήσεις εξακολουθούν να επιδιώκουν μια συμφωνία για το πλήρες πακέτο, συμπεριλαμβανομένης της σταδιακής απαγόρευσης του πετρελαίου, μέχρι τη Δευτέρα, όταν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συναντηθούν στις Βρυξέλλες, αναφέρουν διπλωματικές πηγές στο πρακτορείο.

Η ιδέα της αναβολής του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, που σύμφωνα με την Ουγγαρία θα ήταν πολύ επιζήμιο για την οικονομία της και θα προκαλούσε αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου κατά 55% στη χώρα, κερδίζει υποστήριξη, υπογραμμίζουν οι διπλωματικές πηγές του Bloomberg, προσθέτοντας ότι, αντίθετα, άλλες χώρες ανησυχούν ότι η κατάργησή του στην παρούσα φάση θα ήταν σημάδι αδυναμίας.

Ο Όρμπαν έχει δηλώσει ότι οποιαδήποτε απαγόρευση του πετρελαίου θα πρέπει να συζητηθεί από τους ηγέτες της ΕΕ σε μια σύνοδο κορυφής. Η επόμενη είναι προγραμματισμένη για τα τέλη Μαΐου.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε προγραμματίσει τηλεδιάσκεψη με τον Όρμπαν και τους άλλους ηγέτες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν έναν πιθανό συμβιβασμό. Ωστόσο, η τηλεδιάσκεψη αναβλήθηκε, χωρίς να έχει οριστεί νέα ημερομηνία διεξαγωγής της.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024