Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΥΠΕΞ: Η απάντηση της Αθήνας μετά τις δηλώσεις Ακάρ για την αποστρατιωτικοποίηση 16 νησιών στο Αιγαίο

ΥΠΕΞ: Η απάντηση της Αθήνας μετά τις δηλώσεις Ακάρ για την αποστρατιωτικοποίηση 16 νησιών στο Αιγαίο

Ο Χουλουσί Ακάρ έθεσε ξανά θέμα για 22 νησιά στο Αιγαίο, ενώ είπε ότι τα 16 είναι στρατιωτικοποιημένα.

Νέες δηλώσεις για την αποστρατιωτικοποίηση νησιών στο Αιγαίο έκανε ο Χουλουσί Ακάρ, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις στην Αθήνα. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας έκανε τις δηλώσεις κατά τη διάρκεια ομιλίας του για την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», αλλά και σε συνέντευξή του στο τουρκικό δίκτυο Haberturk.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η Αθήνα έχει τοποθετηθεί τόσο δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια όσο και δια στόματος της διπλωματίας για το νόμιμο δικαίωμα της χώρας στην άμυνα, αποδομώντας τις τουρκικές αιτιάσεις με την παράθεση των 4 σημείων που καθιστούν την Άγκυρα υπόλογη στο συγκεκριμένο ζήτημα.

  • Πρώτο είναι η απειλή πολέμου (το γνωστό casus belli) σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της στα 12 ναυτικά μίλια, μια απειλή που παραβιάζει κατάφωρα τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και είναι σε ισχύ ήδη από το 1995, με απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.
  • Η Τουρκία είναι μια χώρα που έχει πραγματοποιήσει παράνομη εισβολή στην Κύπρο το 1974, ενώ διατηρεί πολυπληθείς στρατιωτικές δυνάμεις στα Κατεχόμενα.
  • Τρίτο σημείο είναι οι συστηματικές παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου και υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, ένα φαινόμενο το οποίο βλέπουμε ότι έχει ενταθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τις τελευταίες ημέρες.
  • Τέταρτον, η Τουρκία διατηρεί απέναντι από τα ελληνικά νησιά ισχυρές αποβατικές δυνάμεις, είναι η λεγόμενη στρατιά της Μικράς Ασίας, η οποία αποτελεί μια διαρκή απειλή κατά της εδαφικής ακεραιότητας.

«Μην ανοίξει η όρεξή τους»

Να υπογραμμίσουμε ότι ειδικά στη συνέντευξή του στο Haberturk, ο Ακάρ εστίασε περισσότερο στα εξοπλιστικά.

«H Eλλάδα επιχειρεί να δημιουργήσει κάποιες συμμαχίες. Μα εμείς ήδη είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Επίσης, με ένα υπερβολικό τρόπο, προβάλλουν τα εξοπλιστικά προγράμματα. Εμείς λέμε πως αν αυτά τα εξοπλιστικά είναι για την άμυνα τους είναι πολλά, αν όμως έχουν στόχο την Τουρκία τότε είναι λίγα… Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Είναι δεδομένη και η οικονομική τους κατάσταση», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας:

«Μην ανοίξει η όρεξη τους με κάποιες ομιλίες, υποδείξεις, πιέσεις, με την Ε.Ε ή με την υποστήριξη κάποιων χωρών… Τους λέμε πως θα κάνουν μεγάλο λάθος. Ξεκαθαρίζουμε πως δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο και είμαστε ικανοί γι’ αυτό», τόνισε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, ανάμεσα σε άλλα.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024