Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι ΗΠΑ «έδειξαν» στους Ουκρανούς τους ρώσους στρατηγούς

Οι ΗΠΑ «έδειξαν» στους Ουκρανούς τους ρώσους στρατηγούς

Οργή του Κρεμλίνου από την αποκάλυψη ότι η Ουάσιγκτον διαβίβασε στο Κίεβο λεπτομερείς πληροφορίες που επέτρεψαν στο τελευταίο να σκοτώσει 12 ανώτατους αξιωματικούς του ρωσικού στρατού.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έδωσε στους Ουκρανούς πληροφορίες που τους επέτρεψαν να εντοπίσουν και να σκοτώσουν αρκετούς ρώσους στρατηγούς που βρίσκονταν στα μέτωπα του πολέμου, αποκάλυψε χθες η εφημερίδα «New York Times». Οι Ουκρανοί έχουν ανακοινώσει τη δολοφονία 12 ρώσων στρατηγών, έναν υψηλό αριθμό ο οποίος έχει εκπλήξει τους στρατιωτικούς αναλυτές.

Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η Ουάσιγκτον διαβίβασε στο Κίεβο λεπτομερείς πληροφορίες για τις μετακινήσεις στρατευμάτων, τοποθεσίες και άλλες λεπτομέρειες για τα κινητά κέντρα διοίκησης του ρωσικού στρατού. Οι ουκρανικές δυνάμεις, αξιοποιώντας τα στοιχεία αυτά και συνδυάζοντάς τα με δικά της, ιδίως υποκλοπές ρωσικών τηλεπικοινωνιών, εξαπέλυσαν πλήγματα με πυροβολικό και άλλες επιθέσεις που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν ρώσοι ανώτεροι αξιωματικοί.

Η δημοσίευση προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Κρεμλίνου και του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ. «Ο στρατός μας γνωρίζει πολύ καλά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Μεγάλη Βρετανία και άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ σε μόνιμη βάση μεταδίδουν πληροφορίες και άλλες παραμέτρους στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Αυτό είναι γνωστό», σχολίασε. Πρόσθεσε ότι οι συγκεκριμένες πληροφορίες σε συνδυασμό με τη ροή όπλων που στέλνουν αυτές οι χώρες και η Βορειοατλαντική Συμμαχία στην Ουκρανία, αποτελούν  «ενέργειες που δεν συμβάλλουν στη γρήγορη ολοκλήρωση της επιχείρησης. Αλλά την ίδια στιγμή, τέτοιες ενέργειες δεν είναι ικανές να εμποδίσουν την επίτευξη των τεθέντων στόχων κατά τη διάρκεια μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», κατέληξε.

Στις αρχές Μαρτίου, ο δήμος της Νοβοροσίσκ, στη νότια Ρωσία, επιβεβαίωσε πως ο στρατηγός Αντρέι Σουχοβέτσκι, υποδιοικητής της 41ης στρατιάς, «έπεσε ηρωικά» στην Ουκρανία. Τη Δευτέρα, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε  ότι ο επικεφαλής του ρωσικού γενικού επιτελείου Εθνικής Αμυνας, στρατηγός Βαλέρι Γκερασίμοφ, βρέθηκε για «αρκετές ημέρες» την περασμένη εβδομάδα στο μέτωπο στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι κορυφαίοι ρώσοι αξιωματικοί βρίσκονται ολοένα πιο κοντά στα πεδία των μαχών. Σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε την Κυριακή ότι αρκετοί ανώτεροι ρώσοι αξιωματικοί χτυπήθηκαν όταν έγινε «έκρηξη» στην Ιζιούμ, προσθέτοντας πως ο αρχηγός του ρωσικού γενικού επιτελείου βρισκόταν επιτόπου.

Η μετάδοση πληροφοριών είναι μέρος μιας αυξανόμενης ροής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία που περιλαμβάνει βαρέα όπλα και δεκάδες δισεκατομμύρια σε βοήθεια, καταδεικνύοντας πόσο γρήγορα έχουν μετατοπιστεί οι πρώιμοι αμερικανικοί περιορισμοί όσον αφορά την υποστήριξη προς το Κίεβο καθώς ο πόλεμος εισέρχεται σε νέα φάση. Η ροή πληροφοριών για την κίνηση των ρωσικών στρατευμάτων που δίνει η Αμερική στην Ουκρανία θεωρείται άνευ προηγουμένου.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπάθησε να κρατήσει μυστική την όλη επιχείρηση, από φόβο ότι θα θεωρηθεί ως κλιμάκωση και θα προκαλέσει τον πρόεδρο Πούτιν σε ευρύτερο πόλεμο. Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ χρησιμοποιούν ποικίλες πηγές, συμπεριλαμβανομένων διαβαθμισμένων και εμπορικών δορυφόρων, για να εντοπίσουν τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων. Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν έφτασε στο σημείο να πει τον περασμένο μήνα ότι «θέλουμε να δούμε τη Ρωσία αποδυναμωμένη σε βαθμό που δεν θα μπορεί να κάνει πια όσα έκανε όταν εισέβαλε στην Ουκρανία».

Στο ουκρανικό έδαφος οι μάχες συνεχίζονται με το ενδιαφέρον να έχει στραφεί για άλλη μια φορά στη Μαριούπολη και στις πληροφορίες ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν εισέλθει στη χαλυβουργία Azovstal, όπου βρίσκονται παγιδευμένοι ουκρανοί στρατιώτες και άμαχοι. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ τις διέψευσε, όμως οι μάχες στην περιοχή είναι σφοδρές. Οι Ρώσοι είχαν ανακοινώσει τριήμερη εκεχειρία προκειμένου να απομακρυνθούν οι εγκλωβισμένοι άμαχοι, όμως χθες παραβιάστηκε, σύμφωνα με τις ουκρανικές Αρχές.

Ανησυχία προκαλούν και οι νέες στρατιωτικές ασκήσεις στο έδαφος της Λευκορωσίας, καθώς σύμφωνα με τις βρετανικές Αρχές, πιθανόν «αποτυπώνουν την πρόθεση της Ρωσίας να διογκώσει την απειλή στα βόρεια σύνορα της Ουκρανίας, ώστε να κρατήσει τα ουκρανικά στρατεύματα στην περιοχή και να εμποδίσει πιθανή μεταφορά και εμπλοκή τους στο κύριο μέτωπο του Ντονμπάς, στα ανατολικά».

Χθες η Μόσχα ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της πραγματοποίησαν  προσομοιωμένες πυρηνικές επιθέσεις στον δυτικό θύλακo του Καλίνινγκραντ, που βρίσκεται ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία κατά μήκος των ακτών της Βαλτικής. Η Ρωσία διενέργησε ασκήσεις προσομοίωσης «ηλεκτρονικών εκτοξεύσεων» κινητών συστημάτων βαλλιστικών πυραύλων Iskander με δυνατότητα πυρηνικής ενέργειας, γνωστοποίησε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Οσον αφορά το διπλωματικό πεδίο, για να εκτονωθεί η ένταση μεταξύ Κιέβου και Βερολίνου, χθες ο γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με στόχο «να συζητηθεί και να ξεπεραστεί το ζήτημα με την ακυρωθείσα επίσκεψη» του γερμανού προέδρου στο Κιέβο.  «Εντάσεις του παρελθόντος ξεκαθαρίστηκαν», δήλωσε εκπρόσωπος της προεδρίας και πρόσθεσε ότι ο Ζελένσκι προσκάλεσε τόσο τον Σταϊνμάιερ όσο και όλη τη γερμανική πολιτική ηγεσία στο Κιέβο. Κάποιες πληροφορίες, σύμφωνα με το Spiegel, συνδέουν την επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τη Δευτέρα στο Βερολίνο με μια πιθανή κοινή επίσκεψή τους στην Ουκρανία, ενώ χθες ο αρχηγός της ιταλικής Κεντροαριστεράς Ενρίκο Λέτα δήλωσε ότι «οι ηγέτες των πέντε μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χωρών – Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Πολωνία – σκέφτονται να μεταβούν μαζί στο Κίεβο».

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024