Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βραζιλία: Τέλος η κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω πανδημίας με απαίτηση Μπολσονάρο

Βραζιλία: Τέλος η κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω πανδημίας με απαίτηση Μπολσονάρο

Διάταγμα για τον τερματισμό της κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας του νέου κοροναϊού υπέγραψε ο υπουργός Υγείας της Βραζιλίας κατόπιν απαίτησης του προέδρου της χώρας Ζαΐχ Μπολσονάρο.

Ο υπουργός Υγείας της Βραζιλίας, Μαρσέλου Κεϊρόγκα, υπέγραψε χθες Παρασκευή διάταγμα με το οποίο τερματίζεται η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τη δημόσια υγεία, μέτρο το οποίο είχε επιβληθεί για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας του νέου κοροναϊού τον Φεβρουάριο του 2020 (επέστρεψε και το καρναβάλι στη Βραζιλία, χθεσινή φωτογραφία του Reuters/Amanda Perobelli, επάνω, από το σαμποδρόμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο).

«Μείωση κατά 80%» των… κρουσμάτων

Το διάταγμα θα τεθεί σε εφαρμογή 30 ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Σε ανακοίνωσή του, το βραζιλιάνικο υπουργείο Υγείας διαβεβαίωσε πως έλαβε υπόψη του τις αυξημένες δυνατότητες αντίδρασης του εθνικού συστήματος υγείας, τη βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης και την ευρεία εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

«Η Βραζιλία καταγράφει μείωση κατά 80% των κυλιόμενων μέσων όρων των κρουσμάτων (σ.σ. του SARS-CoV-2) και των θανάτων (εξαιτίας της COVID-19) σε σύγκριση με την κορύφωση (του κύματος) της παραλλαγής Ομικρον νωρίτερα φέτος», εξηγείται στο δελτίο Τύπου.

Σχεδόν το 74% του πληθυσμού των 212 εκατ. κατοίκων έχει ανοσοποιηθεί πλήρως, ενώ πάνω από 74 εκατ. πολίτες έχουν λάβει αναμνηστικές δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19, πρόσθεσε το υπουργείο.

Επέμεινε στη σημασία που έχει να συνεχιστεί η εκστρατεία ανοσοποίησης παρά το τέλος της κατάστασης υγειονομικής έκτακτης ανάγκης.

Με απαίτηση Μπολσονάρο

Το διάταγμα υπογράφτηκε μετά την απαίτηση που πρόβαλε πριν μερικές εβδομάδες στον υπουργό του να κηρύξει «το τέλος της πανδημίας» ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρο, που εξαρχής υποβάθμιζε τη σοβαρότητα της πανδημίας, ώστε η χώρα να επανέλθει πλήρως στην ομαλότητα.

Η κυβέρνηση του κ. Μπολσονάρο, ο οποίος θα διεκδικήσει την επανεκλογή του αργότερα φέτος, έχει επικριθεί έντονα για τον τρόπο που χειρίστηκε την υγειονομική κρίση.

Η Βραζιλία μετρά κάπου 662.500 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 30,3 εκατομμυρίων μολύνσεων από τον SARS-CoV-2. Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας στον πλανήτη, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ (κάπου 1 εκατομμύριο νεκροί).

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024