Αργυρούπολη Ρεθύμνου: Οι Πηγές και οι Πέντε Παρθένες
Χτισμένη σε κατάφυτη περιοχή με τρεχούμενα νερά και μικρούς καταρράκτες, η Αργυρούπολη κατέχει τη θέση της αρχαίας Λάππας, μιας από τις σπουδαιότερες πόλεις της Κρήτης κατά την αρχαιότητα
Γραφικό ορεινό χωριό της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, κοντά στα όρια με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, η Αργυρούπολη διατηρεί δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

Χτισμένη σε κατάφυτη περιοχή με τρεχούμενα νερά και μικρούς καταρράκτες, η Αργυρούπολη κατέχει τη θέση της αρχαίας Λάππας, μιας από τις σπουδαιότερες πόλεις της Κρήτης κατά την αρχαιότητα.


Η Λάππα ήκμασε κατά τη Ρωμαϊκή Περίοδο (υπολογίζεται ότι αριθμούσε περί τις 10.000 κατοίκους) και έκοψε πολυάριθμα νομίσματα.

Εντοιχισμένο οικοδομικό υλικό από την αρχαιότητα και την Ενετοκρατία διατηρείται σε διάφορα κτίσματα του χωριού.

Ιδιαίτερα αξιόλογο είναι το σωζόμενο ψηφιδωτό δάπεδο Ρωμαϊκής Περιόδου.

Στην Αργυρούπολη κηρύχθηκε το 1878 η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.
Οι Πηγές της Αργυρούπολης
Πρόκειται για μια ειδυλλιακή τοποθεσία με πυκνή βλάστηση, υπεραιωνόβια δέντρα, τρεχούμενα νερά, μικρούς καταρράκτες, λιμνούλες και νερόμυλους.

Στο χώρο των Πηγών (από εκεί πηγάζει ο ποταμός Μουσέλας) λειτουργούν καφέ και ταβέρνες.

Στον ίδιο χώρο, κάτω από βράχο, βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη (Αγίας Δύναμης).

Οι Πέντε Παρθένες
Λαξευμένος σε βράχο, στη θέση «Πέντε Παρθένες», κοντά στο χωριό, σώζεται οικογενειακός τάφος Ελληνορωμαϊκών Χρόνων.

Δίπλα στο βράχο είναι χτισμένο εκκλησάκι αφιερωμένο στη μνήμη των Αγίων Πέντε Κανονικών Παρθένων (Μάρθας, Μαριάμνης, Μαρίας, Ενναθάς και Θέκλης), που κατάγονταν από τη Λάππα, μόνασαν δε και μαρτύρησαν την εποχή των διωγμών.

Ο ναός των Πέντε Παρθένων εορτάζει την εβδομάδα της Διακαινησίμου.

Κοντά στο ναό βρίσκεται αειθαλής πλάτανος με εντυπωσιακή διάμετρο κορμού.

Τα θρησκευτικά μνημεία
Στα πλέον αξιόλογα θρησκευτικά μνημεία της Αργυρούπολης συγκαταλέγονται οι εκκλησίες του Αγίου Ιωάννη στο «Πανοχώρι», της Παναγίας στη συνοικία Μπαροτσιανά, του Αγίου Νικολάου («Σκοτεινή») στη θέση «Κουμαρές» και της Αγίας Κυριακής δίπλα στην όχθη του Μουσέλα (η τελευταία, χτισμένη στη θέση ρωμαϊκού λουτρού).

*Οι φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο παρόν άρθρο προέρχονται στο σύνολό τους από το διαδικτυακό τόπο του Εκπολιτιστικού και Επιμορφωτικού Συλλόγου Αργυρούπολης Ρεθύμνου (argyroupolivillage.gr).
- Αυτή την Κυριακή με το ΒΗΜΑ: «Τάδε Εφη Ξένου» – 25 χρόνια πολιτικής ιστορίας με μολύβι και χαρτί
- ΗΠΑ: Άγριο έγκλημα στο Μπρούκλιν – Νεκρή 41χρονη τρανς από τον εραστή της
- Ισπανία: Δύο νεκροί και τέσσερις τραυματίες από πυροβολισμούς – Αναζητείται ο δράστης
- Σαν Ντιέγκο: «Θυσίασε τη ζωή του» ο φύλακας του τζαμιού και πατέρας οκτώ παιδιών – Φιλοναζί οι δράστες
- Το B/innovate ανέδειξε τη νέα γενιά καινοτομίας και δημιουργικότητας
- «Spygate»: Γιατί είναι στον «αέρα» ο αγώνας των 300.000.000 – «Φωτιά» στο αγγλικό ποδόσφαιρο!
- Γιατί κρατάμε τα κινητά τηλέφωνα στα συρτάρια – Πάνω από 5,3 δισ. αχρησιμοποίητες συσκευές smartphones
- Ηλεκτρικό πατίνι: Οι αλλαγές που έρχονται και γιατί η ασφάλιση μπαίνει όλο και περισσότερο στη συζήτηση
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 19.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-mohammed-abubakr-201794886-18398973-1-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442