Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ενα ελληνικό ειδικό σχολείο στη μάχη για την κορυφή

Ενα ελληνικό ειδικό σχολείο στη μάχη για την κορυφή

Υποψήφιο για καλύτερο Επαγγελματικό Σχολείο της Ευρώπης το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Αγίου Δημητρίου όπου φοιτούν παιδιά με αναπηρία

Δεν είναι ένα σχολείο σαν όλα τα άλλα ή μάλλον πολλά σχολεία θα ήθελαν να είναι σαν αυτό. Το Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Αγίου Δημητρίου διεκδικεί τον τίτλο του καλύτερου επαγγελματικού σχολείου της Ευρώπης. Μάλιστα, ανταγωνίζεται ένα επαγγελματικό σχολείο τυπικής εκπαίδευσης από τη Λετονία.

Το ελληνικό σχολείο, με μότο «Μετάβαση – ένταξη – απασχολησιμότητα» είναι η επιλογή του οργανισμού Junior Achievement Europe, ανάμεσα σε 23 υποψηφιότητες, στον διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Επαγγελματικών Δεξιοτήτων 2022. Η ψηφοφορία για την ανάδειξη του καλύτερου επαγγελματικού σχολείου στην ιστοσελίδα https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/VETExcellenceAwards2022 θα ολοκληρωθεί στις 15 Μαΐου, ενώ οι νικητές από όλες τις κατηγορίες θα ανακοινωθούν τρεις ημέρες αργότερα.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που το ΕΕΕΕΚ Αγίου Δημητρίου πρωτοπορεί. Τον προσεχή Ιούλιο στην Εσθονία, το ΕΕΕΕΚ αναμένεται να βραβευθεί ως «Επιχειρηματικό Σχολείο 2022» στην κατηγορία των επαγγελματικών γυμνασίων και λυκείων από το J.A. Europe. Ενώ από το 2019, η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Ενταξης Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων «3S School Synergy Snacks», που «γεννήθηκε» στα… θρανία του συγκεκριμένου σχολείου, στέκεται με αξιώσεις στην αγορά, παρόλο που ως επί το πλείστον στηρίζεται στην εθελοντική δουλειά εκπαιδευτικών αλλά και των οικογενειών των παιδιών του Εργαστηρίου. Παράγει ένα άκρως ανταγωνιστικό προϊόν, μία ενεργειακή μπάρα ξηρών καρπών, έχοντας στον «πυρήνα» της νέους απόφοιτους του ΕΕΕΕΚ με ιδιαίτερες ανάγκες.

Διακρίσεις

«Οι διακρίσεις αυτές είναι μια επιβράβευση της δουλειάς μας αλλά κυρίως της προσπάθειας που κάνουν αυτά τα παιδιά. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως είμαστε ένα συνεργατικό και καινοτόμο σχολείο, το οποίο λειτουργεί πολύ οργανωμένα εδώ και πολλά χρόνια», σημειώνουν οι εκπαιδευτικοί του.

Το ΕΕΕΕΚ Αγίου Δημητρίου είναι το μεγαλύτερο δημόσιο εργαστήριο αυτής της κατηγορίας στην Ελλάδα, με τους εγγεγραμμένους μαθητές να φτάνουν τους 220 και το εκπαιδευτικό και ειδικό επιστημονικό προσωπικό να ξεπερνά τα 100 άτομα. «Πρόκειται για παιδιά, ηλικίας 13 έως 22 ετών, με νοητική αναπηρία, αυτισμό, διάφορα σύνδρομα καθώς και παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που δεν μπορούν να φοιτήσουν σε άλλο σχολικό πλαίσιο», εξηγεί στα «ΝΕΑ» η κοινωνική λειτουργός, Γεωργία Μπουλμέτη.

Δεξιότητες

Στα έξι χρόνια φοίτησης, οι μαθητές παίρνουν τα εφόδια και αναπτύσσουν όλες εκείνες τις δεξιότητες που θα τους φανούν χρήσιμες, βγαίνοντας πια στην κοινωνία. Παρακολουθούν εργαστήρια μαγειρικής, ξυλουργικής, υδραυλικής ακόμη και ραπτικής και κηπουρικής. «Το μεγαλύτερο άγχος για τις οικογένειες είναι πώς θα μπορέσουν αυτά τα παιδιά να προχωρήσουν μετά την ολοκλήρωση της φοίτησης.

Μέσα από συνέργειες τόσο με άλλα σχολεία τυπικής εκπαίδευσης όσο και με τον δήμο και φορείς, με έμφαση στην επιχειρηματικότητα και πραγματοποιώντας δράσεις προσπαθούμε να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά. Μεγάλη απόδειξη είναι η ΚοινΣΕπ που έχουμε δημιουργήσει, που απώτερο στόχο έχει να βγουν οι νέοι με αναπηρία στην κοινωνία, να νιώσουν ισάξιοι και να βρουν εργασία», σημειώνει η Εφη Χρυσού, εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής στο ΕΕΕΕΚ Αγίου Δημητρίου και μία εκ των πρωτεργατών τόσο της επιχείρησης όσο και των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει το Εργαστήριο.

Προς αυτή την κατεύθυνση, μάλιστα, το ΕΕΕΕΚ διοργανώνει την επόμενη εβδομάδα – ανήμερα της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του ευρωπαϊκού διαγωνισμού – ημέρα σταδιοδρομίας, στην οποία θα συμμετέχουν 21 φορείς που θα ενημερώσουν τους γονείς των μαθητών για τη μετάβαση των παιδιών από το σχολείο στην κοινωνία.

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024