Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΠΟΥ: Πώς οι Πολωνές μαίες βοηθούν τις Ουκρανές γυναίκες που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

ΠΟΥ: Πώς οι Πολωνές μαίες βοηθούν τις Ουκρανές γυναίκες που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

Κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα και μάλιστα σε όλη την ιστορία, οι μαίες έχουν σταθεί δίπλα στις γυναίκες την ευάλωτη στιγμή του τοκετού, βοηθώντας να έρθουν νέες ζωές στον κόσμο.

Αφιέρωμα στις ηρωίδες-μαίες της Ουκρανία κάνει ο ΠΟΥ, προβάλλοντας το αξιοθαύμαστο έργο τους, καθώς εκτός της καθημερινής δουλειάς για να φέρουν τα νεογέννητα με ασφάλεια στον κόσμο, μια ομάδα Πολωνών μαιών συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης για τις Ουκρανές γυναίκες που φτάνουν μόνες τους στο νοσοκομείο για να γεννήσουν.

«Είναι μια μικρή χειρονομία που ελπίζουμε ότι μπορεί να φέρει ήλιο για μια στιγμή», λέει η Martyna Grygiel-Kaczmarek, μαία στο νοσοκομείο Αγία Σοφία στην πολωνική πρωτεύουσα Βαρσοβία.

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα της Μαίας στις 5 Μαΐου φέτος, ο ΠΟΥ έριξε τα φώτα της δημοσιότητας στις μαίες σε όλη την Ουκρανία και στις γειτονικές χώρες που συνεχίζουν να παρέχουν σωτήρια φροντίδα στις μητέρες που φεύγουν από τον πόλεμο.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα και μάλιστα σε όλη την ιστορία, οι μαίες έχουν σταθεί δίπλα στις γυναίκες την ευάλωτη στιγμή του τοκετού, βοηθώντας να έρθουν νέες ζωές στον κόσμο.

Τις βοηθάμε να γεννήσουν σε ένα ιδανικό περιβάλλον

Στο νοσοκομείο Αγία Σοφία, η Martyna βοηθά τις γυναίκες να γεννήσουν τα μωρά σε ένα ιδανικό, όπως το χαρακτηρίζει, μέρος για να γεννήσει κανείς. Όλο και περισσότερο τώρα, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, οι μαίες εδώ έχουν αρχίσει να φροντίζουν Ουκρανές μητέρες και τα νεογέννητά τους.

Εκτός από την εργασία της Martyna στη μαιευτική μονάδα, η ίδια συμμετέχει επίσης σε μια τοπική εθελοντική ένωση, καθώς συσκευάζει και στέλνει «σετ γέννας» σε γυναίκες στην Ουκρανία, οι οποίες μπορεί να χρειαστεί να γεννήσουν τα μωρά τους σε καταφύγιο ή σε υπόγειο. Τα πακέτα τοκετού περιέχουν οδηγίες για άτομα χωρίς ιατρική εμπειρία σχετικά με το πώς να βοηθήσουν μια γυναίκα στον τοκετό.

Ομαλοποίηση του τοκετού

Το Ιατρικό Κέντρο του Νοσοκομείου Αγίας Σοφίας «Żelazna» άνοιξε ως το πρώτο νοσοκομειακό κέντρο τοκετού υπό την καθοδήγηση μίας μαίας στην Πολωνία το 2012.

Εδώ, η Martyna όπως αναφέρει νιώθει αρκετά ανεξάρτηση.

«Μου αρέσει να εργάζομαι εδώ επειδή μπορώ να αποφασίσω αν η γυναίκα είναι κατάλληλη να γεννήσει στη μαιευτική μας μονάδα. Επίσης, μπορώ να την υποστηρίζω καθ’ όλη τη διάρκεια του τοκετού και να φροντίζω το νεογέννητο».

Η Martyna γνωρίζει, ωστόσο, πολύ καλά ότι η ανεξαρτησία που απολαμβάνει στο μαιευτικό κέντρο τοκετού είναι μοναδική σε σύγκριση με πολλά άλλα μέρη στην Πολωνία.

Όπως και σε πολλές χώρες παγκοσμίως, η φροντίδα μητρότητας έχει γίνει όλο και περισσότερο ιατρικοποιημένη, με σχετικά υψηλά ποσοστά ιατρικών παρεμβάσεων και χαμηλά ποσοστά αυθόρμητων κολπικών τοκετών.

Όπως αναφέρει ο ΠΟΥ, η προγεννητική φροντίδα παρέχεται σχεδόν αποκλειστικά από μαιευτήρες ή γυναικολόγους, γεγονός που μπορεί να είναι άσκοπα δαπανηρό και δεν επιτρέπει πάντα την ολοκληρωμένη φροντίδα των εγκύων γυναικών. Η υπερβολική ιατρικοποίηση του τοκετού συνδέεται επίσης με υψηλότερα ποσοστά ιατρικών παρεμβάσεων από αυτά που μπορεί να δικαιολογούνται.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024