Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μίνο Ραϊόλα: Κάποιος που έκανε τον κόσμο να… γυρίζει

Μίνο Ραϊόλα: Κάποιος που έκανε τον κόσμο να… γυρίζει

Ο Μίνο Ραϊόλα δεν ήταν απλά ο πιο διάσημος ατζέντης του ποδοσφαίρου. Ήταν κάποιος που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του.

Πριν από δύο μέρες αποδείχθηκε φάρσα. Σήμερα όμως ήταν αλήθεια. Ο Μίνο Ραϊόλα μόλις στα 54 του χρόνια έκλεισε οριστικά τα μάτια του, αφήνοντας πίσω το πολύ δύσκολο διάστημα των τελευταίων μηνών.

Την σοβαρή ταλαιπωρία του που ξεκίνησε από τις αρχές του χρόνου όταν και διαπίστωσε την σοβαρή ασθένεια στους πνεύμονες του. Και ενώ όπως είναι λογικό εδώ και μερικές ώρες τα social media έχουν κατακλυστεί από την είδηση του θανάτου του περίφημου Ιταλού ατζέντη; Είναι μια από εκείνες τις ελάχιστες φορές που τα λόγια μοιάζουν στα αλήθεια φτωχά για να αποχαιρετήσουν έναν άνθρωπο που η τρέλα του έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του ποδοσφαίρου στη σημερινή του μορφή.

Ναι, ο Μίνο Ραϊόλα δεν ήταν απλά ένας super agent. Δεν ήταν μόνο ο πιο διάσημος μάνατζερ του κόσμου. Ήταν εκείνος ο dealer που άλλαξε για πάντα τον ρόλο του ποδοσφαιριστή στο χρηματιστήριο του football. Και κυρίως, εκείνος που έδωσε την πιθανότητα του δυνατού σε ιστορίες που εκ τον πραγμάτων έμοιαζαν αδύνατες.  Δεν τον λάτρεψαν τυχαία οι πιο παράξενοι. Δεν τον ανέχτηκαν τυχαία οι πιο δύσκολοι. Ήταν κάποιος που έκανε τον κόσμο να γυρίζει πιο γρήγορα. Στις στροφές που γυρνούσε το μυαλό του.

«Από την πρώτη στιγμή κατάλαβα ότι ήταν ένας αλαζονικός μαλ@@@@. Όπως ακριβώς ήμουν και εγώ» είπε κάποτε ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς για το άλλο του μισό σε συμφωνίες πέρα από τη φαντασία. Ο Σουηδός που χάρη στο αδιαμφισβήτητο ταλέντο του αλλά και τα μαγικά δάχτυλα του Ραϊόλα έχει συμπληρώσει έναν μεταγραφικό κύκλο που μετακίνησε περισσότερα από 150 εκατ ευρώ.  Χρήματα που αυτή τη στιγμή δεν φτάνουν με κανέναν τρόπο για να προκύψει η μετακίνηση του Έρλινγκ Χάαλαντ, επίσης πελάτη του Ραϊόλα. Δείγμα και αυτό του πως άλλαξε η «θέση» του ποδοσφαιριστή στην αγορά.

«Δεν τον συμπαθούσαν παντού, γιατί φρόντιζε να κρατά ένα μεγάλο κομμάτι της πίτας για τον εαυτό του. Πρώτα όμως κανόνιζε πολύ καλά τα πάντα για τους ποδοσφαιριστές. Για αυτό και όλοι έτρεχαν κοντά του. Κατάφερνε να κερδίζει απίστευτα χρήματα για τους πελάτες του και την ίδια στιγμή εξασφάλιζε για εκείνους τις μεταγραφές τους στις σημαντικότερες ομάδες» πρόσθεσε ο Ρουντ Γκούλιτ το απόγευμα μαθαίνοντας τα νέα για τον παλιό του φίλο.

Ο Ραϊόλα μιλούσε επτά γλώσσες: ιταλικά, αγγλικά, γερμανικά, ισπανικά, γαλλικά, πορτογαλικά και ολλανδικά. Έβριζε άπταιστα και στις επτά όποιον επέμενε πως κάτι δεν… γίνεται. Και μιας και στο φινάλε το κατάφερνε: Δεν είχε κανένα πρόβλημα να κυκλοφορούν για χάρη του… τέρατα. Πως το είχε πει ο Σερ Άλεξ για εκείνον; «Ένας χοντρός με μαφιόζικους τρόπους».

Έχει αναφερθεί ότι κέρδισε έως και 20 εκατομμύρια λίρες για τη μετακίνηση του Πογκμπά από τη Γιουβέντους στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2016. Δεν αναφέρθηκε όμως πως ο Γάλλος έχει και εκείνος ένα συμβόλαιο 20 εκατ λιρών τον χρόνο με την αγγλική ομάδα.

Και πως όταν ο Πολ Σκόουλς μετά από μια ήττα της Μάντσεστερ από τη Μπράιτον άσκησε κριτική στον διεθνή άσο, ο Ραϊόλα έγινε κάτι σαν τον… εφιάλτη του:  «Αυτός ο τύπος δεν θα μπορούσε να αναγνωρίσει έναν ηγέτη ακόμη και αν στέκονταν μπροστά από τον Γουίνστον Τσόρτσιλ». «Αγοράσατε Φεράρι και την οδηγείτε σαν Φίατ» είπε κάποτε στον Πεπ Γκουαρδιόλα και τον Γιόχαν Κρόιφ για τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς.

Θέλετε και άλλα; «Αν ο Μάριο Μπαλοτέλι είχε το κεφάλι του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, τότε ο Λιονέλ Μέσι θα είχε σίγουρα λιγότερες Χρυσές μπάλες στη συλλογή του».  Και όταν ο Γιούργκεν Κλοπ έστειλε τον Μπαλοτέλι από εκεί που… ήρθε και τέλος πάντων μακριά από το Λίβερπουλ «Ο Γερμανός είναι απλά ένα κομμάτι με σκ@τ@» ήταν η απάντηση του Ραϊόλα.

Ο Μίνο Ραϊόλα ήταν μια από τις κορυφαίες μορφές του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Ενας πραγματικός μύθος. Ενας άνθρωπος που λάτρεψαν όσοι συνεργάστηκαν μαζί του και είχαν την ευκαιρία να τον γνωρίσουν προσωπικά. Ολοι έχουν να πουν τα καλύτερα. Παίκτες και παράγοντες. Χαρακτηριστική ήταν η ανάρτηση που έκανε ο ηγέτης του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, το βράδυ του Σαββάτου. «Φίλε μου, Μίνο, πραγματικά θα μου λείψεις. Θα θυμάμαι για πάντα τις στιγμές που περάσαμε μαζί. Το λαμπρό μυαλό σου, τις ωραίες μας συζητήσεις και τις κοινές μας αξίες για τη φιλία και τη ζωή. Αναπαύσου εν ειρήνη», ανέφερε στο συγκινητικό του μήνυμα ο ισχυρός άνδρας των Πειραιωτών.

Ο Ιταλός ήταν παθιασμένος με αυτό που έκανε. Δεν έβλεπε τους παίκτες ως πελάτες του, αλλά ως παιδιά του. «Είμαι σε αυτόν τον κόσμο όχι για να με αγαπούν, αλλά για να κάνω το σωστό για τους παίκτες μου. Είμαι στην υπηρεσία τους. Δεν ψάχνω εγώ τους παίκτες αλλά εκείνοι με βρίσκουν. Ποτέ δεν ζήτησα από κάποιον ποδοσφαιριστή να έρθει και να δουλέψει μαζί μου και ποτέ δεν θα συμβεί. Ο παίκτης είναι εκείνος που μου ζητάει να γίνω ο εκπρόσωπος του. Έπειτα θα πρέπει να υπάρχει η σωστή χημεία για να προχωρήσουμε», είχε πει χαρακτηριστικά σε μια από τις συνεντεύξεις του ο Μίνο Ραϊόλα.

Ενας άνθρωπος που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Ενας από τους θρύλους του αθλήματος, που θα συνεχίζει να… ζει μέσα από τον μύθο του. Ενας μύθος που ξεκίνησε από μία πιτσαρία και κατάφερε να επεκταθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024