Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κύθνος: Το ανεξερεύνητο νησί που πρέπει να ανακαλύψετε

Κύθνος: Το ανεξερεύνητο νησί που πρέπει να ανακαλύψετε

Η Κύθνος απέχει μόνο 1 ώρα και 30 λεπτά από το Λαύριο ή 3 ώρες από τον Πειραιά και παραμένει ένα από τα πιο ανεξερεύνητα νησιά των Κυκλάδων.

Πρώτοι κάτοικοι της Κύθνου στα αρχαία χρόνια αναφέρονται οι Δρύοπες, μυθικός βασιλιάς των οποίων ήταν ο Κύθνος (γιος του θεού Απόλλωνα) εξ ου και το όνομα της νήσου.

Χαρακτηριστικό της Κύθνου είναι το σχήμα της το οποίο είναι μακρόστενο με μια κορυφογραμμή όπου σχηματίζει πολλές κοιλάδες από τα δυτικά και από τα ανατολικά και οι οποίες καταλήγουν σε παραλίες με αποτέλεσμα το νησί να έχει περίπου 100 παραλίες, τις περισσότερες στις Κυκλάδες.

Σας προτείνουμε κάποιες επιλογές που σίγουρα θα σας ενθουσιάσουν και θα κάνουν τις διακοπές σας αξέχαστες:

Καφέ στον Μέριχα

Φεύγοντας από την Αθήνα, το καράβι σε αφήνει στο γραφικό λιμάνι του Μέριχα.

Το πρώτο που θα πρέπει να κάνει ο επισκέπτης είναι να καθίσει στα γραφικά καφέ του Μέριχα και να χαλαρώσει πίνοντας τον καφέ του και απολαμβάνοντας την ηρεμία της θάλασσας.

Αν τύχει και καθίσεις έως αργά το απόγευμα, θα δεις και το μαγικό ηλιοβασίλεμα!

Βόλτα στην Δρυοπίδα και στο σπήλαιο Καταφύκι

Η Δρυοπίδα είναι χτισμένη στο κέντρο του νησιού, μέσα σε μία κοιλάδα χωρίς να είναι ορατή από τη θάλασσα για προστασία από τις πειρατικές επιθέσεις, ένα συνηθισμένο φαινόμενο την περίοδο του μεσαίωνα.

Εκτός από τα γραφικά κυκλαδίτικα σοκάκια και τα κατάλευκα σπίτια με τους βασιλικούς στα παράθυρα, ένα άλλο χαρακτηριστικό του χωριού είναι οι κεραμοσκεπές, ένα μοναδικό φαινόμενο στις Κυκλάδες όπου συνδέεται το παρόν με την μακραίωνη παράδοση του νησιού στην αγγειοπλαστική και την κεραμοποιία.

Ένα ακόμα μοναδικό της Δρυοπίδας είναι το σπήλαιο Καταφύκι. Ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια στην Ελλάδα και βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο του χωριού.

Το όνομά του προέρχεται από τη λέξη καταφύγιο υποδηλώνοντας ότι χρησιμοποιούνταν για να προστατεύονται οι κάτοικοι από τους πειρατές.

Απογευματινός περίπατος στην Μεσαριά

Η Χώρα ή Μεσαριά, πρωτεύουσα της Κύθνου, είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά ενός λόφου. Απέχει 8 χλμ. από τον Μέριχα, το λιμάνι του νησιού. Κτίστηκε τον 17ο αιώνα και από τότε κατοικείται συνεχώς.

Μικρές πλατείες και γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια με παραδοσιακά εστιατόρια, καφέ μπαρ, ζαχαροπλαστεία και εμπορικά καταστήματα, κάτασπρα σπίτια με χρωματιστές πόρτες και παράθυρα, σκαλιά, καμάρες και στεγάδια, εκκλησίες και ανεμόμυλοι συνθέτουν ένα θαυμάσιο οικιστικό και κοσμοπολίτικο σύνολο!

Μπάνιο στα Λουτρά

Φτάνοντας κάποιος στα Λουτρά το πρώτο πράγμα που βλέπει είναι ένα μεγάλο κτίριο. Aυτό ήταν το πρώτο ξενοδοχείο στην  Ελλάδα και χτίστηκε επί Βασιλείας  Όθωνα και Αμαλίας.

Mπροστά από το ξενοδοχείο υπάρχει μία παραλία, όπου στο δεξί άκρο της «τρέχει» ένα ρυάκι το οποίο σχηματίζει μία φυσική πισίνα στην οποία καταλήγει το ιαματικό νερό.

Μην παραλείωεις, λοιπόν, να κάνεις το φυσικό σου Spa αλλά με ιδιαίτερη προσοχή μιας και η θερμοκρασία του νερού αγγίζει τους… 52 βαθμούς Κελσίου!

Παραλίες για όλα τα γούστα

Η Κύθνος έχει τις περισσότερες παραλίες στις Κυκλάδες. Ξεπερνούν τις 100. Το νησί έχει παραλίες για όλα τα γούστα, ερημικές κοσμοπολίτικες, παραλίες με άμμο ή βότσαλο και φυσικά παραλίες που επιτρέπουν κατοικίδια. Οπωσδήποτε να βουτήξεις σε μερικές από τις ακόλουθες: Επισκοπή, Γαιδουρόμαντρα, Σκύλου, Νάουσα, Λεύκες. O κατάλογος είναι πραγματικά ατελείωτος!

Η παραλία της Κολώνας

Η πιο διάσημη παραλία του νησιού, Κολώνα, βρίσκεται στην δυτική πλευρά του νησιού και είναι μια λωρίδα άμμου που συνδέει το νησί της Κύθνου με τη νησίδα του Αγίου Λουκά.

Η μορφολογία της παραλίας σου προσφέρει τη δυνατότητα να κάνεις και από τη μια και από την άλλη πλευρά μπάνιο.

Πεζοπορία σε όμορφα μονοπάτια

Η Κύθνος διαθέτει ένα πλούσιο δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών. Οι διαδρομές ποικίλλουν σε βαθμό δυσκολίας λόγω του ανάγλυφου του εδάφους.

Κάποιες ακολουθούν παλαιά αγροτικά μονοπάτια, διασχίζοντας ρεματιές και καταλήγοντας σε παραλίες. Άλλες καταλήγουν σε αρχαιολογικούς χώρους ή σε εντυπωσιακά παρατηρητήρια.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024