Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι διδάσκονται στα σχολεία τα παιδιά στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία;

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι διδάσκονται στα σχολεία τα παιδιά στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία;

Τα μαθήματα πατριωτισμού που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι στα σχολεία για να δικαιολογήσουν την εισβολή, στους μαθητές.

Το Ρωσικό υπουργείο Παιδείας έχει τροποποιήσει το πρόγραμμα σπουδών και περιλαμβάνει εγκεκριμένα από το κράτος εγχειρίδια στα οποία οι θετικές αναφορές στην Ουκρανία είναι υπό… επεξεργασία.

Και όλα αυτά ενώ σήμερα Κυριακή 24 Απριλίου μπήκαμε στον τρίτο μήνα του πολέμου. Πάντως δεν είναι λίγοι οι Ρώσοι κηδεμόνες που όταν διάβασαν αυτά τα νέα εγχειρίδια δεν έμειναν καθόλου ευχαριστημένοι.

Όπως αναφέρει ο theguardian.com όταν ο Πάβελ Τκάτσεφ άκουσε για τα ειδικά μαθήματα για τον πόλεμο στην Ουκρανία που γίνονται στο γυμνάσιο του γιου του, στην περιοχή Primorksy της Αγίας Πετρούπολης θύμωσε.

Πολλοί γονείς αντιδρούν

«Είναι ασυγχώρητο ο πόλεμος αυτός να παρουσιάζεται και να εξομοιώνεται με τον Μεγάλο πατριωτικό Πόλεμο κατά των ναζί που έγινε στον Β Παγκόσμιο. Όταν το είπα στους υπεύθυνους του σχολείου απλά σήκωσαν τους ώμους τους χωρίς να μου απαντήσουν. Αυτές είναι οι οδηγίες μου είπαν» τόνισε ο Τκάτσεφ.

Στα ειδικά αυτά μαθήματα οι Ουκρανοί παρουσιάζονται ως φασίστες που αποδοκιμάζονται ενώ η Ρωσία άρχισε τον πόλεμο αυτό σαν ένα μέτρο αυτοάμυνας, για να υπερασπιστεί το μέλλον της.

Όπως έχει γίνει γνωστό στο υπουργείο Παιδεία της χώρας ξαναγράφονται πολλά βιβλία για να δικαιολογηθεί η επίθεση ενώ έχει προταθεί από το νέο σχολικό έτος τον Σεπτέμβριο, κάθε πρωί να γίνεται υποχρεωτικά στα σχολεία, έπαρση της σημαίας και τα παιδιά να ψάλουν τον εθνικό ύμνο της Ρωσίας.

Ειδικό λογισμικό

Μάλιστα ένας Ρώσος εκδότης σχολικών βιβλίων που εφοδιάζει όλα τα σχολεία της χώρας, ζήτησε να του φτιάξουν ειδικό λογισμικό προκειμένου να εντοπίζει στα σχολικά βιβλία – και να τις επεξεργαστεί κατάλληλα – όλες τις θετικές αναφορές στην Ουκρανία.

Επίσης θα καθιερωθεί υποχρεωτικό το μάθημα της ιστορίας από την πρώτη τάξη του δημοτικού. Ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας της Ρωσίας ο Σεργκέι Κραβτσόφ είπε: «Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να γραφτεί ότι η Ρωσία συμπεριφέρθηκε άσχημα σε άλλα αδελφικά έθνη, όπως της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας.»

«Φασίστες Ουκρανοί δαίμονες»

Μάλιστα αμέσως μόλις ανακοινώθηκε ότι η Ρωσία κήρυξε την (αμφισβητούμενη) νίκη στην Μαριούπολη την περασμένη εβδομάδα, αξιωματούχοι από το υπουργείο πήγαν σε όλα τα σχολεία και είπαν στους μαθητές: ««Η νίκη θα είναι δική μας. Ο εχθρός θα ηττηθεί και θα έρθει επιτέλους η ειρηνική ζωή σε αυτή τη γη… θα απελευθερώσουμε αυτή την περιοχή και θα την καθαρίσουμε από τους φασίστες δαίμονες».

Βέβαια και οι δάσκαλοι και οι καθηγητές πιέζονται από το υπουργείο Παιδείας να καταλαγιάζουν τα φιλειρηνικά συναισθήματα των παιδιών και να κρύβουν και οι ίδιοι όποιες απόψεις έχουν για τον συγκεκριμένο πόλεμο.

Η Μαρία μια δασκάλα από το Βορονέζ είπε στον theguardian.com: ««Ξέρω πολλούς δασκάλους που έχουν κρύψει τα διαδικτυακά τους προφίλ, και είναι πολύ προσεκτικοί μιλώντας για την πολιτική, στο σχολείο»

Μάλιστα η Λιούμποβ Ζίλτσοβα, καθηγήτρια μαθηματικών σε σχολείο στο Πσκοβ, δέχτηκε την επίσκεψη αστυνομικών στο σπίτι της την περασμένη εβδομάδα επειδή ανέβασε μια φωτογραφία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ένα παιδί κρατούσε μια ταμπέλα που έγραφε «Όχι στον πόλεμο».

Τα νέα μαθήματα

Εκτός από τα νέα βιβλία που έχουν μπει στα σχολεία, από Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν και νέα μαθήματα (metodichki) που έχουν ονομαστεί «Συνομιλίες για σημαντικά θέματα». Σε αυτά οι μαθητές θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα: «Πως κρίνετε τις κυρώσεις κατά της χώρας μας» ή «Ποιον τελικά θα βλάψουν οι κυρώσεις που η Δύση έχει επιβάλει κατά της χώρας μας» κ.α

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024