Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Toots Thielemans: H Google τιμά τα 100 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου τζαζίστα

Toots Thielemans: H Google τιμά τα 100 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου τζαζίστα

Υπήρξε σπουδαία μορφή της παγκόσμιας μουσικής

Αφιερωμένο στον Toots Thielemans είναι το σημερινό Doodle της Google, για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.

Ο βέλγος τζαζίστας Jean-Baptiste Frederic Isidor, Baron Thielemans, γνωστός και ως «Τουτς»

O Τουτς, όπως είναι ευρέως γνωστός, γεννήθηκε στις 29 Απριλίου 1922 στις Βρυξέλλες και υπήρξε σπουδαία μορφή της παγκόσμιας μουσικής σκηνής.

Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα ως κιθαρίστας και στη συνέχεια πρόσθεσε την ικανότητά του να σφυρίζει μελωδίες πάνω από τους ήχους της. Εμπνευσμένος από τις καινοτομίες του Τσάρλι Πάρκερ και του Ντίζι Γκιλέσπι στα μέσα του 20ου αιώνα, ασχολήθηκε πιο εντατικά με τη φυσαρμόνικα και ανέπτυξε μια τεχνική επηρεασμένη από το bebop.

Ερμήνευσε και ηχογράφησε πολλά τραγούδια πλάι στους ήρωές του που προέρχονταν από το χώρο του bebop, καθώς επίσης και πολλούς αστέρες της μεταπολεμικής τζαζ. Η μελωδία του «Bluesette» έγινε γρήγορα πρότυπο της τζαζ. Οι ήχοι του «ντύνουν» επίσης πολλές κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές.

Η τζαζ μουσική γρήγορα έγινε το πάθος του. Ήθελε να παίζει μαζί με τα συγκροτήματα swing που άκουγε στις ραδιοφωνικές εκπομπές και στη συνέχεια μπήκε στη ζωή του και το bebop. Βέβαια, η πορεία του είχε εμπόδια μιας και η φυσαρμόνικα θεωρούνταν εκείνη την εποχή όργανο που «άνηκε» στην μπλουζ μουσική κι έτσι αντιμετώπισε δυσκολίες μέχρι να τον αποδεχθούν στους κύκλους της τζαζ. Του έλεγαν «”θα μπορούσες να γίνεις καλός μουσικός. Πέτα τη φυσαρμόνικα και πάρε ένα πραγματικό μουσικό όργανο”. Έτσι αποφάσισα να γίνω κιθαρίστας», τόνισε.

Το 1948 βρέθηκε στις ΗΠΑ όπου και δικτυώθηκε και έκτοτε η καριέρα του εκτοξεύθηκε. Έγινε μέλος του κουϊντέτου του πιανίστα Τζορτζ Σίρινγκ, ενώ παράλληλα συνεργάστηκε με πολλά από τα κορυφαία ονόματα της τζαζ.

Στη δεκαετία του ’60 όταν πρόσθεσε το σφύριγμα πάνω από την κιθάρα του έκανε διεθνή επιτυχία και προσέλκυσε το ενδιαφέρον σπουδαίων παραγωγών όπως για παράδειγμα ο Κουΐνσι Τζόουνς. Η φυσαρμόνικά του πλέον κοσμεί το θεματικό τραγούδι του Sesame Street.

Ο Τίλεμανς υπέστη εγκεφαλικό στα 60 του, το οποίο περιόρισε την ικανότητά του του να παίζει κιθάρα, αλλά εκείνος συνέχισε τις περιοδείες. Αποσύρθηκε από τις εμφανίσεις σε ηλικία 92 ετών.

Άφησε την τελευταία του πνοή το 2016 σε ηλικία 94 ετών.

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024