Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΕΕ: Σκληρή καταδίκη για την ισόβια κάθειρξη στον Οσμάν Καβαλά

ΕΕ: Σκληρή καταδίκη για την ισόβια κάθειρξη στον Οσμάν Καβαλά

«Ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών είναι σήμερα πιο σημαντικός από ποτέ» καταλήγει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ.

«Μέγιστη σκληρότητα» χαρακτηρίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ την απόφαση του δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης για τον Οσμάν Καβάλα και άλλους κατηγορούμενους.

Ειδικότερα, ο Ζοζέπ Μπορέλ σε ανάρτησή του στο τουίτερ αναφέρει ότι «η ισόβια κάθειρξη του Οσμάν Καβαλά από το τουρκικού δικαστήριο  μαζί με βαριές ποινές φυλάκισης για άλλους κατηγορούμενους δείχνουν μέγιστη σκληρότητα» και προσθέτει ότι «αγνοούν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

«Ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών είναι σήμερα πιο σημαντικός από ποτέ» καταλήγει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ.

Ο 64χρονος Καβαλά, που ανέκαθεν διακήρυττε την αθωότητά του, κρατείται εδώ και τεσσεράμισι χρόνια στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Σιλιβρί (Σηλυβρία), κοντά στην Κωνσταντινούπολη.

Τουρκία: Ισόβια κάθειρξη στον Οσμάν Καβαλά για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε ζητήσει πέρυσι την αποφυλάκισή του, όμως τουρκικό δικαστήριο διέταξε να παραμείνει προφυλακισμένος.

Οι δικαστές ανακοίνωσαν την απόφαση, που έγινε δεκτή με αποδοκιμασίες στην αίθουσα του δικαστηρίου, αφού συνεδρίασαν για λιγότερο από μία ώρα.

Επτά συγκατηγορούμενοί του καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 18 ετών, με την κατηγορία ότι του παρείχαν υποστήριξη.

ΕΕ  – Η διαδικασία κυρώσεων κατά της Τουρκίας είναι συνέπεια της άρνησής της να απελευθερώσει τον Οσμάν Καβαλά

Ο Καβαλά, γνωστός ακτιβιστής και μαικήνας των τεχνών, κατηγορήθηκε ότι επιχείρησε να ανατρέψει την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χρηματοδοτώντας τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του «κινήματος του Γκεζί» το 2013 και στηρίζοντας το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Το δικαστήριο αποφάσισε να τον απαλλάξει για την κατηγορία της κατασκοπίας, λόγω έλλειψης αποδείξεων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024