Εσπερ: Ο Τραμπ ζητούσε να βομβαρδίσουμε στο Μεξικό και να πυροβολήσουμε διαδηλωτές
Αφωνος είχε μείνει ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Eσπερ όταν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τον είχε ρωτήσει εάν θα μπορούσαν να βομβαρδίσουν εργαστήρια ναρκωτικών ή όταν ζήτησε να πυροβολήσουν τους διαδηλωτές στη διάρκεια των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων που σάρωναν τη χώρα.
Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ρωτήσει το 2020, αν ο αμερικανικός στρατός μπορούσε να βομβαρδίσει μυστικά εργαστήρια των καρτέλ των ναρκωτικών στο Μεξικό, τον τότε υπουργό Aμυνας της κυβέρνησής του, Μαρκ Eσπερ, αποκαλύπτει αυτός ο τελευταίος σε βιβλίο του, το οποίο θα κυκλοφορήσει τη 10η Μαΐου (στη φωτογραφία αρχείου του AP, επάνω, ο Εσπερ με τον Τραμπ, στο φόντο).
Να διαψεύσουν
Σύμφωνα με αποσπάσματα του βιβλίου, που προδημοσίευσε η εφημερίδα New York Times, ο ρεπουμπλικάνος τότε πρόεδρος είχε την πρόθεση οι ΗΠΑ να διαψεύσουν πως βρίσκονταν πίσω από τα πυραυλικά πλήγματα στο μεξικανικό έδαφος.
Ο κ. Εσπερ ήταν υπουργός Αμυνας του Ντόναλντ Τραμπ μεταξύ του Ιουλίου του 2019 και του Νοεμβρίου του 2020.
Ο πρώην ένοικος του Λευκού Οίκου είχε ρωτήσει, δύο φορές, αν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις μπορούσαν «να ρίξουν πυραύλους στο Μεξικό για να καταστραφούν τα εργαστήρια των ναρκωτικών», αναφέρει ο Μαρκ Εσπερ στα απομνημονεύματά του, τα οποία τιτλοφόρησε A Sacred Oath («Ιερός όρκος»), παραδεχόμενος πως είχε μείνει άφωνος.
Ο κ. Τραμπ αποφάσισε να απομακρύνει τον κ. Εσπερ από το αξίωμά του τον Νοέμβριο του 2020, μερικές ημέρες μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.
«Πυροβολήστε τους»
Η σχέση του θυελλώδους εβδομηντάρη τότε προέδρου και του υπουργού του είχαν πάρει τροπή προς το χειρότερο διότι ο επικεφαλής του Πενταγώνου είχε εναντιωθεί δημόσια, μερικούς μήνες νωρίτερα, στην ανάπτυξη του στρατού για την καταστολή των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων που σάρωναν όλη τη χώρα.
Σε άλλο απόσπασμα του βιβλίου του, ο Μαρκ Εσπερ αποκαλύπτει ότι ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαδηλώσεις, τον Ιούνιο του 2020, ο τότε πρόεδρος είχε πετάξει, εξοργισμένος, μέσα στο Οβάλ Γραφείο:
«Δεν μπορείτε να τους ρίξετε; Πυροβολήστε τους στα πόδια ή κάτι».
Πηγή: ΑΠΕ
- Greek Labor Union Chief Probed Over Alleged €73M Embezzlement
- Ο Άρης και οι πιθανότητες για την 5άδα – Το πρόγραμμα ως το φινάλε της κανονικής περιόδου (pics)
- Το Παλάτι «καίει» τον Άντριου: «Βαθιά ανήσυχοι» οι Γουίλιαμ και Κέιτ για το σκάνδαλο Έπσταϊν
- Καλλιθέα: Βίντεο ντοκουμέντο από τη μεταφορά του παιδιού που έπεσε στο σιντριβάνι – Οι πρώτες εικόνες μετά το ατύχημα
- Σήμερα έχω ραντεβού με τον «Πούτιν» -Οι διάλογοι που πρόδωσαν το κύκλωμα με τα λαθραία τσιγάρα
- Η Ζέτα Μακρυπούλια είναι η νέα «Τζένη Τζένη» στη σκηνή του Νίκου Καραθάνου

