Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 15 μηνών η μεταποίηση τον Μάρτιο

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 15 μηνών η μεταποίηση τον Μάρτιο

Σε χαμηλό 22 μηνών ο δείκτης μεταποιητικής παραγωγής

Επιβραδύνθηκε η ανάπτυξη στον μεταποιητικό τομέα της Ευρωζώνης τον Απρίλιο, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε τη Δευτέρα η S&P Global.

Ο συνδυασμός της έλλειψης πρώτων υλών και συγχρόνως της υποχώρησης της ζήτησης την οποία προκάλεσαν οι μεγάλες αυξήσεις των τιμών όπως και οι φόβοι για τις οικονομικές προοπτικές, επιβάρυναν την παραγωγή των επιχειρήσεων του κλάδου της μεταποίησης.

Την ίδια ώρα η εισβολή στην Ουκρανία και τα νέα lockdowns που έχει επιβάλει η Κίνα εξαίτιας της νέας επιδείνωσης της πανδημίας, έχουν φέρει νέα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, προβληματίζοντας τους παραγωγούς.

Έτσι ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της S&P Global υποχώρησε στο χαμηλό 15 μηνών στο 55,5 τον Απρίλιο από 56,5 τον Μάρτιο. Ωστόσο, ο Δείκτης Μεταποιητικής Παραγωγής βυθίστηκε στο 50,7 από 53,1, που είχε φτάσει τον Μάρτιο.

Η παραγωγή σχεδόν σταμάτησε

«Η μεταποιητική παραγωγή σχεδόν σταμάτησε σε ολόκληρη την ευρωζώνη τον Απρίλιο», δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος επιχειρήσεων της S&P Global, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

«Οι εταιρείες όχι μόνο ανέφεραν ότι τα συνεχιζόμενα προβλήματα με τις ελλείψεις εξαρτημάτων επιδεινώθηκαν από τον πόλεμο της Ουκρανίας και τα νέα lockdown στην Κίνα, αλλά ότι οι αυξανόμενες τιμές και η αυξανόμενη αβεβαιότητα για τις οικονομικές προοπτικές έπληξαν επίσης τη ζήτηση».

Το κόστος των εισροών αυξήθηκε με έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς στην ιστορία της έρευνας και τα εργοστάσια το μεταβίβασαν στους πελάτες αυξάνοντας τις τιμές τους με ρυθμό ρεκόρ.

Ο δείκτης τιμών παραγωγής ανέβηκε στο 77,3 από 74,2, το υψηλότερο από τότε που η S&P Global άρχισε να συλλέγει τα δεδομένα στα τέλη του 2002.

Αυτό είναι πιθανό να προσθέσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να «σφίξει» την πολιτική, καθώς ο πληθωρισμός στη νομισματική ένωση έφτασε το 7,5% τον περασμένο μήνα, όπως έδειξαν τα επίσημα προκαταρκτικά στοιχεία την περασμένη εβδομάδα, σχεδόν τέσσερις φορές τον στόχο της Τράπεζας για 2%.

Η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων πριν από το τέλος του έτους, έδειξε δημοσκόπηση του Reuters τον περασμένο μήνα.

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024