Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι εισέβαλαν στο εργοστάσιο χάλυβα της Μαριούπολης

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι εισέβαλαν στο εργοστάσιο χάλυβα της Μαριούπολης

Περίπου 200 άμαχοι εκτιμάται ότι παραμένουν παγιδευμένοι σε καταφύγια κάτω από το εργοστάσιο

Το εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ στη Μαριούπολη δέχεται εισβολή από ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με oυκρανό στρατιώτη που βρίσκεται στο συγκρότημα.

Ο αναπληρωτής διοικητής του συντάγματος του Αζόφ, Σβιατόσλαβ Παλαμάρ, δήλωσε στο Associated Press «είναι αλήθεια ότι η χαλυβουργία δέχεται επίθεση».

Νωρίτερα, ο αρχηγός της αστυνομίας της Μαριούπολης ανέφερε ότι ο ρωσικός στρατός «έχει αρχίσει να εισβάλει στο εργοστάσιο σε πολλά σημεία».

Οι αναφορές έρχονται εν μέσω προσπάθειας του ΟΗΕ για εκκένωση αμάχων από το εργοστάσιο, η οποία βοήθησε δεκάδες ανθρώπους να διαφύγουν από τις μεγάλες εγκαταστάσεις. Σχεδόν πριν από δύο εβδομάδες, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε διατάξει τον στρατό του να μην εισβάλει στο εργοστάσιο αλλά να το αποκλείσει.

Παγιδευμένοι άμαχοι

Περίπου 200 άμαχοι εκτιμάται ότι παραμένουν παγιδευμένοι σε καταφύγια κάτω από το εργοστάσιο. Περαιτέρω εκκενώσεις από το εργοστάσιο έχουν προγραμματιστεί για σήμερα, αλλά δεν είναι σαφές εάν μπορούν τώρα να προχωρήσουν.

Αξιωματούχος του ΟΗΕ γνωστοποίησε ότι 101 άμαχοι εκκενώθηκαν επιτυχώς από το Αζοφστάλ.

H μητέρα των μαχών

Βίντεο από την πολιορκημένη ουκρανική πόλη δείχνει πυκνό καπνό να υψώνεται από την περιοχή του εργοστασίου, υπό τον ήχο ισχυρών εκρήξεων.

Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπολύουν νέες επιθέσεις στο ερειπωμένο συγκρότημα, σύμφωνα με επίσημες αναφορές και από τις δύο πλευρές.

Όλη τη νύχτα το εργοστάσιο δεχόταν επίθεση από πυροβολικό και αεροσκάφη. Δύο γυναίκες πολίτες σε ένα από τα καταφύγια σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα μαζικής αεροπορικής επίθεσης, δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση από το Αζόφσταλ ο Denys Shlega, διοικητής της Εθνικής Φρουράς.

Το σύνταγμα Azov δημοσίευσε εικόνες από τις σορούς των δύο γυναικών μέσα στο συγκρότημα.

«Από το πρωί, ο εχθρός προσπαθεί να επιτεθεί στο εργοστάσιο χρησιμοποιώντας τεθωρακισμένα οχήματα. Οι στρατιώτες μας απωθούν γενναία όλες τις επιθέσεις» δήλωσε ο ίδιος.

Ο Σβιατοσλάβ Παλαμάρ, διοικητής του Τάγματος Αζόφ, ο οποίος βρίσκεται επίσης εντός του εργοστασίου, δήλωσε στο CNN την Τρίτη ότι το Azovstal «δέχεται τώρα επίθεση».

Τι λένε οι Ρώσοι

Νωρίτερα, όπως ανακοίνωσαν οι ρωσικές δυνάμεις, άρχισαν να βομβαρδίζουν τις εκτενείς εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας, επειδή ουκρανοί στρατιώτες χρησιμοποίησαν την εκεχειρία που κηρύχθηκε εκεί για να μετακινηθούν σε καλύτερες θέσεις, μετέδωσε το πρακτορείο RIA, επικαλούμενο σημερινή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

«Κηρύχθηκε εκεχειρία, άμαχοι έπρεπε να απομακρυνθούν από το έδαφος της Αζοφστάλ. Ουκρανοί στρατιωτικοί και του (τάγματος) Αζόφ, που βρίσκονται στο εργοστάσιο, το εκμεταλλεύτηκαν. Βγήκαν από τα υπόγεια, πήραν θέσεις βολής στο έδαφος και στα κτίρια του εργοστασίου» προσθέτει το υπουργείο Άμυνας στην ανακοίνωσή του, σύμφωνα με το RIA.

«Τώρα μονάδες του ρωσικού στρατού και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, χρησιμοποιώντας το πυροβολικό και την αεροπορία, αρχίζουν να καταστρέφουν αυτές τις θέσεις βολής» καταλήγει το ρωσικό υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024