Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οταν έκλαψε η Ψάκι

Οταν έκλαψε η Ψάκι

Η συνήθως ψύχραιμη εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου «έσπασε» συζητώντας το τσουνάμι νόμων κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ που σαρώνει όσες πολιτείες ελέγχουν οι Ρεπουμπλικανοί.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι ξέσπασε σε κλάματα κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στην οποία καταδίκασε τη «σκληρότητα» ενός νομοθετικού κύματος εναντίον των ομοφυλοφίλων, της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, που σαρώνει τις πολιτείες τις οποίες ελέγχουν οι Ρεπουμπλικανοί.

Γνωστή για την ψυχραιμία της στις καθημερινές ενημερώσεις του Λευκού Οίκου, η Ελληνοαμερικανίδα Ψάκι έδειξε μια πιο συναισθηματική πλευρά κατά τη συζήτηση με τη δημοσιογράφο Τζέσικα Γέλιν σε podcast που ανέβηκε στο Ιντερνετ. «Οσο αυτό γίνεται με τρόπο που είναι σκληρός και εγκληματικός ειδικά για μια κοινότητα παιδιών», είπε η Ψάκι, δακρυσμένη, αφού η δημοσιογράφος τής ζήτησε να εξηγήσει τη μεγάλη πίεση που ασκούν οι Ρεπουμπλικανοί για να προωθήσουν νομοθεσίες οι οποίες περιθωριοποιούν τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

«Συγκινούμαι με αυτό το θέμα διότι είναι φρικτό. Αλλά είναι τα παιδιά εκείνα που υφίστανται εκφοβισμό και όλοι αυτοί οι πολιτικοί λαμβάνουν μέτρα για να τα πληγώσουν, να πληγώσουν τη ζωή τους και να πληγώσουν τις οικογένειές τους. Και κοιτάς μερικούς από αυτούς τους νόμους σε κάποιες πολιτείες και ποιος κυνηγά τους γονείς, που έχουν σχέσεις αγάπης, που έχουν παιδιά. Είναι εντελώς εξωφρενικό. Συγγνώμη, αυτό είναι ένα θέμα που με τρελαίνει εντελώς».

Οι αναλυτές θεωρούν ότι το νομοθετικό κύμα που περιλαμβάνει το λεγόμενο νομοσχέδιο της Φλόριντα «μη λες ομοφυλόφιλος», το οποίο επιτίθεται στη διδασκαλία των ζητημάτων για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, έχει σχεδιαστεί ώστε να προκαλέσει αντιδράσεις για θέματα φύλου στους ψηφοφόρους ενόψει των κρίσιμων ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου για το Κογκρέσο.

Η Ψάκι, συγκινημένη, θέλησε να δώσει ένα παράδειγμα: «Ας υποθέσουμε ότι στη Φλόριντα ένα παιδί στην τάξη λέει: «Ο φίλος μου έχει δύο μαμάδες». «Ο φίλος μου έχει δύο μπαμπάδες». Το κανονικό θα ήταν η δασκάλα στην τάξη του να του έλεγε: «Αυτό είναι υπέροχο. Είναι αγαπημένοι γονείς και εσύ έχεις μια μαμά και έναν μπαμπά». Ο νέος τοπικός νόμος όμως τιμωρεί δασκάλους και εκπαιδευτικούς εάν πουν κάτι τέτοιο. Πρόκειται για την άσχημη πλευρά της πολιτικής, είναι εξωφρενικά όλα αυτά».

Καθώς οι εκλογές του Νοεμβρίου πλησιάζουν, οι Ρεπουμπλικανοί δείχνουν όλο και πιο αποφασισμένοι να κινητοποιήσουν την εκλογική τους βάση πάνω σε κοινωνικά ζητήματα – από την απαγόρευση των αμβλώσεων έως την επίθεση στα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Οπως σχολιάζει η «Monde», οι Ρεπουμπλικανοί έχουν καταληφθεί από μια «νομοθετική βουλιμία» σε πολλές πολιτείες, από τη Φλόριντα έως το Τέξας και από το Αϊνταχο έως την Οκλαχόμα. Μια νέα συντηρητική επανάσταση βρίσκεται εν εξελίξει, λένε οι πολιτικοί αναλυτές, καθώς το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, όπου έχει την πλειοψηφία σε τοπικό επίπεδο, πολλαπλασιάζει τους νόμους κατά των αμβλώσεων, τα εχθρικά μέτρα εναντίον των ομοφυλοφίλων και περιορίζει την επίδραση των εκπαιδευτικών στα παιδιά. Το στρατόπεδο των λεγόμενων «παραδοσιακών αξιών» ελπίζει να εκμεταλλευτεί την πλειοψηφία των συντηρητικών δικαστών 6-3 στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Φλόριντα, η οποία τον υιοθέτησε στα τέλη Μαρτίου, άλλες 12 πολιτείες, από την Αλαμπάμα μέχρι το Οχάιο και τη Λουιζιάνα, έθεσαν υπό αναθεώρηση τον αποκαλούμενο νόμο «Μην πεις για ομοφυλόφιλους», ο οποίος απαγορεύει τη συζήτηση των θεμάτων ταυτότητας φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού στο δημοτικό σχολείο. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα, αλλά οι αντίπαλοι πιστεύουν ότι η νομοθεσία αποσκοπεί κυρίως στον εκφοβισμό των δασκάλων.

Σύμφωνα με την Εκστρατεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περίπου 300 νόμοι κατά της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας έχουν θεσπιστεί στις πολιτείες τις οποίες ελέγχουν οι Ρεπουμπλικανοί. Στις 8 Απριλίου, η Αλαμπάμα ψήφισε νομοθεσία που τιμωρεί με δέκα χρόνια κάθειρξη τη χορήγηση ορμονών ή θεραπειών για την παρεμπόδιση της εφηβείας σε νέους κάτω των 19 ετών. Το Τέξας και το Αϊνταχο έχουν επίσης προτείνει την ποινικοποίηση της παροχής βοήθειας σε νέους για μετάβαση φύλου.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024