Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πάτρα: Διάλογος ντοκουμέντο - Όταν η Ρούλα Πισπιρίγκου αγωνιούσε μήπως δεν βρεθεί το γονιδιακό πρόβλημα

Πάτρα: Διάλογος ντοκουμέντο – Όταν η Ρούλα Πισπιρίγκου αγωνιούσε μήπως δεν βρεθεί το γονιδιακό πρόβλημα

Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις για την επαφή του ζεύγους Ρούλας - Μάνου με ειδικό γενετιστή, ο οποίος θα προσπαθούσε να βοηθήσει το ζευγάρι στη νέα του εγκυμοσύνη, μετά το θάνατο των δύο παιδιών και την εγκεφαλοπάθεια της Τζωρτζίνας.

Ένα νέο, συγκλονιστικό ντοκουμέντο έφερε στο φως το LIVE NEWS και το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου για την υπόθεση της Πάτρας και τον χαμό τριών παιδιών.

Ο χρόνος γυρίζει πίσω, όταν η Μαλένα και η Ίριδα έχουν πεθάνει, η 9χρονη Τζωρτζίνα μόλις έχει πάθει την πρώτη ανακοπή, ενώ η Ρούλα Πισπιρίγκου είναι ξανά έγκυος –περίπου έξι εβδομάδων.

Τότε, ήταν που το ζευγάρι απευθύνθηκε σε γενετιστή προκειμένου να βρει τη αιτία που οδηγεί στον θάνατο τα παιδιά τους και ζητά την συμβουλή του για το εάν πρέπει να διακόψουν ή όχι τη νέα κύηση.

«Αυτή την στιγμή έχετε να διαχειριστείτε ένα παιδί το οποίο βρίσκεται στην εντατική, μαζί με όλα τα προβλήματα που υπάρχουν για την πρόγνωση του και ταυτόχρονα μία εγκυμοσύνη με αβέβαιο μέλλον, όσο αφορά μια πιθανότητα επανάληψης των ίδιων προβλημάτων» είπε ο γενετιστής και συνέχισε: «Με δεδομένο ότι ακόμα βρισκόμαστε στην περίοδο όπου μπορείτε να διακόψετε την εγκυμοσύνη αποκλειστικά και μόνο με δική σας θέληση, εάν ερχόσασταν και μου λέγατε: «Ξέρετε κάτι; Αυτή την στιγμή για εμάς είναι απόλυτα αδύνατο να τα διαχειριστούμε όλα μαζί και θα προτιμούσαμε να διακόψουμε αυτή την εγκυμοσύνη, να επικεντρωθούμε στο παιδί, να γίνει ο γενετικός έλεγχος, να πάρουμε το αποτέλεσμα και στην συνέχεια να φτάσουμε στην γέννηση ενός παιδιού που δεν θα έχει παρόμοια προβλήματα», αυτή είναι μια λογική την οποία εγώ θα την αποδεχόμουν 100%».

«Από την άλλη εάν έχετε μια άλλη λογική η οποία να λέει ότι: «Θέλουμε να δώσουμε κάθε ευκαιρία σε αυτή την εγκυμοσύνη να προχωρήσει, δεν θέλουμε να την διακόψουμε, θέλουμε να το πιέσουμε να γίνει ο προγεννητικός έλεγχος και στην συνέχεια αν χρειαστεί να γίνει διακοπή της εγκυμοσύνης σε δεύτερο ή τρίτο χρόνο» και αυτή είναι μία λογική την οποία θα την καταλάβαινα» είπε ο γενετιστής στο ζευγάρι, ζητώντας τους να σκεφτούν ποιο θα είναι το καλύτερο για αυτούς και την οικογένειά τους.

«Εάν πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τώρα τη νέα εγκυμοσύνη, κανένας σε αυτή την ζωή δεν χρειάζεται να είναι ήρωας. Εάν πάλι, θέλετε να προχωρήσει και αυτό γίνεται» συμπλήρωσε ο ειδικός επιστήμονας που συνάντησαν ο Μάνος και η Ρούλα.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός είναι και ο διάλογος που είχε το ζευγάρι με το γιατρό τους και τον ειδικό γενετιστή.

Μάνος: Οι γιατροί στην Αθήνα αυτή την στιγμή είναι σε μία αντίθετη άποψη.

Γενετιστής: Δηλαδή;

Μάνος: Θεωρούν ότι πρέπει να διακοπεί η εγκυμοσύνη και μετά αφότου βρούμε το γονίδιο, να κάνουμε τεχνητή…

Ρούλα: Γονιμοποίηση.

Γενετιστής: Λογικό αυτό.

Το ζευγάρι προβληματίζεται για το εάν πρέπει ή όχι να διακόψει τη νέα εγκυμοσύνη. Η 33χρονη κατηγορούμενη ακούει και ακολουθεί τη ροή της κουβέντας.

Γενετιστής: Χρειάζεται και ένας προγενετικός έλεγχος.

Μάνος: Στον προγεννητικό μετά έλεγχο μπορείτε να μας βοηθήσετε εσείς;

Γιατρός: Ναι σαφώς εννοείται μπορώ να σας βοηθήσω.

Μάνος (σε Ρούλα): Θέλεις να ρωτήσεις κάτι;

Ρούλα: Όχι.

Γιατρός (Προς γενετιστή): Είναι και η μαμά εδώ θέλεις να την ρωτήσεις κάτι;

Γιατρός: Πιο πολύ αυτή αν θέλει να ρωτήσει. Κοιτάξτε αν ερχόσασταν εδώ θα παίρναμε ένα πλήρες οικογενειακό ιστορικό, θα υπήρχε μία τελείως διαφορετική συζήτηση. Αυτή την στιγμή η δική μου η παρέμβαση πιο πολύ έχει να κάνει με την εμπειρία μου σε τέτοιες καταστάσεις και το ποια είναι συνήθως η αντίδραση των ζευγαριών που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα πολύ δύσκολες καταστάσεις. Δυστυχώς η δική σας περίπτωση είναι ομολογουμένως επιβαρυμένη αλλά εξαιτίας αυτού του γεγονότος εγώ θα άκουγα πάνω από όλα εσάς.

Μάνος (προς Ρούλα): Αν θέλεις να πεις κάτι για τις σκέψεις σου λέει.

Ρούλα: Όχι, η ερώτηση μου θα ήταν αυτή, αν θα μπορούσε να βοηθήσει στον προγεννητικό, το απάντησε… Δεν έχω κάτι άλλο…

Η κρίσιμη ερώτηση της Ρούλας

Την ώρα που η κουβέντα για το γενετικό έλεγχο και το άγχος να βρεθεί το πρόβλημα που υπάρχει συνεχίζεται, η Ρούλα Πισπιρίγκου κάνει μια ερώτηση που σήμερα μοιάζει αρκετά ύποπτη, μετά τις εξελίξεις στην υπόθεση της Τζωρτζίνας.

Η 33χρονη μητέρα αναρωτήθηκε τι θα γίνει εάν τελικά δεν βρεθεί καμία γενετική ανωμαλία.

Γιατρός: Η μαμά επιμένει, μάλλον έχει αγωνία για να γίνει ο προγεννητικός στο επόμενο παιδάκι, που με το καλό θα έρθει.

Γενετιστής: Ο προγεννητικός εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από ένα σημείο, το σημείο αυτό είναι εάν θα μπορέσουμε να βρούμε κάποια παθολογική διαταραχή. Εάν η ομάδα του Ωνασείου, βρει την παθολογική μετάλλαξη, τότε είναι δεδομένο ότι μπορούμε να προχωρήσουμε σε προγεννητικό έλεγχο.

Ρούλα: Εάν δεν την βρει;

Γιατρός: Εάν δεν βρει την μετάλλαξη τότε δεν είναι δυνατό να προχωρήσουμε σε προγεννητικό έλεγχο. Γιατί δεν θα ξέρουμε τι να ψάξουμε.

Μάνος: Τώρα είμαστε στις 6 εβδομάδες (κύησης).

Γενετιστής: Στις 11 με 12 εβδομάδες, αν έχει βρεθεί η μετάλλαξη, μπορούμε να πάρουμε ένα πολύ μικρό τμήμα του πλακούντα και να κάνουμε έναν προγεννητικό έλεγχο να δούμε εάν το έμβρυο πάσχει και στην συνέχεια να προχωρήσουμε σε διακοπή κύησης πριν από τις 12 εβδομάδες. Το άλλο σενάριο είναι, ότι μπορεί κάποιος να προχωρήσει σε εξωσωματική γονιμοποίηση και πριν το στάδιο της εμφύτευσης να γίνει τότε ο έλεγχος και να βεβαιώσουμε ότι τα ωάρια δεν θα φέρουν τη μετάλλαξη. Οι γονείς μπορούν να αποφασίσουν, ανάλογα με το τι θα αντέξουν ψυχολογικά, οικονομικά, αν θα προχωρήσουν σε μια φυσιολογική σύλληψη ή εξωσωματική.

Μάνος: Τώρα είμαστε οριακά. Σε 5 εβδομάδες θα έχουμε αποτέλεσμα από τον γονιδιακό έλεγχο και εμείς είμαστε ήδη 6 εβδομάδων στην κύηση…

Γενετιστής: Ναι. Είναι τελείως οριακό… Το θέμα είναι ότι επειδή δεν ξέρετε τι θα βρεθεί, μπορεί τα αποτελέσματα να καθυστερήσουν ακόμα περισσότερο. Συν δύο με τρεις εβδομάδες…

Μάνος: Ε, μετά πάει πάρα πολύ.

Γιατρός: Ναι, αν γίνει έτσι, θα ξεπεράσετε το όριο των 13 εβδομάδων που θα μπορούσατε να διακόψετε την κύηση… Αυτοί είναι περίπου οι χρόνοι.

Μάνος: Ωραία. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ

Γιατρός (προς γενετιστή): Θα ήθελα να συνεργαστούμε γιατί νομίζω ότι είναι ένα περιστατικό το οποίο είναι και επιστημονικά ενδιαφέρον να δούμε τι είναι αυτό που προκάλεσε 3 αιφνίδιους θανάτους και πιστεύω, αφού καταφέρουμε αυτό, να δώσουμε ξανά ζωή μέσα στην οικογένεια.

Άλλαξε κουβέντα

Ο διάλογος με τον γενετιστή ολοκληρώνεται και το ζευγάρι μένει πίσω με τον γιατρό που τους έφερε σε επαφή, για να κουβεντιάσουν τις επιλογές τους.

Η στάση της Ρούλας όμως, προκαλεί εντύπωση, καθώς επιλέγει να αλλάξει κουβέντα. Δείχνει να την ενδιαφέρουν περισσότερο τα συμπτώματα και ο θάνατος ενός μικρού αγοριού που αντιμετώπιζε παρόμοια προβλήματα με την 9χρονη Τζωρτζίνα.

Γιατρός (προς το ζευγάρι): Εσείς τι λέτε; Τι θέλετε;

Μάνος (Προς Ρούλα): Εσύ πες!

Γιατρός: Τι σκέφτεστε;

Ρούλα: Δεν ξέρω

Μάνος (προς Ρούλα): Γιατί με κοιτάς;
(Ρούλα γελάει)

Γιατρός: Ε, ποιον να κοιτάξει… εσύ είσαι ο…

Ρούλα: Για πείτε μου για το παιδάκι

Γιατρός: Για τον Άγγελο;

Ρούλα: Ναι

Γιατρός: Ο Άγγελος μετά την ιστορία του, βρέθηκε σε ένα νοσοκομείο αποκατάστασης στη Ρώμη, έκατσε δύο χρόνια.

Ρούλα: Με εγκεφαλοπάθεια;

Γιατρός: Έφυγε άσχημα…

Sports in

Η αξέχαστη απόκρουση του Μαρτίνες έγινε αναπαράσταση από… ανθρώπινη αλυσίδα (pic)

Μικρά παιδιά από την Αργεντινή βρήκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπαραστήσουν την «απόκρουση του αιώνα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024