Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πάσχα: Με λαμπρότητα και κατάνυξη τελέστηκε η Πρώτη Ανάσταση - Το έθιμο που ξεχωρίζει

Πάσχα: Με λαμπρότητα και κατάνυξη τελέστηκε η Πρώτη Ανάσταση – Το έθιμο που ξεχωρίζει

Η στιγμή που «η ζωή νικά τον θάνατο»

Με λαμπρότητα και κατάνυξη γιορτάστηκε το πρωί στην εκκλησία η πρώτη Ανάσταση, ο Εσπερινός δηλαδή της Κυριακής του Πάσχα, κατά την οποία ψάλλεται το «ανάστα, ο Θεός, κρίνων την γην, ότι συ κατακληρονομήσεις εν πάσι τοις έθνεσι».

Το έθιμο που ξεχωρίζει

Λίγο μετά τις 06.45 τελέστηκε η πρώτη Ανάσταση στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου στη Ζάκυνθο όπου έλαβε χώρα ένα ξεχωριστό θρησκευτικό έθιμο.

Είναι η αναπαράσταση του σεισμού που άνοιξε το καινό μνημείο, κύλησε την βαριά πλάκα και ελευθέρωσε το «εν εταίρα μορφή» σώμα του Θεανθρώπου να βγει από τον τάφο, όπως ακριβώς εικονίζεται στην ντόπια εικονογραφία με την σημαία στο χέρι και την δόξα του νικητή του θανάτου.

Ουσιαστικά βγάζουν έξω από την εκκλησία μεγάλους σιδερένιους  ντενεκέδες και αρχίζουν και τους χτυπάνε με μεγάλα σίδερα για να κάνουν θόρυβο, ενώ ηχούν και τα δυναμιτάκια σαν να γίνεται σεισμός, όπως φαίνεται και στο βίντεο από το zantetimes.gr .

Στις 6.30 το πρωί η πρώτη Ανάσταση στην Κέρκυρα

Στην Κέρκυρα, αρκετοί «είχαν πιάσει πόστο», από τις 4.30 τα ξημερώματα ώστε να έχουν οπτική επαφή με τις Φιλαρμονικές που συνοδεύουν το μήνυμα της πρώτης Ανάστασης ενώ ακολουθεί το σπάσιμο των μπότηδων.

Τα τεράστια κόκκινα κανάτια που ρίχνουν κάθε χρόνο από τα μπαλκόνια τους οι Κερκυραίοι στην κατάμεστη πλατεία Σπιανάδα. Σύμφωνα με την παράδοση ένα μικρό κομματάκι από τους σπασμένους μπότηδες φέρνει τύχη και ευημερία.

 Η πρώτη Ανάσταση στα Τρίκαλα

Λίγες ώρες πριν ακουστεί το «Χριστός Ανέστη» και διαδοθεί σε όλο τον κόσμο το ελπιδοφόρο μήνυμα της Ανάστασης Θεανθρώπου, και οι Τρικαλινοί βίωσαν στους Ναούς την πρώτη Ανάσταση.

Όπως κατέγραψε το trikalavoice.gr ο «Ανάστα ο Θεός» συνετάραξε την ατμόσφαιρα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου εκ Μετσόβου. Ο εφημέριος του Ναού, πατέρας Δημήτριος Κυρίτσης έρανε με βάγια τους πιστούς ψέλνοντας καταλλήλως, οι πολυέλαιοι σείονταν και οι καμπάνες χτυπούσαν χαρμόσυνα.

Εντυπωσιακή η Πρώτη Ανάσταση στη Χίο

Με κρότους στα στασίδια και χτυπώντας τα Σήμαντρα στάλθηκε το μήνυμα της Πρώτης Ανάστασης, από τον Ιερό Ναό της Παναγίας Ευαγγελιστρίας Χίου, που και φέτος αποτέλεσε πόλο έλξης για εκατοντάδες πιστούς, που τηρουμένων των μέτρων και με τη χρήση μάσκας έσπευσαν να δουν τον π. Χρ. Γουρλή να μεταφέρει με τον δικό του μοναδικό τρόπο το αναστάσιμο μήνυμα.

Φωτό από politischios.gr

«Ανάστα ο Θεός, κρίνον τήν γην, ότι σύ κατακληρονομήσεις εν πάσι τοις εθνέσι» έψαλε ο ιερέας π. Χριστοφόρος Γουρλής και αμέσως μετά η εκκλησία σείστηκε από τους χτύπους των Σημάντρων που σήμαναν τη νίκη του Θεανθρώπου επί του Θανάτου.

Ο γνωστός κι ως «ιπτάμενος ιερέας» σκόρπισε με το δικό του ξεχωριστό τρόπο δαφνόφυλλα, σύμβολα της νίκης του Χριστού, την ώρα που οι πολυέλαιοι της εκκλησίας κουνήθηκαν -σαν από σεισμό- και οι πιστοί χτύπησαν τις πάγκες, τα στασίδια, συμμετέχοντας με αυτό τον ιδιαίτερα ηχηρό τρόπο στη χαρμόσυνη είδηση της Ανάστασης του Κυρίου.

Φωτό από politischios.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024