Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ερευνα: Η παχυσαρκία απειλεί την πολεμική ετοιμότητα των ΗΠΑ - «Μεγάλος κίνδυνος εθνικής ασφάλειας»

Ερευνα: Η παχυσαρκία απειλεί την πολεμική ετοιμότητα των ΗΠΑ – «Μεγάλος κίνδυνος εθνικής ασφάλειας»

«Ταπεινώθηκε ο Μπάιντεν καθώς έρευνα δείχνει ότι η παχυσαρκία “απειλεί την πολεμική ετοιμότητα των ΗΠΑ”», είναι ο τίτλος της βρετανικής Daily Express στην παρουσίαση μελέτης για τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας στο αξιόμαχο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Η επιδημία παχυσαρκίας στις ΗΠΑ μειώνει την ετοιμότητα του αμερικανικού στρατού για πόλεμο, περιορίζοντας τη δεξαμενή των διαθέσιμων νεοσύλλεκτων, προειδοποιεί επιστημονική μελέτη (φωτογραφία, επάνω, parstoday.com).

Μεγάλος ο κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια

Οι άνθρωποι ταξινομούνται ως παχύσαρκοι όταν ο δείκτης μάζας του σώματός τους, ή ΔΜΣ, υπερβαίνει τα 30 kg/m². Συνδέεται με διάφορες παθήσεις – συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2 και του καρκίνου – και αποτελεί την κύρια αιτία αναπηρίας.

Τα όρια βάρους για τον στρατό των ΗΠΑ ποικίλλουν ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και το ύψος. Για παράδειγμα, ένας νέος νεοσύλλεκτος, ύψους 1,52 μέτρων, ηλικίας μεταξύ 17-20 ετών πρέπει να ζυγίζει λιγότερο από 63 κιλά αν είναι άνδρας και 54 κιλά εάν είναι γυναίκα.

Η μελέτη εκπονήθηκε από τη διατροφολόγο Δρ Σάρα Πόλις του Ιατρικού Κολλεγίου του Πανεπιστημίου του Κεντάκι και τους συνεργάτες της.

«Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ και του υπουργείου Αμυνας, η παχυσαρκία συνεχίζει να επηρεάζει τον στρατό και ο κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια είναι μεγάλος» δήλωσε η Δρ Πόλις.


Φωτογραφία Mike Morones/militarytimes.com

«Πρόκειται για ένα σύνθετο πρόβλημα που έχει σοβαρό αντίκτυπο στην εθνική ασφάλεια, περιορίζοντας τον αριθμό των διαθέσιμων νεοσυλλέκτων, μειώνοντας την υποψηφιότητα για επαναστρατολόγηση και πιθανώς μειώνοντας την ετοιμότητα της αποστολής» συμπλήρωσε.

Επιβαρυντικοί παράγοντες

«Επιπλέον, σχετικά ζητήματα περιλαμβάνουν τη μεταβαλλόμενη δημογραφική κατάσταση του στρατού και τη διατροφική αστάθεια μεταξύ των οικογενειών των στρατιωτικών» είπε η Δρ Πόλις.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα σημερινά δημογραφικά στοιχεία στα συντάγματα βασικής εκπαίδευσης των ΗΠΑ περιλαμβάνουν πλέον μεγαλύτερο ποσοστό τόσο γυναικών όσο και φυλετικών/εθνοτικών ομάδων.

Πρόκειται για ομάδες που τείνουν να εμφανίζουν υψηλότερο ποσοστό παχυσαρκίας από τον μέσο όρο για τον συνολικό πληθυσμό και επίσης υψηλότερα ποσοστά διατροφικής αστάθειας.

Η αναξιόπιστη πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε παχυσαρκία – για να μην αναφέρουμε αυξημένο κίνδυνο άγχους και άλλων προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Αυτά, με τη σειρά τους, υποσκάπτουν περαιτέρω τα ποσοστά διατήρησης του στρατού και την ετοιμότητα της αποστολής του.

«Η έρευνα για την αποκάλυψη βέλτιστων πρακτικών θα εξετάσει την αυξανόμενη ποικιλομορφία στις ένοπλες δυνάμεις, τη σημασία της πρόσβασης σε υγιεινά τρόφιμα και την ευκαιρία να υποστηριχθεί η διατροφική εκπαίδευση μέσω συντονισμένης ενημέρωσης» επισήμανε η Δρ Πόλις.

Πληροφορίες και πρότυπα

Σύμφωνα με τους ερευνητές, διάφορες προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ακριβείς διατροφικές πληροφορίες και τα πρότυπα συμπεριφοράς μπορούν να επηρεάσουν έντονα την υγεία των νεοσύλλεκτων του στρατού.

«Οι στρατιωτικοί εκπαιδευτές είναι βασικοί και σημαντικοί παράγοντες στις ένοπλες δυνάμεις για την παροχή συμβουλών, την καθοδήγηση και την εκπαίδευση των νέων στρατιωτών» ανέφερε η διατροφολόγος.


Φωτογραφία Senior Airman Michael J. Veloz/U.S. Air Force

Η Νικόλ Ρούπερτ, διατροφολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι και συνεργάτιδα της Σάρα Πόλις στη σύνταξη της μελέτης, πρόσθεσε: «Αλλοι επικεφαλής, συμπεριλαμβανομένων των διοικητών και των υπαξιωματικών, διαδραματίζουν επίσης ουσιαστικό ρόλο στη διάδοση των πληροφοριών και στη διαμόρφωση προτύπων συμπεριφοράς».

Τέτοια παραδείγματα, σημείωσε, «θα μπορούσαν να έχουν διαρκή επίδραση στους στρατιώτες πέρα από τη βασική εκπαίδευσή τους».

Η σύνδεση μεταξύ της υγείας του πληθυσμού των ΗΠΑ και της εθνικής ασφάλειας εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1946, αν και με τον αντίθετο τρόπο.

Εκείνη την εποχή, το ζήτημα ήταν ο υποσιτισμός, με περιορισμένες θερμίδες ανά ημέρα διαθέσιμες στην προμήθεια τροφίμων των ΗΠΑ – και αυτό αντιμετωπίστηκε με την εισαγωγή του Εθνικού Προγράμματος για το Γεύμα του Σχολείου από την κυβέρνηση Τρούμαν.

Αλλαγές στη διατροφή

Εκτοτε, ανέφερε η ομάδα των ερευνητών, τα αυξημένα μεγέθη μερίδων και ο δραματικός εμπλουτισμός θερμίδων στις αμερικανικές προμήθειες τροφίμων, μαζί με άλλους παράγοντες, συνέβαλαν στην αύξηση του βάρους και στη μείωση του αριθμού των ατόμων που είναι επιλέξιμα για στρατολόγηση.

Στην πραγματικότητα, τα ποσοστά των επιλέξιμων νεοσυλλέκτων που έχουν υπερβεί τα όρια σωματικού βάρους που ορίζει ο αμερικανικός στρατός έχουν διπλασιαστεί μεταξύ των ανδρών – και τριπλασιαστεί μεταξύ των γυναικών – από τη δεκαετία του εξήντα.

Στρατιωτικοί ηγέτες έχουν ζητήσει αλλαγές στη διατροφή και τα διατροφικά πρότυπα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων πρωτοβουλιών που θα έχουν ως βάση το σχολείο για την αντικατάσταση των ανθυγιεινών επιλογών διατροφής και την αύξηση της πρόσληψης τόσο των δωρεάν όσο και των μειωμένου κόστους προγραμμάτων σίτισης.

Τα πλήρη ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο Journal of Nutrition Education and Behavior.

Sports in

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 3-0: Πήρε το ντέρμπι και πήγε στο +4 (vids)

Η ΑΕΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και βρίσκεται στο +4 από τους Πράσινους – Δύο γκολ ο Ελίασον, ένα ο Πόνσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024