Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μπρα ντε φερ στον ΣΥΡΙΖΑ και παρασκήνιο για την Κεντρική Επιτροπή

Μπρα ντε φερ στον ΣΥΡΙΖΑ και παρασκήνιο για την Κεντρική Επιτροπή

Τα σημεία τριβής μεταξύ προεδρικών και Ομπρέλας και η μάχη για τους συσχετισμούς στο νέο όργανο.

Στις 15 Μαΐου στήνονται οι κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την εκλογή προέδρου για πρώτη φορά από τη βάση. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον την ίδια μέρα, ωστόσο, ίσως έχει η εκλογή Κεντρικής Επιτροπής από τη κομματική βάση – και ειδικότερα από τα μέλη που έχουν εγγραφεί στο κόμμα μέχρι και τις 21 Μαρτίου του 2022.

Εδώ υπάρχουν δύο νέα στοιχεία για τον ΣΥΡΙΖΑ που αποτέλεσαν ως γνωστόν και σημεία τριβής στο συνέδριο, αλλά και έντονων αντιπαραθέσεων μεταξύ των τάσεων. Το πρώτο είναι πως η ΚΕ για πρώτη φορά δεν θα προκύψει από το σώμα του συνεδρίου, αλλά από διαδικασία αυτοτελή. Μάλιστα μια κριτική που γίνεται από τους διαφωνούντες εντός, είναι πως η όλη διαδικασία αποσυνδέεται από το κορυφαίο όργανο που είναι το σώμα του συνεδρίου. Το δεύτερο νέο στοιχείο είναι πως η νέα ΚΕ που θα αποτελείται από 300 μέλη θα προκύψει ανά περιφέρεια της χώρας (για παράδειγμα η Αττική θα έχει 150 μέλη, ενώ η Κρήτη 16).

Κι εδώ μια κριτική που γίνεται από μεριάς Ομπρέλας είναι πως αν υπάρχει μια καλή υποψηφιότητα σε μια γεωγραφική περιοχή, ανεξαρτήτως τάσεων, δεν θα μπορεί να ψηφιστεί από άλλες γεωγραφικές περιοχές. Οι υποψηφιότητες έχουν κατατεθεί σε όλη τη χώρα, ενώ εδώ σημειώνεται η μάχη των ρευμάτων μέσω προσώπων σε όλη την Ελλάδα.

«Μάχη των θέσεων», την περιγράφει στέλεχος της Ομπρέλας που θεωρεί πως τα νούμερα που καταγράφηκαν στο συνέδριο και στην ψηφοφορία που τέθηκε στο συνέδριο για το αν ο πρόεδρος και η ΚΕ θα εκλέγονται απ’ τη βάση, θα επαναληφθούν στην κάλπη της ΚΕ και άρα εδώ η Ομπρέλα θα λάβει ένα ζωηρό ποσοστό της τάξης του 26%. Ποσοστό που όπως λένε την καθιστά τάση και είναι στο χέρι τους να μη «διαχυθεί» στη νέα πραγματικότητα του «αρχηγικού» κόμματος μετά την 15η Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ομπρέλα δεν οριοθετεί τη στήριξή στον στενό κορμό των 53 αλλά σε έναν ευρύ κύκλο στελεχών και μελών που έχουν προγραμματική σύγκλιση μαζί της για ένα αντιαρχηγικό κόμμα, για μια νέα συλλογικότητα αλλά και για ταυτοτική υπεράσπιση της φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Εχουν λένε σύμμαχο την καλή Πολιτική Απόφαση του Συνεδρίου που κλίνει αριστερά – κόμμα της ριζοσπαστικής και σύγχρονης Αριστεράς περιγράφει τον ΣΥΡΙΖΑ – και δεν αφήνει περιθώρια για θολά σήματα.

Στην άλλη πλευρά η ετερόκλητη ομάδα των προεδρικών (Κίνηση Μελών, ΔΗΜΑΡ, Γέφυρα, ΡΕΝΕ, ομάδα Δ. Τζανακόπουλου κ.λπ.) βγήκε προφανώς ενισχυμένη από το συνέδριο. Εδώ τη μάχη του νέου συσχετισμού στην ΚΕ τη δίνει κυρίως η Κίνηση Μελών που θεωρεί πως το νέο όργανο θα επισημοποιήσει τον νέο μετασχηματισμό του κόμματος και θα φτιάξει ευνοϊκούς όρους και για ανοίγματα, στρίμωγμα του ΚΙΝΑΛ αλλά και για μια δομική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση ενόψει εκλογών.

«Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών εκλογής του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής και των υπόλοιπων καταστατικών αλλαγών που εκκρεμούν, στις 15 Μαΐου, τη συμμετοχή όποιου προοδευτικού πολίτη ενταχθεί στον αγώνα για να φύγει ο κ. Μητσοτάκης και οι πολιτικές του από τη χώρα μας, ξεκινά μια άλλη μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνει σε παρέμβασή του ένας εκ των οργανωτικών της Κίνησης Μελών, ο Χρήστος Σπίρτζης.

Στο μπρα ντε φερ των τάσεων για τη νέα ΚΕ προφανώς λαμβάνεται υπόψη η ομόφωνη απόφαση για ποσόστωση των δύο φύλων 50 – 50 και με αυτό το δεδομένο μια όψη της αντιπαράθεσης θα περνάει και από τις γυναίκες στελέχη. Γενικώς, πάντως οι δύο πλευρές (προεδρικοί και Ομπρέλα) θέλουν ευρεία αντιπροσώπευση στη νέα ΚΕ και για την επόμενη ημέρα του κόμματος.

Sports in

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 95-79: Ξέσπασε και ισοφάρισε σε 1-1

Ο Παναθηναϊκός πάτησε… γκάζι μετά το πρώτο δεκάλεπτο και επικράτησε με 95-79 της Μακάμπι, με τους Πράσινους να ισοφαρίζουν σε 1-1 τη σειρά των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024