Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λαμπρά εγκαίνια για την έκθεση: «Το Βήμα: 100 χρόνια γράφουμε ιστορία»

Λαμπρά εγκαίνια για την έκθεση: «Το Βήμα: 100 χρόνια γράφουμε ιστορία»

Η μοναδική στο είδος της έκθεση, η οποία ανοίγει τις πόρτες της για το κοινό από σήμερα Τρίτη 10 Μαΐου, προσφέρει ένα μοναδικό ταξίδι στην ελληνική και παγκόσμια Ιστορία

Με κάθε επισημότητα και με την παρουσία σύσσωμου του πολιτικού, ακαδημαϊκού, επιχειρηματικού και δημοσιογραφικού κόσμου, πραγματοποιήθηκαν χθες, Δευτέρα 9 Μαΐου, στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή τα εγκαίνια της έκθεσης «ΤΟ ΒΗΜΑ: 100 ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ», η οποία ξετυλίγει την ιστορία των 100 χρόνων της κορυφαίας ελληνικής εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ».

Η μοναδική στο είδος της έκθεση, η οποία ανοίγει τις πόρτες της για το κοινό από σήμερα Τρίτη 10 Μαΐου, προσφέρει ένα μοναδικό ταξίδι στην ελληνική και παγκόσμια Ιστορία όπως την κατέγραψε η ανεξάρτητη και αδέσμευτη εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» με το εγνωσμένο κύρος, τη δημοσιογραφική αμεσότητα και την ερευνητική ματιά της.

Μέσα από μια ευρηματική αφήγηση με αυθεντικό αρχειακό υλικό, εξώφυλλα, δημοσιεύματα, αντικείμενα, οπτικοακουστικό υλικό και ψηφιακές προβολές, η έκθεση «ΤΟ ΒΗΜΑ: 100 ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ» παρουσιάζει μεγάλα και μικρά ορόσημα που σημάδεψαν την κοινωνία, την πολιτική, τις επιστήμες, τις τέχνες και τον αθλητισμό. Παράλληλα, η έκθεση μας μεταφέρει στο εσωτερικό του ζωντανού οργανισμού μιας εφημερίδας και παρουσιάζει την πορεία του ελληνικού Τύπου, από τη λινοτυπία και το μελάνι ως τα πρώτα βήματα στο Διαδίκτυο και τη διαρκώς εξελισσόμενη ψηφιακή δημοσιογραφία.

Ανασκόπηση

Ο διευθυντής της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ», Αντώνης Καρακούσης, στην ομιλία του έκανε μια σύντομη ανασκόπηση στην πορείας της ιστορικής εφημερίδας. Ξεκινώντας την αναφορά του από το πρώτο φύλλο, στις 6 Φεβρουαρίου του 1922, σκιαγράφησε «ΤΟ ΒΗΜΑ» ως την εφημερίδα στην οποία από την πρώτη στιγμή βρήκαν στέγη «οι πιο νεωτερικέs και προοδευτικές ιδέες» και αποτέλεσε «έναν φάρο πνευματικήs ανάτασηs και δημιουργίαs». Ο κ. Καρακούσης έκανε ειδική μνεία στη σωτήρια παρέμβαση του νυν εκδότη της Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος, μεσούσης τηs εκδοτικής κρίσηs, «ένιωσε την ανάγκη να παρέμβει και να διασώσει τιs δύο ιστορικές εφημερίδες, “Το Βήμα” και “Τα Νέα”, να τιs εξυγιάνει και να τιs καταστήσει οικονομικά βιώσιμες και ικανές να συνεχίσουν απρόσκοπτα και ελεύθερα την εκδοτική τους πορεία». Ολοκληρώνοντας, τόνισε: «Ο εκδοτικός μαs όμιλος αναγεννήθηκε πραγματικά, είναι ενεργός και μαχητικός υπερασπιστής τηs αλήθειας, που τόσο βιάζεται σε τούτους τους μεταβατικούς καιρούς τηs συνωμοσιολογίαs και των ψευδών, αντιεπιστημονικών ειδήσεων που μαs κατακλύζουν».

Τα εγκαίνια της έκθεσης «ΤΟ ΒΗΜΑ: 100 ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ» τίμησε με την παρουσία του πλήθος προσωπικοτήτων από τον πολιτικό, ακαδημαϊκό, επιχειρηματικό και δημοσιογραφικό χώρο. Μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, τα μέλη της κυβέρνησης Γιάννης Οικονόμου, Ιωάννης Πλακιωτάκης, Λευτέρης Αυγενάκης, Γιώργος Γεραπετρίτης, Άκης Σκέρτσος, Κωστής Χατζηδάκης, Μάκης Βορίδης, Νίκη Κεραμέως, Λίνα Μενδώνη, Κώστας Κατσαφάδος, Νίκος Χαρδαλιάς, Παναγιώτης Τσακλόγλου, Δόμνα Μιχαηλίδου, Γιώργος Κώτσηρας, Άγγελος Συρίγος και Γιώργος Στύλιος, οι βουλευτές και πρώην υπουργοί Ντόρα Μπακογιάννη, Γιάννης Δραγασάκης, Νίκος Φίλης, Κώστας Σκανδαλίδης, Ευάγγελος Βενιζέλος, Τάσος Γιαννίτσης, Ανδρέας Ανδριανόπουλος και Αλέκος Παπαδόπουλος, οι βουλευτές Νόνη Δούνια, Μάξιμος Σενετάκης, Βασίλης Διγαλάκης, Γιάννης Μελάς και Γιάννης Καλλιάνος, ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Στα εγκαίνια της έκθεσης παρευρέθηκαν επίσης οι Μαριάννα Λάτση, Νίκος Δήμου, Φωτεινή Τσαλίκογλου, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Νίκος Πιμπλής, Χριστίνα Κουλούρη, Χρήστος Χωμενίδης, Αλέξης Σταμάτης, Γιώργος Μπαμπινιώτης, Μαρίζα Φασιανού, Σόνια Θεοδωρίδου και Κριστιάν Καρεμπέ, προσωπικότητες από τον εκδοτικό και δημοσιογραφικό χώρο, καθώς και στελέχη και παρουσιαστές του MEGA και του ομίλου της Alter Ego Media.

«ΤΟ ΒΗΜΑ: 100 ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ»

ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΙ ΕΛΙΖΑΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ

Διάρκεια έκθεσης: Τρίτη 10 έως Κυριακή 29 Μαΐου 2022

Ημέρες και ώρες επισκέψεων: Τετάρτη-Κυριακή 10:00-18:00, Παρασκευή 10:00-20:00

Τρίτη 10 Μαΐου 10:00-18:00

Επιμέλεια Ιστορικού Αρχείου: Γιάννης Θ. Διαμαντής

Σχεδιασμός Έκθεσης: Μικρή Άρκτος – Βιβή Γερολυμάτου, Ανδρέας Γεωργιάδης

Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη

Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική

Διεύθυνση: Ερατοσθένους 13, Αθήνα

Πληροφορίες: 2107547000

www.tovima.gr

Instagram: @tovima.gr

Facebook: @tovimagr

Twitter: @tovimagr

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024