Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κίνα: Σχέδια για την προετοιμασία της για αμερικανικές κυρώσεις ανάλογες με αυτές που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία

Κίνα: Σχέδια για την προετοιμασία της για αμερικανικές κυρώσεις ανάλογες με αυτές που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία

Δημοσίευμα των FT αποκάλυψε την πραγματοποίηση έκτακτης σύσκεψης με εγχώριες και ξένες τράπεζες, όπου συζητήθηκαν μέτρα για την προστασία των κινεζικών assets σε ξένο συνάλλαγμα από πιθανές κυρώσεις

Για την πιθανότητα να βρεθεί απέναντι σε ένα πακέτο αμερικανικών κυρώσεων, ανάλογων με αυτές που πλήττουν τη Ρωσία σήμερα, φαίνεται πως προετοιμάζεται η Κίνα. Γεγονός που εγείρει εύλογα ερωτηματικά για το κατά πόσο το Πεκίνο έχει στο νου του μια στρατιωτική εμπλοκή στην περιοχή του, όπως για παράδειγμα μια κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν, που σίγουρα θα προκαλούσε την έντονη αντίδραση της Δύσης.

Στο θέμα αναφέρεται δημοσίευμα των Financial Times αποκαλύπτοντας πως, πριν λίγες ημέρες, οι κινεζικές αρχές διοργάνωσαν μια έκτακτη σύσκεψη με εκπροσώπους εγχώριων αλλά και ξένων τραπεζών, όπου βασικό θέμα συζήτησης ήταν η προστασία των περιουσιακών στοιχείων της χώρας στο εξωτερικό από πιθανές αμερικανικές κυρώσεις, ανάλογες με αυτές που έχουν εφαρμοστεί κατά της Ρωσίας με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία.

Θυμίζουμε πως το Πεκίνο έχει διατηρήσει τη στήριξη του προς την Μόσχα αποφεύγοντας να καταδικάσει την εισβολή στην Ρωσία. Μάλιστα, οι δύο χώρες συνεχίζουν και έχουν σκοπό και να αυξήσουν τις διμερείς συναλλαγές τους, παρά το γεγονός πως πολλές κινεζικές τράπεζες και επιχειρήσεις είναι επιφυλακτικές στις συναλλαγές με τους Ρώσους φοβούμενες πως θα στοχοποιηθούν από τα μέτρα της Δύσης.

Σενάρια αντίδρασης

Στην σύσκεψη που φαίνεται πως έγινε στις 22 Απριλίου, υπό την κεντρική τράπεζα της Κίνας και το υπουργείο Οικονομικών κλήθηκαν ανώτατα στελέχη από δεκάδες κινεζικές αλλά και διεθνείς τράπεζες, όπως η HSBC.

Στη συζήτηση έγινε σαφές πως οι κινεζικές αρχές έχουν θορυβηθεί από την ικανότητα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να προχωρήσουν σε εκτεταμένο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας σε δολάρια και να περικόψουν την πρόσβαση της χώρας στο διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT. Οι   συνέπειες για την κινεζική οικονομία από αντίστοιχα μέτρα θα ήταν καταστροφικές. Φαίνεται λοιπόν πως ζητήθηκε από τους τραπεζίτες να κάνουν ότι μπορούν και να έχουν διαμορφωμένα σχέδια αντίδρασης για να μπορούν να προστατέψουν τα ξένα assets της χώρας και δη, τα ύψους 3,2 τρισ. δολάρια σε ξένο συνάλλαγμα, εφόσον προέκυπτε η ανάγκη.

Ποια θα ήταν η ανάγκη αυτή, δεν διευκρινίστηκε. Όμως, μια κινεζική επίθεση στην Ταϊβάν φαίνεται πως ήταν κάτι που πολλοί είχαν στο μυαλό τους.

Η Κίνα έχει ένα τεράστιο εύρος περιουσιακών στοιχείων σε δολάρια, που ξεκινά από την κατοχή αμερικανικών ομολόγων ύψους 1 τρισ. δολαρίων έως τον έλεγχο πανάκριβων και μοναδικών ακινήτων, κυρίως στην Νέα Υόρκη.

Οι προτάσεις

Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε αρκετές ιδέες… έπεσαν στο τραπέζι. Κάποιοι τραπεζίτες πρότειναν η κεντρική τράπεζα να απαιτεί από τους εξαγωγείς να μετατρέπουν σε ρενμίμπι όλα τα έσοδα τους σε ξένο νόμισμα, έτσι ώστε να αυξηθεί το εγχώριο απόθεμα σε δολάρια. Στο καθεστώς που ισχύει σήμερα, οι εξαγωγείς διατηρούν το δικαίωμα να κρατούν μέρος των εσόδων τους σε ξένο συνάλλαγμα για πιθανή μελλοντική χρήση.

Μια ακόμη πρόταση που κατατέθηκε είναι να δρομολογηθεί μια σημαντική περικοπή στην ύψους 50.000 δολαρίων ποσόστωση που ισχύει σήμερα για όλους τους Κινέζους για την αγορά ξένων assets, για ταξίδια ή για την εκπαίδευση.

Ωστόσο, η ιδέα να γίνει μεγαλύτερη διαφοροποίηση του ξένου συναλλάγματος, ήτοι με αύξηση των assets σε γιεν και ευρώ αντί του δολαρίου, απορρίφθηκε ως πρακτικά δύσκολη.

Πάντως, αυτό που προέκυψε από την συνάντηση είναι πως η μεγάλη πλειοψηφία των τραπεζιτών, ακόμη και ξένων τραπεζών, έδειξε να συμφωνεί πως είναι λίαν απίθανο η Ουάσιγκτον να προχωρήσει σε διακοπή των οικονομικών σχέσεων της με την Κίνα, στο βαθμό που έκανε τώρα με την Ρωσία. Κι αυτό διότι δεν την συμφέρει καθόλου, λόγω των υψηλών διμερών εμπορικών σχέσεων. «Θα ήταν πολύ δύσκολο για τις ΗΠΑ να εφαρμόσουν μαζικές κυρώσεις κατά της Κίνας. Η αμοιβαία καταστροφή θα ήταν ανάλογη ενός πυρηνικού πολέμου» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Άντριου Κολιέρ της Orient Capital Research.

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024