Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πολιτικές αντιδράσεις μετά την παραίτηση του επικεφαλής της Frontex

Πολιτικές αντιδράσεις μετά την παραίτηση του επικεφαλής της Frontex

Tην παραίτησή του από την ευρωπαϊκή υπηρεσία ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής υπέβαλε o επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λεγκέρι

Με ανακοινώσεις τους πολιτικοί φορείς της αντιπολίτευσης καταλογίζουν ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση, μετά την παραίτηση του επικεφαλής της Frontex, Φαμπρίς Λεγκέρι, μετά από καταγγελίες για επαναπροωθήσεις προσφύγων.

Με δήλωσή του ο Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Νεκτάριος Σαντορινιός και Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δωδεκανήσου, τονίζει πως: «Με ιδιαίτερο κρότο ανακοινώθηκε σήμερα η είδηση της παραίτησης του επικεφαλής της Frontex Fabrice Leggeri αφού ήρθε ως επιστέγασμα ε​πιβεβαίωσης των πληροφοριών που είχαν δει το φως της δημοσιότητας εδώ και μήνες σχετικά με την εμπλοκή του Οργανισμού σε παράνομες επαναπροωθήσεις στη θάλασσα και ενέργειες καταπάτησης του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου..

Η παραίτηση αυτή οδηγεί σε διασυρμό την χώρα. Είναι προφανές πια ότι η τακτική των pushbacks δεν ήταν μόνο αποκύημα της φαντασίας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ. Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας της OLAF, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας καταπολέμησης απάτης αλλά και πολλών έγκριτων ξένων εφημερίδων μιλούν για »γνωστές πρακτικές παράνομων επαναπροωθήσεων που λάμβαναν χώρα εις γνώση των τοπικών αρχών»» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Με σχόλιό του στο twitter ο Γιάνης Βαρουφάκης, Γραμματέας του ΜΕΡΑ25, αναφέρει: «Η παραίτηση του κ. Leggeri δεν αρκεί. Αν πράγματι η Frontex παραβίασε το Διεθνές Δίκαιο συμμετέχοντας σε παράνομες “επαναπροωθήσεις”, τότε θα πρέπει να διωχθεί ποινικά μαζί με τους συνεργάτες του αλλά και με πολιτικούς που τους εξώθησαν σε αυτή την αποτρόπαια πρακτική».

«Μήπως να παραιτηθεί ο Μηταράκης;»

Από την πλευρά τους οι Οικολόγοι – Πράσινοι επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους: «Ο κ. Λετζέρι παραιτήθηκε, μήπως πρέπει επιτέλους να παραιτηθεί και ο κ. Μηταράκης;

Τέσσερις μήνες μετά τη βράβευση του Διευθυντή της Frontex, κ. Λετζέρι με τη “Διαμνημόνευση Μεταναστευτικής Αρωγής Β’ Τάξης”, από τον κ. Μηταράκη, ο κ. Λετζέρι υπέβαλε την παραίτηση του υπό το βάρος των αποκαλύψεων για συγκάλυψη από την πλευρά της Frontex επανειλημμένων περιστατικών επαναπροωθήσεων. Όπως έχουμε σημειώσει στο παρελθόν, σχετική έκθεση επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου σημείωνε ότι όχι μόνο η Frontex γνώριζε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά δεν αντέδρασε και κατάλληλα για να τις αποτρέψει. Έτσι φαίνεται ότι δικαιολογείται και η βράβευση του κ. Λετζέρι από την ελληνική κυβέρνηση με ένα βραβείο που δόθηκε για πρώτη φορά, μετά από πρωτοβουλία του κ. Μηταράκη».

Sports in

Τεράστια επιτυχία για τον Ολυμπιακό: Ξανά πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ οι Έφηβοι!

Οι έφηβοι του Ολυμπιακού αναδείχθηκαν πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ για 8η συνεχή σεζόν!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024