Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κώστας Καραμανλής: Στηρίζουμε τους πολίτες με πράξεις κι όχι με λόγια

Κώστας Καραμανλής: Στηρίζουμε τους πολίτες με πράξεις κι όχι με λόγια

«Θωρακίζουμε τα έργα απέναντι στην κρίση» υπογράμμισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Την διαβεβαίωση πως με τα σημερινά δεδομένα όλα τα μεγάλα δημόσια έργα που εκτελεί το υπουργείο βρίσκονται εντός χρονοδιαγράμματος παρά τη διεθνή κρίση έδωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής.

Ειδικότερα, ο κ. Καραμανλής σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Real News, τόνισε πως «κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην επηρεαστούν τα χρονοδιαγράμματα των έργων από την ενεργειακή κρίση. Διεθνώς υπάρχει ένα αντικειμενικό πρόβλημα: Από την αρχή της πανδημίας παρατηρήθηκε έλλειψη υλικών και πρώτων υλών. Σήμερα, η ενεργειακή κρίση, με αποκορύφωμα τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει επιφέρει σημαντικές αυξήσεις στο κόστος των υλικών, των προϊόντων πετρελαίου και γενικώς των εξαρτώμενων από την ενέργεια. Ακριβώς, λοιπόν, για αυτούς τους λόγους, ενεργήσαμε άμεσα ώστε να θωρακίσουμε τα έργα. Πρώτα με ρεαλιστικές αναπροσαρμογές στις τιμές υλικών. Και μετά με μια σειρά μέτρων και δίνοντας κίνητρα στους αναδόχους να ολοκληρώνουν τα έργα χωρίς καθυστερήσεις, παρά τα εξωγενή προβλήματα. Με τα σημερινά δεδομένα, όλα τα μεγάλα έργα που εκτελεί το Υπουργείο βρίσκονται εντός χρονοδιαγράμματος, παρά τη διεθνή κρίση. Δημιουργούμε όμως πλαίσιο για να αντιμετωπίσουν τα λιγότερα δυνατά προβλήματα και όλα τα άλλα έργα που γίνονται στη χώρα».

Σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης δύο μεγάλων αυτοκινητοδρόμων, του Πατρών – Πύργου και του ΒΟΑΚ, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι «είναι δύο από τα πιο σπουδαία έργα που βρήκαμε κολλημένα σε σύνθετα προβλήματα και με μεθοδική δουλειά τα ξεμπλοκάραμε. Σε 3 χρόνια ο Πατρών-Πύργου θα είναι ένας σύγχρονος, ασφαλής αυτοκινητόδρομος. Το Μάρτιο 2025 προβλέπεται να αποδοθεί στην κυκλοφορία το τμήμα Κάτω Αχαΐα-Πύργος, μήκους 56 χλμ., και το καλοκαίρι του 2025 αναμένεται να ολοκληρωθεί πλήρως το έργο. Όσο για τον ΒΟΑΚ, έχουμε κάνει άλματα προόδου και πλέον σε μερικούς μήνες ξεκινά και η κατασκευή του έργου. Συγκεκριμένα, οι εργασίες στο τμήμα Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του 2022, στο τμήμα Χερσόνησος-Νεάπολη με ΣΔΙΤ μέσα στους πρώτους μήνες του 2023 και στο Χανιά-Ηράκλειο, μέσω Παραχώρησης, από το 2024».

Μιλώντας για τον σταθμό του Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων, ο κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι ο σταθμός Εξάρχεια θα γίνει, γιατί τον χρειάζονται οι πολίτες, κι ας αντιδρούν οι ακραίες «δυναμικές μειοψηφίες». Σημείωσε μάλιστα ότι «δεν το αποφασίσαμε εμείς αλλά… η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που δημοπράτησε το έργο το 2017 ορίζοντας τον σταθμό πάνω στην πλατεία Εξαρχείων. Μετά τη δημοπράτηση, είναι αδύνατο να αλλάξει η θέση ενός σταθμού. Και για να είμαι δίκαιος, οι μελέτες επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα και τη σωστή χωροθέτηση του σταθμού. Τι πιο λογικό από το να γίνει ο σταθμός στην πλατεία… Όπως είναι στην Ομόνοια, στο Μοναστηράκι, όπως θα γίνει στο Κολωνάκι. Τώρα, αφού δεν μπορεί να αλλάξει η θέση του σταθμού, όσοι αντιδρούν τι θέλουν; Να μην γίνει καθόλου; Υπενθυμίζω ότι στο παρελθόν, άλλες μειοψηφίες, εμπόδισαν την κατασκευή σταθμών Μετρό στην πλατεία Αγίας Παρασκευής και στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Σήμερα και στις δύο περιοχές εύχονται να γυρνούσε ο χρόνος πίσω…».

Υπογράμμισε δε ότι υπάρχει πρόβλεψη ώστε κατά την κατασκευή του έργου να φυτευτούν 2000 νέα δέντρα στην Αθήνα, ενώ μετά το πέρας των εργασιών θα επαναφυτευτούν ή αντικατασταθούν όσα δένδρα έχουν απομακρυνθεί.

Απαντώντας για τον διαγωνισμό για την προμήθεια νέων λεωφορείων, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι «η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι από τις ελάχιστες πόλεις του κόσμου που αύξησαν -κατά πολύ μάλιστα- τους στόλους λεωφορείων τους εν μέσω πανδημίας. Μέσω leasing και με συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, φθάσαμε στον αριθμό των 1300 λεωφορείων όταν είχαμε παραλάβει 850. Προχωράμε, όμως, να φέρουμε και νέα λεωφορεία που θα λύσουν οριστικά το πρόβλημα. Ο διαγωνισμός βρίσκεται στη φάση αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών και εντός Ιουλίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αν δεν υπάρξουν προσφυγές, το Σεπτέμβριο θα έχουμε συμβάσεις. Τον χρόνο παράδοσης δεν μπορούμε ακόμα να τον πούμε με ακρίβεια, γιατί αποτελεί κριτήριο αξιολόγησης στο διαγωνισμό. Οι συμμετέχοντες δηλαδή βαθμολογούνται και για το πόσο γρήγορα θα μας φέρουν λεωφορεία. Άρα μόνο μια γενικότερη εκτίμηση μπορώ να κάνω, ότι τα πρώτα λεωφορεία του διαγωνισμού θα έρθουν αρχές 2023».

Σχετικά με την τιμή του εισιτηρίου τόνισε ότι Ο ΣΥΡΙΖΑ το είχε αυξήσει, εμείς το μειώσαμε και θα το κρατήσουμε σταθερό για όσο καιρό είναι δυνατόν. Γιατί έχουμε μάθει να στηρίζουμε τους πολίτες με πράξεις, όχι με λόγια».

Σχετικά με τις αυξήσεις στο ρεύμα και στα καύσιμα τόνισε πως «έχουμε δώσει την υπόσχεση να στηρίζουμε τους πολίτες, την κοινωνία και την οικονομία στα δύσκολα. Και μέσα σε αλλεπάλληλες διεθνείς κρίσεις, αυτή την υπόσχεση την υλοποιούμε με πράξεις. Στα δύο χρόνια της πανδημίας, η κυβέρνησή μας διοχέτευσε πάνω από 43 δισ. ευρώ -πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο- στην ενίσχυση όλων και ιδίως της μεσαίας τάξης κι όσων έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Ταυτόχρονα, μείωσε τον ΕΝΦΙΑ και 57 συνολικά φόρους, ενίσχυσε τους χαμηλοσυνταξιούχους, ξεχρέωσε το ΔΝΤ, αλλά έμεινε προσηλωμένη και στο στόχο της ανάπτυξης. Τώρα, στη διεθνή ενεργειακή κρίση, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη φρόντισε και πάλι να παρέμβει, για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Με Εθνικό Σχέδιο. Υπέρ των αδυνάτων. Υπέρ των πολλών. Υπέρ όλων. Αυτό δεν θα πει κοινωνικό κράτος; Και προσέξτε, αυτά δεν τα κάνει μια δήθεν «προοδευτική» αριστερή κυβέρνηση, αλλά η δική μας παράταξη. Αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία, η παράταξη που στηρίζει την Ελλάδα και τους Έλληνες στα δύσκολα».

Απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε «Εν μέσω διεθνών κρίσεων, λοιπόν, από τη μία έχουμε μια κυβέρνηση που προσπαθεί να στηρίζει με πράξεις τους πολίτες. Κι από την άλλη, μια αντιπολίτευση που όπως έχει ομολογήσει «βλέπει τις κρίσεις ως ευκαιρία». Στην πανδημία πήγαινε κόντρα σε όλα και δεν έβαλε πλάτη σε τίποτα. Τώρα, συμπεριφέρεται σαν οι αυξήσεις σε ρεύμα και καύσιμα να συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα και να μην είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Όμως αυτός ο στείρος λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ έχει κουράσει πια τους πολίτες».

Απαντώντας στο ερώτημα για το αν υπάρχουν εσωκομματικές κόντρες στη ΝΔ ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι «εδώ αντιμετωπίζουμε μεγάλες διεθνείς κρίσεις, υπάρχει κίνδυνος παγκόσμιου πολέμου κι η Ευρώπη δοκιμάζεται, λέτε οι πολίτες να ασχολούνται με τέτοια; Όχι βέβαια. Και το ίδιο περιμένουν από εμάς, να εστιάζουμε στα μεγάλα σύγχρονα προβλήματα. Να κοιτάμε το αύριο κι όχι να στρέφουμε το βλέμμα στο χθες. Αυτό κάνει η κυβέρνησή μας». «Η ΝΔ είναι η μεγάλη φιλελεύθερη, λαϊκή -αλλά ποτέ λαϊκίστικη- πατριωτική παράταξη. Που δεν εγκλωβίζεται από τις «παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς και της Αριστεράς», όπως λέει η ιδρυτική μας διακήρυξη. Αλλά ενέταξε διαχρονικά στους κόλπους της πολίτες από ευρύτερους ιδεολογικούς χώρους. Δεν υπάρχει, άλλωστε, μεγαλύτερη δικαίωση για την πολιτική μας, από το να έρχονται στη ΝΔ και όσοι δεν ανήκαν στον χώρο μας. Γιατί η παράταξή μας δεν ήταν και ποτέ δεν θα γίνει κλειστό «κλαμπ». Από την πρώτη διεύρυνση του 1978 μέχρι σήμερα, η ΝΔ είναι η παράταξη όλων των Ελλήνων» πρόσθεσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.

Sports in

Ο Κέιν δεν έχει αντίπαλο στη μάχη για το «Χρυσό Παπούτσι»

Ο Χάρι Κέϊν είναι στην κορυφή της λίστας των κορυφαίων σκόρερ στα γήπεδα της Ευρώπης – Τέταρτος ο Βαγγέλης Παυλίδης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024